pestka56 11.11.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ja dla bezpieczeństwa wszystkie mięsiwa pieczone pakuję w torbę do pieczenia. I dopiero w takim opakowaniu wkładam do szklanego gara i do piekarnika. Zawsze się pięknie piecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Pestuś, z gęsiną nie tak łatwo Wytapia się z niej sporo tłuszczu (mamy potem przepyszny smalec gęsi) i ten tłuszcz trzeba podczas pieczenia odlewać. Trzeba też mięsko tym tłuszczykiem polewać. No i plecki i przodek przypiec na rumiano W rękawie raczej by się nie dało Piekę swoją w gęsiarce i, odkąd ją mam, wychodzi dobrze Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 11.11.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 schab tez kiedyś piekłam w rękawie, wychodził ok ja mam jednak pewien defekt w głowie i jak idę drogą na skróty, to się czuję jak oszust skoro kiedyś mięsa sie piekło bez takich udogodnień, to znaczy się da, jestem teraz na etapie pieczenia w niższej temperaturze, ale długo no i tez kupiłam w końcu brytwankę żeliwną, na razie się testuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 11.11.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 O matko! Gęś! Oraz Kobieta, która umie to upiec - padam na twarz i poproszę wersję łopatologiczną co jak i kiedy.Mam dostęp do prawdziwych wiejskich gęsi, takich po dworze chadzających itp. Ale nie umiem tego upiec a uwielbiam pieczoną gęsinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Pusiu, przyrządzenie gęsiny nie jest trudne, ale czasochłonne Ja swoją 4-kilową gęś oczyściłam, umyłam, osuszyłam i usunęłam tłuszcz od strony kupra i szyi. Nasmarowałam ją solą i pieprzem od środka i wewnątrz, a środek dodatkowo posiekanym czosnkiem z majerankiem. Odrobinką też na zewnątrz. Do środka powkładałam też, tyle ile się zmieściło, obranych i poćwiartowanych jabłek (szare renety). Dziury z przodu i tyłu pospinałam wykałaczkami (żeby nic nie wypłynęło ze środka), a skrzydła i nogi związałam sznurkiem. Położyłam ją piersiami do dołu. Tak naszykowana spędziła noc w lodówce. Dziś rano ją wyjęłam i pozwoliłam, żeby nabrała pokojowej temperatury. Piekarnik rozgrzałam do 160 st. z termoobiegiem. W takiej temperaturze piekła się przykryta w gęsiarce 1,5 godziny bez otwierania piekarnika. Po tym czasie wyjęłam naczynie i odlałam wytopiony tłuszcz. Zmniejszyłam temperaturę do 150 st. i piekłam, nadal przykrytą, kolejną godzinę. Potem zdjęłam pokrywę, włączyłam dopiekanie od góry i przez 10 min. zrumieniłam jej skórę No i teraz moment dla mnie zawsze najtrudniejszy, czyli przewrócenie gęsi na plecy Jak już piersi miała do góry, to wstawiłąm ją z powrotem do piekarnika i już bez przykrycia piekłam 75 minut w temperaturze 150 st. z termoob. Od czasu do czasu polewałam ją tłuszczem z dnia gęsiarki. Wycięty na początku tłuszcz przetopiłam na smalec i połączyłam z tłuszczem zlanym w pierwszym etapie. Po całkowitym upieczeniu też jest sporo tłuszczu i nic nie należy wyrzucać! Smalec gęsi i jest bardzo pyszny i zdrowy. A tak gąska wyglądała tuż po wyjęciu z piekarnika i usunięciu sznurków: Podana na duszonej kapuście z miodem smakowała wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 11.11.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Prawdziwa Perfekcyjna Pani Domu:) Ja będę miała śledzie w śmietanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Bratkaf, coś Ty, ja unikam kuchni, jak ognia Tylko kilka razy w roku porywam się na jakieś kulinarne szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 11.11.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Bratkaf, coś Ty, ja unikam kuchni, jak ognia Tylko kilka razy w roku porywam się na jakieś kulinarne szaleństwo Ale widać ze od razu z efektem WOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 11.11.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Prawdziwa Perfekcyjna Pani Domu:) . No Zajebista Strasznie dziękuję Aniu - takiego opisu potrzebowałam. Skopiowany, gotowy do wydruku. Gęś jadłam w białym sosie z zielonym pieprzem całym, coś przepysznego. Smalec gęsi też uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 11.11.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 dostałam ślinotoku, takiego jak na samą myśl o cytrynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 11.11.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Tomkowa ostatnio było o wycinanym mdf : cena 400 zł za m2 za niemalowany, 18mm gruby http://www.old.antykreno.com/upload/cropped-2/geometria4-wizual.jpg To niby ażurowe ścianki ale na lustro by się nadało też chyba? http://www.old.antykreno.com/pl/strona/azurowe-scianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Waniliana, interesowałam się takimi ściankami, bo w czasie remontu miałam plan na wydzielenie części "biurowej" tam, gdzie mam obecnie jadalnię Koncepcja się jednak zmieniła, ale te ścianki nadal mi się bardzo podobają. Na lustro jednak są raczej za grube Najlepsza nakładka to taka nie przekraczająca 1 centymetra. Na ich fotkach są też wycinanki ze sklejki. Trzeba by zapytać, jaki wtedy koszt za m2. Nakładka Overlay's na lustro Minde (120x40cm) w ulubione przez Ciebie koła kosztuje 80 bagsów To dla mnie jednak za małe lustro. Za 40 USD mają nakładkę w koniczynę Kombinuję coś "po znajomości" A jak w końcu z Twoim lustrem do wiatrołapu? Kiedy będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.11.2015 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dawno winka nie było, więc dziś częstuję węgierskim, czerwonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 11.11.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 No Zajebista Strasznie dziękuję Aniu - takiego opisu potrzebowałam. Skopiowany, gotowy do wydruku. Gęś jadłam w białym sosie z zielonym pieprzem całym, coś przepysznego. Smalec gęsi też uwielbiam. Te zapisałam, nigdy nie jadłam gęsi ale może sama spróbuję zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.11.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 My dziś smakowaliśmy hiszpańską, arcy taniutką, tescową, Vega Roja Reserva 2013. Naprawdę dobre winko Tomkowa, ja nawet gęsinę wpycham w torbę Tylko najpierw ją opiekam bez tej torby, a potem pakuję razem z częścią tego co się wytopiło i kilka razy w trakcie pieczenia otwieram, polewam i znowu zamykam torbę klipsem. Do polewania mam taką metalową rurkę z gumką-pompką. Po prostu uważam, że warto się troszkę pomęczyć, żeby mięsko było bardziej soczyste Mam gęsiarkę, ale 2 razy próbowałam i poległam, choć może to wina piekarnika bez termoobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 11.11.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ja podobnie jak poprzedniczki slinotoku dostałam na wdok tej gąski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 11.11.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 A jak w końcu z Twoim lustrem do wiatrołapu? Kiedy będzie? Pewnie za jakiś miesiąc Teraz czekam na sofę, miała być do 15go ale dzwonili że niby jakiś problem tkaniną na obicie i się opóźni. Dzwoniłam wczoraj pytać na kiedy sofa ostatecznie będzie i usłyszałam że w systemie termin do 15go, czyli bez zmian......więc 15go będę dwonić z zażaleniem jak sofy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkaleena 12.11.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ja podobnie jak poprzedniczki slinotoku dostałam na wdok tej gąski... Ja też! Jedno słowo: wow!! Aż chce się poświęcić jej trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.11.2015 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Niniejszym donoszę, że Carefour w Arkadii opływa w dekoracje świąteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 13.11.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Pestka, co Ty ściemniasz?? Gdzie te zakupy rossmanowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.