Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wełnę wybrać na poddasze nieużytkowe?

muchozol78

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Razem z mężem chcemy szybko się wprowadzić i załatwiamy wszystko na raz,niestety z kążdej strony słyszymy co innego i nie wiadomo kogo posłuchać.

Mam nadzieję że tu dostaniemy kilka wskazówek które nas nieco oświecą

Mamy dom 235 m2 z solbetu ,piętro i mały stryszek nieużytkowy dlatego sufity będą podwieszane bo tak założono w projekcie(nie mamy nad głową nic tylko widać dach)

Pomysł jest taki żeby ocieplić między krokwiami wełną i dodatkowo na suficie od strony strychu oczywiście poukładać wełnę tylko nie wiemy jaką,jakie grubości jaka firma co jest lepsze .

Z funduszami wiadomo jak jest dlatego chcemy dobrze ale nie za drogo zresztą jak każdy.

Pytanie drugie dotyczy styropianu.jaki wybrać? biały czy grafit? jaka grubość na ocieplenie zewnętrzne?

pozdrawiam

Nie masz projektu ?

Nie sądzę żeby tam była jakaś izolacja cieplna ponad tą w suficie ostatniej ogrzewanej kondygnacji.

Ocieplenie połaci dachu - po co ? Nieużytkowy strych musi być wentylowany i temperatura na nim jest taka sama jak na zewnątrz w zimie

to i co ocieplać ?

Ocieplenie połaci dachu - po co ? Nieużytkowy strych musi być wentylowany i temperatura na nim jest taka sama jak na zewnątrz w zimie

to i co ocieplać ?

Dokładnie, nieogrzewanego stryszku się nie ogrzewa, może to przynieść więcej szkody niż pożytku. Lepiej zwiększyć grubość albo jakość wełny w suficie nad poddaszem użytkowym.

Ile się zmieści...

Cóż, widać że jakąś kartkę projektu wywiało, więc proszę:

http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3594/dachy-skosne-poddasza-i-stropodachy/ocieplenie-stropu-poddasza-nieuzytkowego---strop-drewniany

Cenzuro, ja naprawdę nie chcę ich reklamować, tylko skorzystałem z objaśnienia :rolleyes:

ok ile się zmieści tylko ja muszę to kupić i nie wiem gdzie uderzyć,co zamawiać bo transport mamy daleko.A jak w standardzie się kładzie 10 i 15 "na przemian"? nie za grubo? bo sąsiad twierdzi ze upychamy kasę w wełnie niepotrzebnie,drugi twierdzi ze będzie przemarzało.o matko.....

ok ile się zmieści tylko ja muszę to kupić i nie wiem gdzie uderzyć,co zamawiać bo transport mamy daleko.A jak w standardzie się kładzie 10 i 15 "na przemian"? nie za grubo? bo sąsiad twierdzi ze upychamy kasę w wełnie niepotrzebnie,drugi twierdzi ze będzie przemarzało.o matko.....
Sąsiad pewnie też nie upychał kasy w wełnę, ale teraz upycha ją w ogrzewanie :) . Darujmy sobie "dobre" rady sąsiadów. Solidne ocieplenie budynku jest na początku sporym wydatkiem, który jednak po kilku sezonach grzewczych, zniweluje różnice pomiędzy "sąsiadowym" ociepleniem, a naszym. Ile ocieplać? Ile się da i na ile nas stać. 30cm dobrej wełny w stropie, to moim zdaniem minimum (ja mam 47cm). Producentów jest sporo, ważne są parametry. 0,044W/mk szału nie ma, 0,035W/mk - niezła. Im niższy współczynnik przenikania ciepła, tym lepiej. Domek parterowy z poddaszem nieużytkowym, ocieplamy solidnie tylko strop, uważajac na połączenie izolacji stropu, z izolacją ścian zewnątrznych. Ocieplenie połaci dachowej zwiększy nam kubaturę, którą musimy bez sensu ogrzać. Po co? Zaoszczędzone metry wełny z połaci, lepiej wpakować w sufit, będzie cieplej. Jak już się uporasz z wełenką, przypilnuj prawidłowego wykonania paroizolacji na suficie podwieszanym. Pasy folii muszą być ze sobą sklejone taśmą samoprzylepną, brzegi przyklejone do ścian. W takim układzie mamy szczelną paroizolację. Folię na zakładkę, przyciśniętą tylko płytą gk, mozna o kant d...y rozbić :). Sąsiady tak robią, nie daj się wrobią w tą technologię. Powodzenia!