Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D


Recommended Posts

Hej Mmeliska! :hug: Szkoda, że masz mało czasu na fm, a zwłaszcza na te zabawy :lol2:

 

Meliska jak nie poświntuszy to nie wie, że żyje :rotfl:

 

Pusiu, jak byś zrobiła coś bardzo złego, to wezmę Cię do siebie na odbycia kary :lol2: Oj, żałowałabyś, że to jednak nie kamieniołomy :lol2:

 

Zgadzam się :lol2:

Jak tylko coś zmaluję to zgłaszam się do Ciebie :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa te pierniczki z tego przepisu bardzo polecam, są idealne, bardzo aromatyczne, wypełnione bakaliami, Po upieczeniu są mięciutkie. Piekę je zawsze tydzień przed świętami. Możemy z Julką na spokojnie dekorować je i robić z nich piernikowe budowle. Na święta są idealne do jedzenia - jak biszkopty :)

 

U nas znikają od razu, Julka je uwielbia. Tydzień po świętach pyta się kiedy znowu pieczemy :lol2:

 

mam jeszcze kilka sprawdzonych świątecznych wypieków, później wstawię linki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomkowa te pierniczki z tego przepisu bardzo polecam, są idealne, bardzo aromatyczne, wypełnione bakaliami, Po upieczeniu są mięciutkie. Piekę je zawsze tydzień przed świętami. Możemy z Julką na spokojnie dekorować je i robić z nich piernikowe budowle. Na święta są idealne do jedzenia - jak biszkopty :)

 

U nas znikają od razu, Julka je uwielbia. Tydzień po świętach pyta się kiedy znowu pieczemy :lol2:

 

mam jeszcze kilka sprawdzonych świątecznych wypieków, później wstawię linki :)

 

Chyba nie będzie innego wyjścia, jak tylko je upiec :D

 

Sprawdzone przepisy są najlepsze, więc już się na nie cieszę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ciasto pamiętam z dzieciństwa. Znikało błyskawicznie. Długo szukałam przepisu idealnego i ten właśnie jest.

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-chatka-puchatka. Robiłam kilka smakowych - kokosowo-czekoladowy, mietowo-czekoladowy itp. udało mi się namierzyć herbatniki w kaulfandzie - w zielonym opakowaniu taki duży wagon - pełnoziarniste, bez tłuszczy trans.

Julka sie na nim twórczo wyżywa przy dekoracji :)

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/makowe-babeczki

dla dorosłych za to polecam takie babeczki makowe. szybkie do zrobienia, zwłaszcza kiedy Julka pomaga. grunt do domowa masa makowa. Można kupić mielony suchy mak, więc nie ma żadnej wymówki. Dla mnie te babeczki są zbawieniem, bo tradycyjny makowiec mi nie wychodzi. :)

 

Na świeta nie ma lepszych babeczek - czekoladowo-piernikowych powidłami. Przepyszne są

 

aromatyczne, bardzo świateczne ciasteczka http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-pomaranczowo---orzechowe

 

przepyszne, delikatne, takie fajne aksamitne ciasteczka cynamonowe - jako pierwsze znikają http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

 

na święta robię też krówki czekoladowo-pistacjowe. Są zawsze ukryte i porcje skrupulatnie wydzielane

http://nigella-ekspresowo.blogspot.com/2009/01/odcinek8-witeczne-smakoyki-czekoladowe.html błyskawicznie się je robi i są genialne w swojej prostocie.

 

to taki mój zestaw który zawsze robię na święta. Piekę wszystko w potrójnej ilości i obskakuje nimi 2 wigilie :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Emi, do tych krówek dodajemy mleko słodzone? Pewnie tak, ale chcę się upewnić.

Pierniczki Aganiok idą chyba łeb w łeb z krajanką bajaderki na forach kulinarnych od lat :yes::stirthepot:

A za chatkę puchatka bardzo dziękuję, moja mama robiła ją nam jak byliśmy mali, aż się rozczuliłam, bo zapomniałam o tym cieście całkowicie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To one mają być z pleśnią?? :lol2:

 

etam pleśń nie ma prawa się pojawić, to tradycyjne ciasto na piernik staropolski. Dzięki leżakowaniu ciasto jest bosko plastyczne a pierniczki wychodzą mieciutkie po upieczeniu.

 

Emi, do tych krówek dodajemy mleko słodzone? Pewnie tak, ale chcę się upewnić.

Pierniczki Aganiok idą chyba łeb w łeb z krajanką bajaderki na forach kulinarnych od lat :yes::stirthepot:

A za chatkę puchatka bardzo dziękuję, moja mama robiła ją nam jak byliśmy mali, aż się rozczuliłam, bo zapomniałam o tym cieście całkowicie:)

 

tak mleko słodzone :)

 

No własnie tą chatkę też pamietam. Tylko u mnie robiło się ją chyba z serków homo i surowych jajek, tak mi się wydaje. A tu masa serowa z jajkami jest gotowana :D warto ten serek ktory powstanie z blendować, wtedy będzie aksamitny :) jest przepyszny jak lody :wiggle:

 

 

a teraz uwaga!!

 

właśnie mi położyli blat na wyspę !!!!!!!!!!!! :wave::wave::wave: prawie rok czekałam na niego, stał w salonie i mnie wnerwiał.

Piękny z piaskowca, 2x1m :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na nowy rok piekę zawsze taki torcik

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-cappucino

 

Ta sklepowa kawa w proszku to sam syf, więc robie sobie do niego domową kawę z tego przepisu

http://szufladakuchenna.blogspot.com/2012/03/domowe-cappuccio.html - Julka ją łyżką wyżera ze słoika :eek:

 

przepyszne ciasto, blaty są mocno czekoladowe, a krem na bazie marscapone i śmietany, mocno kawowy, ahhh nasze ulubione :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a teraz uwaga!!

 

właśnie mi położyli blat na wyspę !!!!!!!!!!!! :wave::wave::wave: prawie rok czekałam na niego, stał w salonie i mnie wnerwiał.

Piękny z piaskowca, 2x1m :D

 

Już miałam napisać, żebyś wrzuciła fotki, ale jak mam czekać tyle, co na fotki łazienki, to nie napiszę :cool: :D

 

O ten wlasnie mi chodzilo? Czy slychac jak on tik tika?

Do mnie będzie pasowal?

 

Niestety słychać jak tyka i nie jest to ciuchuteńkie tykanie ;) Wydaje mi się, że ładnie by się prezentował na jednym z Twoich nowych stolików :)

 

na nowy rok piekę zawsze taki torcik

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-cappucino

 

Ta sklepowa kawa w proszku to sam syf, więc robie sobie do niego domową kawę z tego przepisu

http://szufladakuchenna.blogspot.com/2012/03/domowe-cappuccio.html - Julka ją łyżką wyżera ze słoika :eek:

 

przepyszne ciasto, blaty są mocno czekoladowe, a krem na bazie marscapone i śmietany, mocno kawowy, ahhh nasze ulubione :D

 

Emila, stajesz się moim guru od wypieków :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra mam fotki. W wyspie brakuje jeszcze frontów wszędzie dookoła - bedą z bielonego drewna jak regały przy wyspie. Blat zciemnieje troche jak go jutro zaimpregnuję - wtedy kompletnie nie chłonie tłuszczu ani wody, a myję się go lepiej niż blat z pażdziochu :yes:

 

dupne te zdjecia po cimku wyszły :mad:

 

P1090305.JPG P1090302.JPG P1090303.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...