Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja planuję ten poniższy model Omnires kupić Sys Fr10, widziałam dzisiaj na żywo, bardzo mi się podobał, tylko zamienię deszczownicę na mosiężną, bo w zestawie jest zwykła ABS - czyli plastik, dziękuję wam za porady. Z tego samego zestawu kupię też chyba baterię do umywalki. Nie znałam wcześniej tej firmy, ale widzę, że mają dobą jakość i cena też nie zwala z nóg.

0_0_productGfx_c45e25f037fb2625eae75d3f47cb8880.jpg

Cydr z cynamonem trzeba kupić na weekend:) a do tego cynamonowca upiec. Zestaw idealny:D

2 przepisy na CYDR, z których korzystał mój J.

drouin.jpg

Przepis francuski:

15-20 kg jabłek – ma być z tego 10 l soku

Jabłka trzeba wybrać dojrzałe o winno-kwaskowatym smaku.

1. Umyć i pokroić razem ze skórką i gniazdem nasiennym (tylko bez ogonków) w ćwiartki.
  2. Włożyć do dużej donicy lub drewnianej faski i niech poleżą 12 godz. (my użyliśmy dużych glinianych garnków do kwaszenia ogórków).
  3. Przepuścić jabłka przez sokowirówkę (albo wyciskacz do owoców :yes:). Powinno być około 10 l soku.
  4. Nie dodawać cukru, ani drożdży. Czysty moszcz wlać do butli lub gąsiorka, takiej wielkości, żeby napełnić tylko do 3/4 jego pojemności.
  5. Butlę zamknąć rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce (20–25°C).
  6. Będzie mocno fermentować przez 3-4 dni.
  7. Młody jabłecznik sciągnąć znad osadu.
  8. Przelać do innej butli – tym razem napełmić aż po samą szyjkę.
  9. Zamknąć ponownie rurką fermentacyjną.
  10. Trzymać w chłodzie 6 tygodni, a następnie rozlać do butelek.

Cydr nie będzie zbyt klarowny, ale będzie lekko kwaskowaty, smaczny i orzeźwiający. Ma dużą zawartość dwutlenku węgla.

Może jednak szybko skwaśnieć lub na powierzchni pojawi się warstewka białej pleśni (jak na kwaszonych ogórkach).

Jeśli chce się uzyskać cydr nadający się do dłuższego przechowywania, tzw. spokojny, trzeba:

1. Po 6 tygodniach sciągnąć napój znad osadu
  2. Przelać do starannie wymytej butli (lub wysiarkowanej beczułki :D).
  3. Szczelnie zamknąć korkiem.
  4. Przechowywać w chłodzie przez 6-12 miesięcy.

Sposób angielski (10 l):

5 kg jabłek + 10 l wody + l kg cukru + 5 cytryn + 40 g mielonego imbiru

Dojrzałe winno-kwaskowate jabłka

1. Umyć i pokroić razem ze skórką i gniazdem nasiennym (tylko bez ogonków) na cwiartki.
  2. Zmiksowac na miazgę – przepuścić jabłka przez sokowirówkę (albo wyciskacz do owoców :yes:)
  3. Zmieszać sok z odciśniętymi „wiórami” z sokowyciskaczki.
  4. Wlać wszystko do dużego garnka kamiennego i dolać ok. 3 l zimnej wody.
  5. Odstawić naczynie przykryte gazą w ciepłe miejsce (20–25°C).
  6. W czasie fermentacji – 7 dni – mieszać miazgę rano i wieczorem.
  7. Po 7 dniach odcedzić płyn przez gazę (lepiej przez gęstą lnianą ściereczkę).
  8. Resztę, która zostanie odcisnąć i zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wyciśniętym z tych cytryn oraz dodać mielony imbir.
  9. Wlać do gąsiorka.
  10. Dopełnić wodą do 10 l
  11. Gąsior lekko zakorkować.
  12. Niech postoi 24 godz.
  13. Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową.

Pić można już po tygodniu, ale lepszy będzie po kilku miesiącach.

Ten angielski nam lekko skwaśniał i to w trakcie robienia :(

Edytowane przez pestka56

Uwielbiam i deszczownicę, i wannę. Ale wannę mamy wielgachną na 2 osoby, więc pojedynczo nie korzystamy :no: bo za dużo wody idzie. Deszczownica za to „pracuje” bez przerwy. Mam krótkie włosy i tak ostrzyżone, że po wytarciu ręcznikiem układają się znakomicie same. Moczę się więc od czubka głowy z lubością.

poszukam go w sklepach, jeszcze mam masę zasłon do wieszania :rotfl:

Koniecznie! :) Skoro mają leżeć na podłodze, to równe powieszenie nie będzie istotne :lol2:

Jak skończę lubelski z miodem to spróbuje ten zimowy ;-)

Aniu jaki soczek dzisiaj robisz ??

Bardzo polecam :)

Sokowirówka jest non stop w użyciu :yes: Dziś nadal marchew+jabłko+gruszka :)

Ja planuję ten poniższy model Omnires kupić Sys Fr10, widziałam dzisiaj na żywo, bardzo mi się podobał, tylko zamienię deszczownicę na mosiężną, bo w zestawie jest zwykła ABS - czyli plastik, dziękuję wam za porady. Z tego samego zestawu kupię też chyba baterię do umywalki. Nie znałam wcześniej tej firmy, ale widzę, że mają dobą jakość i cena też nie zwala z nóg.

[ATTACH=CONFIG]336342[/ATTACH]

Cydr z cynamonem trzeba kupić na weekend:) a do tego cynamonowca upiec. Zestaw idealny:D

Fajny ten SysFr10 :) I dobrze, że wymienisz deszczownicę na mosiężną, a bateria umywalkowa Fresh jest bardzo ładna :)

Ten sam zestaw cydrowo-ciastowy planuję na weekend! :D

2 przepisy na CYDR, z których korzystał mój J.

Przepis francuski:

(..)

Sposób angielski (10 l):

Dzięki Pestko, ale chyba mnie to przerasta ;) U mnie musi być prosto, bez specjalnych urządzeń i ryzyka ;) Chyba jednak poprzestanę na cydrze kupnym, zwłaszcza, że te polskie są bardzo dobre :)

W sobotę przepuszczam przez sokowirówkę owoce jarząbu, które już chyba wystarczająco długo stoją w cukrze :D I tu mam pytanie do Ciebie: czy Botti poradzi sobie z małymi pestkami, które są w tych owocach? Są małe (wielkości pomidorowych), ale bardzo twarde. Nie popsuje się nic? Bo jeżeli jest ryzyko, to będę wydłubywać te pestki ;)

Tomkowa, cydr po domowemu ten pierwszy francuski, jest kilka razy tańszy po prostu niż jakikolwiek kupiony w sklepie. No, i domowy. Więcej się w nim czuje smaku. Nie jest dosładzany.

Gruszkowy można zrobić tak samo :)

Pomidorkowe pestki zatykają Botti. Gdzieś pisałam o tym. Wyciskałam jakieś 10 kg bardzo dojrzałych pomidorów i musiałam kilka razy usuwać pestki.

Cydr cynamonowy?! serio serio? ale może być pyszny!

Z ikeą to wszystko zależy od wyposażenia szafek. Bo same obudowy są tanie. Fronty oczywiście też różnią się ceną. Ja za moją kuchnię z 8 szafkami niskimi, jedna na lodówkę z frontami Laxarby czyli z tych droższych zapłaciłam troche ponad 7tys. Szafki mają w środku tylko szuflady. A te mechanizmy są najdroższe.

Ale porównania z kuchnią na zamówienie nie mam. Ciotka moja ma wspaniałą, pełen wypas ale nie chciala powiedzieć ile kosztowała...

Dziewczyny ja wrócę na chwilkę do deszczownic. Dla mnie wynalazek bomba, ale przeraziłam się :-)

Tomkowa ja mam Omnires (chyba ten który pokazuje Brarkaf) i po odkręceniu wody najpierw włącza się deszczownica, a po przyciśnięciu przełącza się na słuchawkę!! I teraz pytanie, czy to źle zostało zainstalowane???? !!!!!!!

Po drugie właśnie przymierzam się do gwarancji, bo cieknie z baterii, nie wiem co jest nie tak, ale cienki strumyczek czasami sieknie z głównego zaworu. Może wiecie co to może być.

Więc ja nie przychylam się do Omnires, tylko do końca nie wiem czyja wina, baterii czy montażu

Cydr cynamonowy?! serio serio? ale może być pyszny!

Z ikeą to wszystko zależy od wyposażenia szafek. Bo same obudowy są tanie. Fronty oczywiście też różnią się ceną. Ja za moją kuchnię z 8 szafkami niskimi, jedna na lodówkę z frontami Laxarby czyli z tych droższych zapłaciłam troche ponad 7tys. Szafki mają w środku tylko szuflady. A te mechanizmy są najdroższe.

Ale porównania z kuchnią na zamówienie nie mam. Ciotka moja ma wspaniałą, pełen wypas ale nie chciala powiedzieć ile kosztowała...

Koniecznie spróbuj tego cynamonowego :) Smak szarlotki z bąbelkami jest niezapomniany ;)

Potwierdzam, że meble na wymiar nie mogą konkurować ceną z meblami Ikea. Zawsze od stolarza będą droższe. Ikea zamawia i produkuje wszystko w ogromnych ilościach, a stolarz nigdy nie uzyska takich cen zakupu dla poszczególnych składowych mebli.

Dziewczyny ja wrócę na chwilkę do deszczownic. Dla mnie wynalazek bomba, ale przeraziłam się :-)

Tomkowa ja mam Omnires (chyba ten który pokazuje Brarkaf) i po odkręceniu wody najpierw włącza się deszczownica, a po przyciśnięciu przełącza się na słuchawkę!! I teraz pytanie, czy to źle zostało zainstalowane???? !!!!!!!

Po drugie właśnie przymierzam się do gwarancji, bo cieknie z baterii, nie wiem co jest nie tak, ale cienki strumyczek czasami sieknie z głównego zaworu. Może wiecie co to może być.

Więc ja nie przychylam się do Omnires, tylko do końca nie wiem czyja wina, baterii czy montażu

Moim zdaniem masz coś źle zamontowane :( Jeżeli masz przy uruchomieniu baterii wypływ wody z deszczownicy, to masz to zrobione niezgodnie z zamysłem producenta. Deszczownica zaczyna działać po puszczeniu wody i przyciśnięciu tego przycisku, który wzięłam w czerwoną obwódkę:

Bateria-wannowa-podtynkowa-Omnires-FRESH-FR7135-73829.jpg

Po zamknięciu wody przycisk wraca do pierwotnego położenia i po ponownym puszczeniu wody działa najpierw słuchawka, a deszczownica dopiero po ponownym wciśnięciu tego przycisku. Coś Ci namieszał hydraulik. Jeżeli do tego dochodzi wyciek z baterii, to niemal pewne, że to błąd podczas montażu. Nie znam się na tym, ale zaproszenie serwisu gwarancyjnego powinno wszystko wyjaśnić. Szkopuł w tym, że całe ustrojstwo jest pod płytkami :(

Na Youtube znalazlam filmik producenta, gdzie po odkreceniu najpierw leci deszczownica. Może szkoły montazu sa dwie? A do wycieku koniecznie musze wezwac serwis :-( mam pecha, u mnie wszystko sie psuje. Drzwi porty lazienkowe spuchly na dole. Reklamacja nie uwzgledniona - za duza wilgoc! Czy tak to teraz jest. Każda reklamacja tylko na papierze a nie w praktyce?