Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cudne te zasłony.

a skad te długość? przecietny sufit ma 2.60, karnisz sobie ludzie wieszają zaraz nad oknem więc idealnie stykną na długość :p

kólek nie obcinaj, jeżeli ich nie widać, sztukowanie będzie widać, nie warto :no: teraz jest super

Dziękuję Emilka :) Nie mam pojęcia skąd takie długości. Ale zauważyłam, że wszystkie firany i zasłony w TK też są takie krótkie. Z kółkami, czy bez. Kilka razy widziałam bardzo ładne i zrezygnowałam z zakupu właśnie przez to. Może producenci zakładają, że karnisz będzie wisiał 20-30 cm pod sufitem?

neutralhomeoffice_thumb.jpg

Na razie nic nie tnę ;)

Zamlduję się tylko szybciutko żeby dać znać że jestem na bieżąco :p

Zasłonki podobają mi się bardzo :yes:

O lustrach już nawet nie wspominam bo mnie tylko denerwujesz :lol2:

Wani, bardzo się cieszę, że się podobają :)

Podejrzałam u Ciebie wiadomość o Magii Sprzątania i to ja się zdenerwowałam :lol2: Jak się te ubrania w pionie składa? ;) Wiesz ile ja mam do wyczyszczenia? To dopiero będzie magia, jak się za to wezmę, a cud, jak mi się uda coś z tym zrobić :lol2:

Edytowane przez Tomkowa

Podzielę się z Wami fajną stroną, na której można znaleźć wiele ciekawych zawartości np. ramek w galerii ściennej. Szukałam do wydrukowania grafiki przedstawiającej Three wise monkeys, czyli "Nie będę oglądać głupot, nie będę głupot gadać i nie będę głupot słuchać" :D Niektórzy interpretują te małpki jako "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem i nic nie powiem", ale zdecydowanie wolę swoją wersję :D

No i te trzy małpki znalazłam w wyglądzie i jakości pierwszorzędnej :) Są tam tysiące świetnych grafik, które można pobrać i wydrukować :) TUTAJ :) A TUTAJ prezentacje w kolorze. Link do pięknych kompozycji litery A :D

Ja wybrałam taką :)

191-400.jpg

Catti - nie lustrzane, tylko negatyw:rotfl:

oczywiście! :bash:

ale w tym wątku nawet moja podświadomość figle płata :lol2:

lustra, lustra,lustra....:rotfl:

Three wise monkeys, czyli "Nie będę oglądać głupot, nie będę głupot gadać i nie będę głupot słuchać" :D Niektórzy interpretują te małpki jako "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem i nic nie powiem", ale zdecydowanie wolę swoją wersję :D

Anka, Twoja wersja jest znacznie trudniejsza w praktykowaniu :lol2:

ale interpretacja mi się podoba :wiggle: (choć pierwsze słyszę)

Ale powiększanie tych obrazków ponad format A4 jest ryzykowne. Znieostrza się niestety. A szkoda, bo zbiór kapitalny.

Nawet te pliki .tiff, które są do pobrania?? Niemożliwe :no: Zwróciłaś uwagę, na to, że piszą: "A TIFF file is a high-resolution (240 dpi) format. TIFF files should be used only if you are printing the images, not displaying them on a computer screen." ?

Moje małpki w pobranym pliku .tiff mają rozmiar 2400x943 px. To przecież jak dobrej jakości zdjęcie :)

High Resolution dla czarnobiałego obraska, tak oczywiście, ale ja sobie kilka z ciekawości ściągnęłam i i przy tej rozdzielczości miały 22 cm szerokości na niecałe 25 wysokości. To są skaningi z róznych wydawnictw. Pod każdym na dole jest napisane np. Ecyclopedia Britanika 1820. Jakiej jakości mogą być? Są ograniczenia których się nie przeskoczy. Plik Tiff, który ma 21 MB to kwestia zapisu bez kompresji i żebyś go osemką dobrych koni ciągnęła to w trakcie powiększania zacznie rozmywać krawędzie. Bez specjalnego oprogramowania nie da się tego uniknąć. Ja nie mam takiego programu. Jeśli Cię to interesuje to dam Ci kontakt do znajomego, który napisał odpowiedni script do Photoshopa i robi takie powiększenia. Mnie kiedyś pomógł 17-to wieczną mapę powiększyć z A3 do wielkości bilbordu. Ale nie zrobi tego za darmo, nawet nie wiem za ile, bo to zależy od stopnia skomplikowania obrazka.

Te obrazki nie są przygotowane po to, żeby były świetnej jakości. Prawdowpodobnie korzysta się z nich głównie w internecie, na komputerach i ekranach w celach edukacyjnych tylko, więc nikt nie wymaga by były dostatecznie dobre jakościowo, żeby przy powiększeniu wytrzymały druk.

Pierwsza lepsza literka:

kolor – skala szarości

rozdzielczość – 240 dpi

wielkość oryginału 5 MB (2400 x 2173 pixele)

2400x2173 pixele na ekranie, w druku będzie miało 25,4 x 23 cm i jakość taką jak widzisz poniżej. To trzeba co najmniej wyczyścić :) W jpgu skompresowało się do 72 KB bez żadnych sztuczek.

a_8.jpg

Tomkowa, Ty to jesteś błyskawica we wszystkim.

Śledziłam wątek telefonicznie, a teraz napiszę, ze lustro w łazience mi się baaardzo podoba i zasłony i kominek przecudowny - ehhh marzyłam o narożnym.

I nawet się ucieszyłam, że sposób w jaki rozpalam w mojej kozie to sposób opatentowany :-)

I podzielam zdanie poprzedniczek, za każdym razem zdjęcie Twojego salonu wydaje się idealne, ja ciągle wracam do pierwszego i wydaje mi się, że to zdjęcie z katalogu wnętrzarskiego, bardzo utkwiło mi w pamięci.

Za tym wątkiem naprawdę trudno nadążyć:(

Gdybyś nie mówiła o długości zasłon to nie zwróciłabym na to uwagi bo z już wcześniej wiszącymi idealnie się komponują. Jestem baaardzo na tak:rolleyes:

Lustro w łazience pasuje jak ulał. Lusterka na kominku nie za bardzo mi podeszły. Może za drobne, może za mało wyraziste w tym miejscu. Sama nie wiem.

Mam nadzieję, że mogę pisać to co naprawdę myślę i nic mi za to nie grozi bo uwielbiam tu zaglądać:)

Mam to samo odczucie co aga2183. Jedno z pierwszych zdjęć Twojego salonu to jak z magazynu wnętrzarskiego.

Bez specjalnego oprogramowania nie da się tego uniknąć. Ja nie mam takiego programu. Jeśli Cię to interesuje to dam Ci kontakt do znajomego, który napisał odpowiedni script do Photoshopa i robi takie powiększenia. Mnie kiedyś pomógł 17-to wieczną mapę powiększyć z A3 do wielkości bilbordu. Ale nie zrobi tego za darmo, nawet nie wiem za ile, bo to zależy od stopnia skomplikowania obrazka.

Pesteczko, ja i tak nic nie rozumiem z Twoich wyjaśnień, ale bardzo za nie dziękuję :hug:Nie potrzebuję tych obrazków powiększać, a małpki mam nadzieję wydrukuję w dobrej jakości, bo pójdą w niedużą ramkę :) W takim razie jest to propozycja do małych obrazków, albo ciut większych, ale z passepartout ;)

Tomkowa, Ty to jesteś błyskawica we wszystkim.

Śledziłam wątek telefonicznie, a teraz napiszę, ze lustro w łazience mi się baaardzo podoba i zasłony i kominek przecudowny - ehhh marzyłam o narożnym.

I nawet się ucieszyłam, że sposób w jaki rozpalam w mojej kozie to sposób opatentowany :-)

I podzielam zdanie poprzedniczek, za każdym razem zdjęcie Twojego salonu wydaje się idealne, ja ciągle wracam do pierwszego i wydaje mi się, że to zdjęcie z katalogu wnętrzarskiego, bardzo utkwiło mi w pamięci.

Już się martwiłam, gdzie Ty się podziewasz :hug: Zawstydzasz mnie tyloma komplementami, a "zdjęcie z katalogu" to opinia raczej mocno przesadzona, ale niezwykle się z niej cieszę :) Jak sobie kupię porządny aparat, zaraz po wiertarce, wkrętarce i wyrzynarce, to dopiero będą foty! :lol2:

Za tym wątkiem naprawdę trudno nadążyć:(

Gdybyś nie mówiła o długości zasłon to nie zwróciłabym na to uwagi bo z już wcześniej wiszącymi idealnie się komponują. Jestem baaardzo na tak:rolleyes:

Lustro w łazience pasuje jak ulał. Lusterka na kominku nie za bardzo mi podeszły. Może za drobne, może za mało wyraziste w tym miejscu. Sama nie wiem.

Mam nadzieję, że mogę pisać to co naprawdę myślę i nic mi za to nie grozi bo uwielbiam tu zaglądać:)

Mam to samo odczucie co aga2183. Jedno z pierwszych zdjęć Twojego salonu to jak z magazynu wnętrzarskiego.

Aż muszę sprawdzić te pierwsze zdjęcia ;) Bardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa :) Co do lusterek na kominku też mam mieszane uczucia, raz mi się podobają, a raz nie ;) Całe szczęście, że zdjęcie ich to tylko cztery ruchy palcami i nie będzie śladu :D

Za pisanie tego, co się myśli, szczerość i otwartość grozi tu jedynie wielka wdzięczność :hug:

Małpki są TU :) Pobrałam największy (na samym dole Original) i jest, moim zdaniem, świetnej jakości. Robiłam też próbny wydruk na A4 i wychodzą bardzo dobrze, bez żadnych plam. Wydaje mi się, że nie trzeba nic czyścić ;) Ale jak możesz, to sprawdź. Dziękuję! :) A da się każdą wykadrować tak, aby każdej z osobna zrobić zdjęcie formatu 10x15? :)

Małpki możesz wydrukować 1:1 i będą miały 25 cm szerokości, ale możesz też spróbować np. w druk cyfrowy lub podobnej wydrukować powiększenie do 35-40 cm kosztem rozdzielczości. To jest kreskowy obrazek całkiem ładnie przygotowany i nie powinno być problemów. Maszyny druku cyfrowego najczęściej drukują w 150 dpi, a ten obrazek tym sposobem ma spory zapas, bo ma 240 dpi rozdzielczości.

Także OK :)

Wykadrować się da. Prześli mi na priv adres mailowy, to zaraz dostaniesz 3 małpki osobno :) 2 mogą mieć 10 x 12,14 cm, a trzecia jest szersza ma 11 x 12,14 cm w rodzielczości oryginału czyli 240 dpi.

Albo w rodzielczości 150 dpi – 16,35 x 20 cm i 18 x 20 cm.

Do tej firmy z linku wysyłasz pliki mailem, a oni odwożą następnego dnia kurierem.

Edytowane przez pestka56