Tomkowa 07.10.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Natknęłam się dziś na fotkę kuchni, do której zapałałam miłością ogromną Jak będę bogata, to taką właśnie sobie sprawię Ach, jak mnie urzekły te szafki i lodówka umieszczone w ścianie pomalowanej na ciemny szary. I te fronty suwane w drewnianych ramach. Cudne, prawda? Ja chcę taką kuchnię!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.10.2015 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Pigwówka po mojej babci. (..) Jestem pazerna jeśli chodzi o pigwówkę, więc owoce po odcedzeniu przepuszczam przez sokowirówkę – teraz świetnie sobie z nimi radzi moja wiciskarka Botti. To co wyciśnie odcedzam-filtruję przez lnianą ściereczkę i wlewam do nalewki. Im dłużej będzie stała tym kolor będzie coraz bardziej miodowy. Po roku zrobi się jak ciemny bursztyn. Ale narobiłaś chęci do działania I przypomniałaś mi, że miałam kupić wyciskarkę!!!! Rekord dojrzewania nalewki to u nas 2,5 roku. Oglądaliśmy ją, macaliśmy, obracaliśmy, ale wytrzymaliśmy, bo miała być na specjalną okazję i tyle trzeba było czekać. Było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 07.10.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 mam do urządzenia pracownie i będzie na bank szara z elementami grantu i czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam jeszcze buteleczkę orzechówki z 1982 roku, którą robiła rok przed śmiercią moja babcia. Z nalewek mojej mamy ostały się jeszcze butelki ze śliwowicą z 2002 i pigwówką z 2008. A z moich produkcji istnieje jeszcze pigwówka z 2012. Z zeszłorocznych mam jeszcze tarninówkę, nalewkę na chili, imbirówkę i pigwówkę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.10.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 No właśnie, edukuję się teraz co do noży i doczytałam, że plastikowe mogą być Nie lubię drewnianych desek i nie kupię, zostaną te, co mam. I, ku mojej ogromnej radości, wyczytałam, że stojak Bodum, który mi kupiła Meliska jest w szczególności do noży ceramicznych ooo moj jeden który kupiłam bardzo dobrze się tam prezentuje Nie wiem, ja mam jedną szklaną i kilka plastikowych. Żadnej nie myję w zmywarce. Miałam drewniane, ale strasznie mnie wkurzają swoją podatnością na plamy. No i raz mi dwie, które wyglądały najlepiej, córka zapakowała do zmywarki. Wyjęłam wygięte w pałąk, co skończyło się wyrzuceniem wszystkich. Jedyna drewniana, to ta na chlebaku, ale jest absolutny zakaz używania jej do krojenia Ja mam jedną drewniana i używam ja do suchych produktów. Na desce od chlebaka jest tez zakaz chociaz raz zostal zlamany...myślę że nieświadomie Jednak jak P. zobaczyl łzy i jednocześnie mord w oczach wiedzial ze cos sie dzieje niedobrego z chlebakiem Nie nadaje A ja lubię drewniane. Ale takie z jednej dechy a nie klejone z listewek. Zamówiłam sobie taką do nowej kuchni u mojego Mężusia no i tu problem bo ja jednak wszystko ładuje do zmywarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Kuchnia piękna. Taki drobiazg – te ramki drzwiczek górnych szafek pięknie grają z lodówką. Cały smaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.10.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 to jesli nalewki...co może zrobić żeby sie udało początkujący czlowiek w tej materii ??? jakiś prosty i pyszny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 2 samograje Męska z papryczek chilli: 4 małe papryczki skórka z połowy cytryny 1 litr wódki Papryczki ponakłuwane i skórkę z cytryny zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować i zlać do butelek. Niech postoi 3 miesiące. Nic się nie stanie jeśli nie przefiltrujesz i razem z papryczkami postoi te 3 miesiące. Po prostu papryczki wypłowieją i trzeba będzie uważać na osad przy nalewaniu do kieliszków. Oczywiście może też być ostrzejsza niż gdy postoi z papryczkami tylko 2 tygodnie. Imbirówka: 10 dkg obranego i pokrojonego w cieniutkie plasterki korzenia imbiru; 2 twarde slodkie jabłka (ale ja używam jabłuszek z jabłonki ozdobnej ) z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokrojone w ósemki; 1 cytryna lub limonka, można użyć samą skórkę, a można dodać też sok; 1/2 szklanki łagodnego jasnego miodu, koniecznie płynnego; 1 litr wódki; Imbir, jabłka, cytrynę i miód zalać wódką i wymieszać ze względu na miód. Odstawić na 2 miesiące. Przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na kolejne 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.10.2015 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Czyli jutro zbieram owoce jarząbu szwedzkiego i nastawiam na nalewkę Pestko, jakiego naczynia używasz do nastawiania owoców, żeby później łatwo to zlać i odcedzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 07.10.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 No nawet ja ochoty nabrałam na zrobienie nalewki A i po noże jutro się wybiorę. Faktycznie to forum mega edukacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.10.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 strasznie dlugo trzeba czekac na te pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.10.2015 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ivy, można zrobić szybką nalewkę cytrynową 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 1 szklanka soku z cytryny (5-6 cytryn) 1 szklanka cukru białego Cukier rozpuścić dokładnie w wodzie. Cytryny wycisnąć, usunąć ewentualnie pestki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Rozlać do butelek. Cytrynę można przepuścić przez gazę, aby pozbyć się miąższu, jednak nie ma takiej potrzeby. Odstawić na 2 godziny, aby alkohol się "przerobił". I gotowe do picia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elisabetta 07.10.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Tomkowa.. weź już przestań ..bo..sprawdziłam i mam tylko piwo na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja mam taką cytrynówkę błyskawiczną: 4-5 cytryn; 1 szklanka cukru lub lepiej miodu płynnego; 1/2 litra spirytusu (lepiej tego 95%); 1/2 litra wody; Wodę zagotować z cukrem, albo miód rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Cytryny starannie i cienko obrać ze skórki. Sok wycisnąć. Syrop (woda z cukrem lub woda z miodem) wymieszać z sokiem z cytryn. Dodać skórki. Wlać spirytus. Odstawić na 2 tygodnie i.... smacznego można pić. Oczywiście jeśli postoi dłużej będzie smaczniejsza. Do nastawiania nalewek i soków używam albo możliwie największych słoi z szerokim otworem, albo dużych butli po winie. Mam takie nazbierane 2,5 litra i 5 litrowe. Z tych butli owoce dają się wytrząchnąć, choć czasem używam pomocnika w postaci drutu 4 do dziergania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.10.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Tomkowa.. weź już przestań ..bo..sprawdziłam i mam tylko piwo na stanie. Ale my się obecnie nastrajamy na picie za 3 miesiące Ja mam taką cytrynówkę błyskawiczną: 4-5 cytryn; 1 szklanka cukru lub lepiej miodu płynnego; 1/2 litra spirytusu (lepiej tego 95%); 1/2 litra wody; Wodę zagotować z cukrem, albo miód rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Cytryny starannie i cienko obrać ze skórki. Sok wycisnąć. Syrop (woda z cukrem lub woda z miodem) wymieszać z sokiem z cytryn. Dodać skórki. Wlać spirytus. Odstawić na 2 tygodnie i.... smacznego można pić. Oczywiście jeśli postoi dłużej będzie smaczniejsza. Do nastawiania nalewek i soków używam albo możliwie największych słoi z szerokim otworem, albo dużych butli po winie. Mam takie nazbierane 2,5 litra i 5 litrowe. Z tych butli owoce dają się wytrząchnąć, choć czasem używam pomocnika w postaci drutu 4 do dziergania. Ale mi błyskawiczna na "za dwa tygodnie" Błyskawiczna to gotowa z soboty na niedzielę Ja właśnie mam duże butle po winie, ale to wytrząchiwanie lub wydłubywanie zawsze mnie doprowadza do szału I owoce trzeba drobno kroić. Muszę się zaopatrzyć w fajny słój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Co to jest te drobne 2 tygodnie Lepiej się przegryzie i będzie smaczniejsza. Naprawdę błyskawiczną to serwował mój wujcio żeglarz. Tyle, że to była wódka błyskawicznie robiona ze spirytusu – podobno niezwykle popularny napitek wśród marynarzy na morzu. Obecnie raczej nie do zrobienia w odpowiedniej proporcji. Chyba, że komuś uchowała się półlitrówka po żytniej z kłoskiem Mam jeden słój po babci. Jest super. Wszystko się w nim udaje genialnie. Wylew ma taki szeroki, że obie ręce można włożyć i mieszczą się po łokcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.10.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Powiedzcie mi, Moje Drogie, czy ta amfora jest ładna? To holenderski Delft, 40 cm wysoki i kosztuje 8 dyszek I jeszcze taki wazon 26 cm, tej samej produkcji i w tej samej cenie: Bardzo są podobne do niebieskiej serii rodzimego Włocławka z ubiegłego wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 08.10.2015 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ozesz pijaczki ale zima idzie, nalewki wskazane :D:D Tomkowa nie wypowiem sie na temat tych wazonow - ale pierwszy z pokrywka mimo ze ma inne wzory przypomina mi chinska porcelane, chyba przez ta pokrywke, drugi mi zalatuje cos wazonikiem a la babcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.10.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Faktycznie to forum mega edukacyjne A jak ozesz pijaczki ale zima idzie, nalewki wskazane :D:D To ja Wam podam naszą nalewkę zimową, którą nazywamy antybiotykiem, ponieważ odkąd ja robimy w sezonie zimowym nie używamy leków, nie chorujemy na grypę, nie przeziębiamy się łatwo. Po zmarznięciu, przy złym samopoczuciu, objawach grypopodobnych, nawet na ból zeba wypróbowałam. Setka doustnie i do łózka, potem jeszcze jedna i rano jak nowonarodzony człowiek jest. Trzeba wycisnąć sok z cytryny - prawdziwy, żadne gotowe podróby, fizycznie - cytryna wyciskarka i lecimy. Patrzymy ile jest tego soku i dokładnie tyle samo ma być miodu (prawdziwego) i tyle samo spirytu. Spiryt może być własnoręczny - jeszcze lepiej. Czyli jak mamy szklankę soku z cytryn to szklanka miodu i szklanka spirytu. Mieszamy, odstawiamy, w zasadzie po 2 tygodniach można konsumować, ale im dłużej stoi tym lepsze. Organolpetycznie wypróbowane. Pyszne i zdrowe. Ważne są proporcje - dokładnie 1:1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 08.10.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 hejka dziewczyny:) Aniu ta kuchnia z inspiracji przepiękna, nie mogę się napatrzeć na to zdjęcie. Ta ceramika też fajna, kiedyś nie moja bajka, bo kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mama powywalała takie rzeczy:). Obecnie strasznie mi się podoba ten odcień niebieskiego i jak patrze na twoje nowe poduchy to jestem na tak:) Ja mam jeszcze do was pytanie..Jakie jest wasze zdanie na temat szklanych drzwi do łazienki? Jak się to użytkuje? Kiedyś bardzo mi się podobały, a że urządzana łazienka będzie w sypialni to chciałam ją jakoś wyróżnić, właśnie innymi drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.