Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie, grubość stropu, rodzaj betonu??

rafaell888

Recommended Posts

Witam Mam do Was pytanie. Przerabiam stodołę na garaż. Jestem na etapie robienia szałunku pod strop. Strop ma wymiary 3m x 7,6m po środku będzie belka zrobiona z dwuteownika oparta na dwóch zewnętrznych ścianach. Do zbrojenia chce użyć pręta karbowanego o śr. 8mm robiąc kratkę 10x10 cm (taki pręt już posiadam). Na środku będzie on się opierał na tym dwuteowniku który również będzie zalany betonem. i stąd moje pytanie. Czy Zbrojenie to wystarczy?? jaką grubość betonu powinienem zrobić ( myślałem nad 12cm?), i jaki rodzaj betonu powinienem zamówić B- ile ??? Dodam że nie jest to budynek mieszkalny, na stropie nie będzie żadnych dodatkowych ścianek, i będą tam składowane tylko lekkie rzeczy. Z góry dziękuję za odpowiedzi ponieważ nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Pozdrawiam

W miarę dobrze. Ale ten dwuteownik jest niepotrzebny. I to zbrojenie jeszcze trzeba wiedzieć jak układać. To jest bardzo ważne.

Przy takiej niewielkiej rozpiętości można dać zbrojenie jednokierunkowe (w kierunku 3m), a w kierunku podłużnym wystarczy rozdzielczne

Edytowane przez wojtusp

Radzicie, a skąd pewność, że te ściany o długości 7m to ściany nośne a nie osłonowe, żadnego rysunku nawet nie ma i nie wiadomo czy można nawet teoretycznie oprzeć na nich strop.

Jedynie co do zasady słuszne to, że gdyby wszystkie ściany były nośne, na odpowiednich fundamentach i w odpowiednim stanie technicznym to zbrojenie główne powinno być w kierunku mniejszej rozpiętości.

Grubości stropu dla typowych rozpiętości pomieszczeń mają zwykle 12-15cm, zbrojenie to zwykle 8 lub 10mm a rozdzielcze 6 lub 8mm, a beton najczęściej B20-B25...zwykle ale jak to powinno i czy w ogóle można w tym przypadku to inna sprawa.

Nie do końca znany schemat styczny..

ale coś mi tu pachnie samodiełką.

Jeśli to jest klasyka gatunku oparta pół sztywno na obwodzie, to pręty główne równo z krótkim bokiem.

Fi 10 co 10 pewnie było by ok, pewnie bo trzeba by było przeliczyć.

Rozdzielcze co 25 cm fi 6/8 Tak czy siak będzie częściowe utwierdzenie, wypada odgiąć co drugi pręt.

No tak, bo wszytko jest za darmo i Bóg przepłać ..

nawet niedzielna msza jest za Bóg przelej..

Ehh... Ja ktoś przyszedłby z tym do mnie to za darmo bym to policzył.

Ale ludzie wolą na forach pisać niż się do inżyniera przejść..

jeśli chcesz przecież to możesz, wyślesz pocztą z podpisem i pieczęcią .

oraz zaświadczeniem żeś zapisany do sieni inż :)

Tak ale trzeba cenić swoją pracę, bo za darmo nie przyszła ..

Przyjdzie płytkarz z łapanki i krzyczy 50zł m2 za położenie ..

i żeby to zrobił jeszcze prefektycjnie .. to po łepkach ..

do lekarza idziesz i za otwarcie drzwi płacisz 50zł .. nie mówię .. ale rozmienianie na drobne zawodu jest nie wskazane.

Edytowane przez מרכבה

Pełna zgoda, ale powiedz szczerze modelowałbyś to w robocie?

Tablice plus warunki konstrukcyjne i to wszystko.

Pracę cenię i dlatego wstyd byłoby mi wziąć za to pieniądze, ludzie też pomoc innych cenią i im wstyd za pracę nie zapłacić, więc spotykamy się gdzieś w połowie drogi..

Pełna zgoda, ale powiedz szczerze modelowałbyś to w robocie?

Tablice plus warunki konstrukcyjne i to wszystko.

Pracę cenię i dlatego wstyd byłoby mi wziąć za to pieniądze, ludzie też pomoc innych cenią i im wstyd za pracę nie zapłacić, więc spotykamy się gdzieś w połowie drogi..

No to kolego rób za free, niedługo będziesz tu klepał garaże charytatywnie, bo ława standard 40-50cm, strop tak jak piszesz weźmiesz z tablic a więźba krokwiowo jętkowa tak z pały 8/18. Izbę opłacisz jak przejdziesz z tacą, może starczy. Psujesz rynek, a na forum to można wstępnie podpowiedzieć żeby ktoś się zorientował na czym stoi. To już autora wybór czy zrobi to sam czy pójdzie do projektanta, jak sąsiad go podpier... do nadzoru i zapłaci karę to mu się odechce dobrych rad. Nie wiem jak u was ale u mnie stodoły trochę większe robią, Chcecie dawać rady to przynajmniej niech autor zdjęcia porobi lub rysunek jakiś wstawi. I tak z ciekawości jaka jest szerokość ścian na których chce opierać strop, bo ja stodoły murowane widziałem z cegły 12cm.

do nadzoru i zapłaci karę to mu się odechce dobrych rad.
i za komuny do 1994-12-31 było lepiej .. bo system nie działał jako szczucie każdego na każdego.

Oczywiście że psucie, ponieważ nie płaci się za robotę de facto, ale czas, czas zdobycia wiedzy, czas różny czas.

Zakładając( zatrzaskuje się auto, kluczyk został w środku - wybór tłuc szybę za 200 ? czy wezwać fachowca za 150 zł i otworzy to w 30s?

Wniosek ? płaci się za "fachowość"

doliczyć jeszcze wymianę i czas na to i wyszło by że szyba kosztuje 400 zł .

Edytowane przez מרכבה

Bawi mnie to forum :D

Napisz przynajmniej kolego czy ściany masz grubsze, bo uderzysz w 12 mocniej autem i masz katastrofę na zawołanie.

Wszystkiego dobrego.

Ściany są 24cm grubości, a tylna gdzie wg Ciebie mogę ją przebić autem to bym musiał tam chyba czołgiem wjechać bo ma grubość 40cm! P.s przerabiam część stodoły więc nie wiem skąd ktoś wcześniej napisał że stodoły są większe. Ok są ale ja tylko jej część przerabiam, poza tym to jest remont a nie budowa bo dachu nie ruszam!!

, poza tym to jest remont a nie budowa bo dachu nie ruszam!!

No to jesteś w błędzie kolego, bo strop to element konstrukcyjny. Ponieważ zmieniasz konstrukcję budynku to nie zgłoszenie remontu, a ubiegasz się o pozwolenie na przebudowę, nie wierzysz, sprawdź... może zapytaj w starostwie :)

Poza tym ja nie sugerowałem że masz ściany gr. 12cm, zależy mi na bezpieczeństwie innych, stąd mój ton wypowiedzi, bo wszyscy radzą, tylko nikt nie pyta o te pozornie nie ważne rzeczy. To nie jest tak że takie budynki nie istnieją, oczywiście ludzie też tak budują.

Pozdrawiam

Widzę, że sens mojej wypowiedzi nie do wszystkich trafił.

Sugerowałem udanie się do fachowca po poradę.

Co poniektórych słowo ''darmo'' rozsierdziło, bo przecież wszystko trzeba kupić.

Większość z nas pisze tu anonimowo, ludzie którzy decydują się na korzystanie z naszych rad

zdają sobie sprawę, że nie są to kompleksowe opracowania (przecież nie jesteśmy dziećmi).

A zarzutów psucia rynku nie skomentuje.

Jednych bawi to forum, a mnie hipokryzja jej użytkowników...

Widzę, że sens mojej wypowiedzi nie do wszystkich trafił.

Sugerowałem udanie się do fachowca po poradę.

Co poniektórych słowo ''darmo'' rozsierdziło, bo przecież wszystko trzeba kupić.

Większość z nas pisze tu anonimowo, ludzie którzy decydują się na korzystanie z naszych rad

zdają sobie sprawę, że nie są to kompleksowe opracowania (przecież nie jesteśmy dziećmi).

A zarzutów psucia rynku nie skomentuje.

Jednych bawi to forum, a mnie hipokryzja jej użytkowników...

Wątek rozpoczęty został żeby dostać jawną instrukcję wykonania, piszesz że zrobiłbyś to za darmo, twoja sprawa, a ja to skomentowałem. Jak coś źle napisałem to mi to zacytuj. Chcesz dawać dobre rady to napisz czym grozi i co trzeba sprawdzić.

Co do hipokryzji.. bez komentarza kolego

Dla ciebie kolego nie jest to kompleksowe opracowanie, a dla autora: "Istotną odpowiedź otrzymałem." ...tyle w temacie.