Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

Ivy, zdam relację, jak się na nim śpi, jak tylko przyjdzie przesyłka ;) Gdyby okazał się niewypałem, to mam nadzieję, że będzie można skorzystać z prawa zwrotu przedmiotu zakupionego na odległość. Ja jedyny materac z I, o którym wcześniej wspomniałam, kupiłam, bo fantastycznie mi się na nim leżało, przez chwilę ;) Spać już niestety nie dało rady..

testujcie, i oby bylo super wygodnie :yes:

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

testujcie, i oby bylo super wygodnie :yes:

mam coraz mniej wyraźną minę, bo znalazłam trochę negatywnych opinii :( I zastanawiam się, czy nie anulować zamówienia.. Tak to raptusy mają ;)

świetna lampa!!

zrobiłaś obie?

kolejny udany projekt na ikea hack ;)

Dziękuję Catti :) Obie są zhakowane :D

P1140408.jpg

mam coraz mniej wyraźną minę, bo znalazłam trochę negatywnych opinii :( I zastanawiam się, czy nie anulować zamówienia.. Tak to raptusy mają ;)

Aniu a czego dotyczą opinie ?? Moja wątpliwość to kupowanie bez położenia dupki :cool: My kupiliśmy w I. chyba najtańszy jaki był...bo dla nas byl najwygodniejszy :yes: Leżeliśmy na rożnych, nawet przez chwilę mieliśmy wątpliwości ze moze to słaba jakoś, bo cena itp ale jak narazie jest na idealnie ;-) Zasypiamy w minutkę, nie bolą mnie plecy itp. aaa i nie czytałam opinii, prawie nigdy nie czytam :cool:

My mamy Hovag z IkEA od roku i bardzo dobrze nam się śpi.

Do mnie Ikea przemawia tym żeo masz chyba aż 90 dni na zwrot... my zamówiliśmy twarde HOVAG i dla nas były za twarde... więc zwróciliśmy bez żadnych problemów...

natomiast ten średniotwardy jest idealny... :) bóle pleców jak ręką odjął :)

Aniu a czego dotyczą opinie ?? Moja wątpliwość to kupowanie bez położenia dupki :cool: My kupiliśmy w I. chyba najtańszy jaki był...bo dla nas byl najwygodniejszy :yes: Leżeliśmy na rożnych, nawet przez chwilę mieliśmy wątpliwości ze moze to słaba jakoś, bo cena itp ale jak narazie jest na idealnie ;-) Zasypiamy w minutkę, nie bolą mnie plecy itp. aaa i nie czytałam opinii, prawie nigdy nie czytam :cool:

W naszym łóżku mamy kupiony 15 lat(!!) temu materac w sklepie wyłącznie z materacami, nawet nie wiem, kto go wyprodukował ;) Jest potwornie ciężki i średnio twardy. Gdyby nie fakt, że już wypada go wymienić, wcale nie myślałabym o rezygnacji z niego ;)

Jaki konkretnie model materace macie?

prawo zwrotu masz na pewno, więc tym bym się zupełnie nie martwiła ;) mam nadzieję, że pomyślnie przejdzie testy leżenia!

Aha: żadnych testów nie będzie, bo anulowałam zamówienie :p Jako za bardzo w gorącej wodzie kąpana równie szybko się z zakupu wycofałam, co go dokonałam :lol2: Kasa już wpłacona, więc mam nadzieję, że ze zwrotem nie będzie problemu. Pan ze sklepu bardzo miły i potwierdził, że to dla nich żaden kłopot.

Jestem więc w punkcie wyjścia :D

My mamy Hovag z IkEA od roku i bardzo dobrze nam się śpi.

Do mnie Ikea przemawia tym żeo masz chyba aż 90 dni na zwrot... my zamówiliśmy twarde HOVAG i dla nas były za twarde... więc zwróciliśmy bez żadnych problemów...

natomiast ten średniotwardy jest idealny... :) bóle pleców jak ręką odjął :)

Dziś sporo porozmawiałam o materacach dzwoniąc do różnych sklepów i zasadniczo te materace sprężynowe niczym się między sobą nie różnią ;) Ten Hovag, jak większość tego typu ma sprężyny w kieszeniach obłożone pianką poliuretanową. Podają gęstość gąbki, ale już ilości sprężyna na m2 - nie. Jeszcze lepsze są te, w których dodany jest do pianki latex, albo pianka termofleksyjna. Jak widzicie, będę niedługo specjalistą w dziale materacy :lol2:

Kilka osób, niezależnie od siebie poleciło mi TEN materac. Występuje też w twardości H2, czyli średniotwardy. No i dalej sama nie wiem :p

Mugatko, na twardym materacu trzeba kilka dni pospać, wtedy człowiek się przyzwyczaja :)

ja uwielbiam twarde materace, lubie spać bez poduszki - mam tylko takiego flaczka, żeby było mi milutko pod głową ;)

No właśnie, kurcze, mnie takie poleżenie nic nie daje :sick:

Muszę "przespać" materac i wtedy wiem.

Po kilku nocach na stronie średnio twardej wiedzieliśmy, że nie.

Jedna noc na stronie twardej - i tak, to było to.

Mi też poleżenie kilku chwil nic nie daje, bo dalej nie wiem, czy materac jest wygodny. Polegam w zasadzie na opiniach, bo jeżeli ktoś o zbliżonej do mnie wadze mówi, że materac jest wygodny i po 2 latach nie powstało w nim wgłębienie w miejscu spania, to mogę na ten materac zwrócić uwagę ;)

Ja chyba wolę materace średniotwarde ;)

wolę, jak jest twardo a przynajmniej średnio-twardo - w hotelach miękkie materace potrafią być totalną udręką :)

my jak wybieraliśmy materac, to zainspirowaliśmy się radą z jakiegoś forum, by określić sobie budżet prostym sposobem: jedna miesięczna pensja (bo spędza się na materacu jedną trzecią życia, i jest to wydatek na co najmniej kilka lat, i zdrowy kręgosłup to podstawa, więc nie ma co oszczędzać)

jak to przeczytaliśmy, oraz po wizytach "z poleżeniem" w trzech salonach typowo materacowych i Ikei, to zwiększyliśmy budżet i kupiliśmy termoaktywny PerDormire (aż do Tempura jednak już zdecydowanie nie chcieliśmy zwiększać :D), i po 4 latach nadal uważam to za baaaardzo dobrą decyzję (choć nie bez zastrzeżeń: mój TŻ jest sporo cięższy ode mnie i jednak po jego stronie pianka jest wyraźnie miększa niż była i niż jest na mojej stronie; za to nadal nie mam problemu z wyczuwaniem jego wiercenia się, amortyzacja jest wciąż super)

Pierwszego ikeowskiego Sułtana 200x200 kupiłam w zamierzchłych czasach, gdy IKEA jeszcze sklepu w PL nie miała. Wytrzymał bez uszczerbku 8 lat i sprzedałam go. Potem miałam 2 sztuki 90x200. Jeden nie wytrzymał kilkuletniego skakania po nim Kaśki i wygniótł się nieznacznie. Drugiego mam ciągle i mimo ukończonych 25 lat jest taki jak był. Mam jeszcze jeden piankowy bez sprężyn 90x200 z łóżkiem elektrycznym. Ma jakieś 12 lat. Służy u nas za tzw. day bed. Okupujemy go oboje oglądając filmy :) a on to dzielnie znosi.

Sypialniany to materac sprężynowy IKEA Sułtan 160x200, raczej średnio twardy, z własną ramą drewnianą i stelażem listewkowym, jako całość. Nie da się go odwrócić inaczej jak tylko zamieniając miejscami nogi z głową. U nas różnica wagi jest jakieś 25-30 kg. Ma już kilka lat i ciągle jest nie wygnieciony i wygodny. IKEA teraz już nie ma tych dokładnie materacy (chodzi o ramę drewnianą) w ofercie.

Może mam szczęście, bo to jest w sumie 5-ty materac z IKEA, który mam. A może te 25 lat gwarancji na materace to pewność wytrzymałości.

Aga2183 odkryła przede mną firmę Farko z Łomianek, która ma w swojej ofercie materac nieco podobny do tego, który pokazała Pusia, TUTAJ

Jest jeszcze TAKI, który wskazała Aga oraz pracownik producenta, z którym dziś rozmawiałam. Sprzedający stwierdził, że spanie na piance memory w Unikacie może okazać się dla mojego chłopaka za miękkie, a Egzotyk powinien być akurat. Jestem też mądrzejsza o kolejną ważną zasadę w przypadku używania materacy ze sprężynami kieszeniowymi. Ponieważ sprężyny mają średnicę ok 5 cm, to deseczki w stelażu dna łóżka nie mogą mieć między sobą przerw większych niż 3-4 cm. U syna jest najtańszy stelaż Ikea i te prześwity są dużo większe. Tak, czy inaczej czeka mnie dokupienie drugiego stelaża i zagęszczenie deszczułek

Jestem też mądrzejsza o kolejną ważną zasadę w przypadku używania materacy ze sprężynami kieszeniowymi. Ponieważ sprężyny mają średnicę ok 5 cm, to deseczki w stelażu dna łóżka nie mogą mieć między sobą przerw większych niż 3-4 cm. U syna jest najtańszy stelaż Ikea i te prześwity są dużo większe. Tak, czy inaczej czeka mnie dokupienie drugiego stelaża i zagęszczenie deszczułek

O tak. Koniecznie stelaż zagęszczony - do materaca kieszeniowego.

Od razu zamawiając łózko taki kupiliśmy.

Doriko, bardzo bym chciała tak zrobić, ale raczej nie dam rady finansowo :( Tak gdybam, że szersze łóżko mogłoby pojawić się za 3-4 lata, ale głowy nie dam, czy nie będzie to za 5-6 lat ;) Obecne łóżko to ikeowska Flaxa, kupione 3 lata temu. Gdyby było takie, z szufladami, w rozmiarze 120 cm, to od razu kupiłabym większe. Ta 90-tka ze schowkami, póki co dobrze sprawuje się w niewielkim pokoju syna. Zasadniczo pokój kwalifikuje się do większej metamorfozy ;) Jest tam niezabudowana wnęka, w której ma być szafa itp. A przed nami remont dociepleniowy, więc nic do tego czasu nie zrobię.

Materac muszę kupić natychmiast, bo od tego, który jest, dzieciaka plecy bolą. Ten Egzotyk Farko nie wygląda na zły i 319 zł jestem gotowa zapłacić ;)

Gdybym dała radę przerobić pokój przy okazji docieplania, myślę, że ze sprzedażą obecnego łóżka wraz z materacem nie będzie większego problemu ;)

Skoro znalazłaś taki jak ci odpowiada za 300zł to pewnie. My właśnie kupiliśmy dla młodego duże łóżko bo jak sam mówi z łóżeczka wyrósł. Ale on jest jeszcze mały więc wzięliśmy dla niego najtańszy materac piankowy z ikea. Mam nadzieję że mu posłuży zanim nie wyrośnie w pełni z pieluch.

Aga2183 odkryła przede mną firmę Farko z Łomianek, która ma w swojej ofercie materac nieco podobny do tego, który pokazała Pusia, TUTAJ

Jest jeszcze TAKI, który wskazała Aga oraz pracownik producenta, z którym dziś rozmawiałam. Sprzedający stwierdził, że spanie na piance memory w Unikacie może okazać się dla mojego chłopaka za miękkie, a Egzotyk powinien być akurat. Jestem też mądrzejsza o kolejną ważną zasadę w przypadku używania materacy ze sprężynami kieszeniowymi. Ponieważ sprężyny mają średnicę ok 5 cm, to deseczki w stelażu dna łóżka nie mogą mieć między sobą przerw większych niż 3-4 cm. U syna jest najtańszy stelaż Ikea i te prześwity są dużo większe. Tak, czy inaczej czeka mnie dokupienie drugiego stelaża i zagęszczenie deszczułek

Tylko, żeby nie było na mnie :-)

Oczywiście poleciałam zmierzyć przerwy w moich stelażach i o ile u Majki mają 1-2 cm, to u nas 9-10 cm!!!

I teraz się zastanawiam, czy zagęszczać?

Tylko, żeby nie było na mnie :-)

Oczywiście poleciałam zmierzyć przerwy w moich stelażach i o ile u Majki mają 1-2 cm, to u nas 9-10 cm!!!

I teraz się zastanawiam, czy zagęszczać?

Zagęszczać, koniecznie! Inaczej materac szybko się zniszczy. Sprężyny, pod naciskiem ciężaru ciała, nie mają w miejscach tak dużych szpar oparcia i się odkształcają. Ja dokupię najprostszy stelaż i takerem przymocuję deski do taśm z drugiego stelaża, wkładając je w zbyt duże przerwy.

Zagęszczać, koniecznie! Inaczej materac szybko się zniszczy. Sprężyny, pod naciskiem ciężaru ciała, nie mają w miejscach tak dużych szpar oparcia i się odkształcają. Ja dokupię najprostszy stelaż i takerem przymocuję deski do taśm z drugiego stelaża, wkładając je w zbyt duże przerwy.

U mnie chyba to nie przejdzie, bo stelaż jest mocowany na specjalne zaczepy, będę chyba musiała wymienić całkowicie stelaż.

A czy przy Twojej opcji nie będzie problemu, jak listewki będą miały różny poziom wygięcie. Bo jakbym u siebie jakoś przymocowała dodatkowe listewki to będą miały inną wysokość