Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestuś, z gęsiną nie tak łatwo ;) Wytapia się z niej sporo tłuszczu (mamy potem przepyszny smalec gęsi) i ten tłuszcz trzeba podczas pieczenia odlewać. Trzeba też mięsko tym tłuszczykiem polewać. No i plecki i przodek przypiec na rumiano :D W rękawie raczej by się nie dało ;) Piekę swoją w gęsiarce i, odkąd ją mam, wychodzi dobrze :) Edytowane przez Tomkowa

schab tez kiedyś piekłam w rękawie, wychodził ok :yes:

ja mam jednak pewien defekt w głowie i jak idę drogą na skróty, to się czuję jak oszust

skoro kiedyś mięsa sie piekło bez takich udogodnień, to znaczy się da, jestem teraz na etapie pieczenia w niższej temperaturze, ale długo

no i tez kupiłam w końcu brytwankę żeliwną, na razie się testuje:D

Pusiu, przyrządzenie gęsiny nie jest trudne, ale czasochłonne ;) Ja swoją 4-kilową gęś oczyściłam, umyłam, osuszyłam i usunęłam tłuszcz od strony kupra i szyi. Nasmarowałam ją solą i pieprzem od środka i wewnątrz, a środek dodatkowo posiekanym czosnkiem z majerankiem. Odrobinką też na zewnątrz. Do środka powkładałam też, tyle ile się zmieściło, obranych i poćwiartowanych jabłek (szare renety). Dziury z przodu i tyłu pospinałam wykałaczkami (żeby nic nie wypłynęło ze środka), a skrzydła i nogi związałam sznurkiem. Położyłam ją piersiami do dołu. Tak naszykowana spędziła noc w lodówce.

Dziś rano ją wyjęłam i pozwoliłam, żeby nabrała pokojowej temperatury. Piekarnik rozgrzałam do 160 st. z termoobiegiem. W takiej temperaturze piekła się przykryta w gęsiarce 1,5 godziny bez otwierania piekarnika. Po tym czasie wyjęłam naczynie i odlałam wytopiony tłuszcz. Zmniejszyłam temperaturę do 150 st. i piekłam, nadal przykrytą, kolejną godzinę. Potem zdjęłam pokrywę, włączyłam dopiekanie od góry i przez 10 min. zrumieniłam jej skórę ;)

No i teraz moment dla mnie zawsze najtrudniejszy, czyli przewrócenie gęsi na plecy :) Jak już piersi miała do góry, to wstawiłąm ją z powrotem do piekarnika i już bez przykrycia piekłam 75 minut w temperaturze 150 st. z termoob. Od czasu do czasu polewałam ją tłuszczem z dnia gęsiarki.

Wycięty na początku tłuszcz przetopiłam na smalec i połączyłam z tłuszczem zlanym w pierwszym etapie. Po całkowitym upieczeniu też jest sporo tłuszczu i nic nie należy wyrzucać! Smalec gęsi i jest bardzo pyszny i zdrowy.

A tak gąska wyglądała tuż po wyjęciu z piekarnika i usunięciu sznurków:

gąska1.jpg

Podana na duszonej kapuście z miodem smakowała wyśmienicie :)

Waniliana, interesowałam się takimi ściankami, bo w czasie remontu miałam plan na wydzielenie części "biurowej" tam, gdzie mam obecnie jadalnię :) Koncepcja się jednak zmieniła, ale te ścianki nadal mi się bardzo podobają. Na lustro jednak są raczej za grube ;) Najlepsza nakładka to taka nie przekraczająca 1 centymetra. Na ich fotkach są też wycinanki ze sklejki. Trzeba by zapytać, jaki wtedy koszt za m2.

Nakładka Overlay's na lustro Minde (120x40cm) w ulubione przez Ciebie koła kosztuje 80 bagsów ;) To dla mnie jednak za małe lustro. Za 40 USD mają nakładkę w koniczynę ;)

Kombinuję coś "po znajomości" ;)

A jak w końcu z Twoim lustrem do wiatrołapu? Kiedy będzie?

My dziś smakowaliśmy hiszpańską, arcy taniutką, tescową, Vega Roja Reserva 2013. Naprawdę dobre winko :)

Tomkowa, ja nawet gęsinę wpycham w torbę :) Tylko najpierw ją opiekam bez tej torby, a potem pakuję razem z częścią tego co się wytopiło i kilka razy w trakcie pieczenia otwieram, polewam i znowu zamykam torbę klipsem. Do polewania mam taką metalową rurkę z gumką-pompką.

Po prostu uważam, że warto się troszkę pomęczyć, żeby mięsko było bardziej soczyste :)

Mam gęsiarkę, ale 2 razy próbowałam i poległam, choć może to wina piekarnika bez termoobiegu.

A jak w końcu z Twoim lustrem do wiatrołapu? Kiedy będzie?

Pewnie za jakiś miesiąc :p Teraz czekam na sofę, miała być do 15go ale dzwonili że niby jakiś problem tkaniną na obicie i się opóźni. Dzwoniłam wczoraj pytać na kiedy sofa ostatecznie będzie i usłyszałam że w systemie termin do 15go, czyli bez zmian......więc 15go będę dwonić z zażaleniem jak sofy nie będzie