Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

Ja na pewno nie montowałabym z powodu osadu na bateriach czy na kabinie :-)

Jasne, ja swojego też nie montowałam z powodu osadu, tylko z powodu potworniej twardej wody i osadzania się kamienia na bateriach takiego że zatyka perlatory, a co musi się dziać na grzałkach nowego sprzętu i w nowych rurach??

Oczywiście oprócz oznak zewnętrznych robiliśmy test twardości wody.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może powinnam przypomnieć, że ja jeszcze nie mieszkam, znaczy tam nie mieszkam, więc nie mam pojęcia na ile taka twardość byłaby uciążliwa, być może po roku miałabym dość i płaciłabym KAŻDE pieniądze za pozbycie się kamienia :lol2:

My z tej wody korzystaliśmy w starym domu 14 lat, więc wiem jak niszczycielska moc ma kamień.

Dlatego w planie na nowy dom był zmiękczacz.

Ja pod zlewem mam ustrojstwo uzdatniające wodę metodą odwróconej osmozy, więc w czajniku nic się nie osadza, a herbata i kawa nie zostawiają żadnych dziwnych plam na naczyniach. Gdybym instalowała zmiękczacz, to tylko i wyłącznie dla ochrony armatury, pralki i wiekowej zmywarki, która mimo mojej twardej wody działa idealnie do 15 lat :D Ale moje sprzęty, to takie zabytki, jak i ja :lol2:

No nic, pomyślę o tym zmiękczaczu, a póki co mam frajdę ze sprzątania i obserwowania różnic "przed" i "po" :lol2:

Ja pod zlewem mam ustrojstwo uzdatniające wodę metodą odwróconej osmozy, więc w czajniku nic się nie osadza, a herbata i kawa nie zostawiają żadnych dziwnych plam na naczyniach. Gdybym instalowała zmiękczacz, to tylko i wyłącznie dla ochrony armatury, pralki i wiekowej zmywarki, która mimo mojej twardej wody działa idealnie do 15 lat :D Ale moje sprzęty, to takie zabytki, jak i ja :lol2:

No nic, pomyślę o tym zmiękczaczu, a póki co mam frajdę ze sprzątania i obserwowania różnic "przed" i "po" :lol2:

No właśnie Tomkowa ja też mam takie ustrojstwo tylko, że w garażu i podłączone do oddzielnej instalacji wodnej- do lodówki i do wylewki przy zlewie. A masz zamontowany mineralizator przy filtrze?-bo inaczej likwidujesz z wody nie tylko to co złe ale i to co dobre.

No właśnie Tomkowa ja też mam takie ustrojstwo tylko, że w garażu i podłączone do oddzielnej instalacji wodnej- do lodówki i do wylewki przy zlewie. A masz zamontowany mineralizator przy filtrze?-bo inaczej likwidujesz z wody nie tylko to co złe ale i to co dobre.

E tam, uwierzyłaś w demagogię sprzedawcy ;) Pewnie, że mam mineralizator, ale z niego nie korzystam ;) Odwrócona osmoza to proces zachodzący w naturze, więc nie może likwidować razem ze złym tego, co dobre ;) Inaczej jest ze zmiękczaczem, w przypadku którego używa się środków chemicznych do zmiany parametrów wody.

[ATTACH=CONFIG]346318[/ATTACH]stołek mi się podoba, tylko, że kupowałam go z myślą o prysznicu. Pokój ten jest mały i nie mam gdzie go wyeksponować.

Fotka zrobiona teraz w ciemnoscisch, ta kanapa to wersalka, z związku z tym, że jest wygodna, to pozostała jako miejsce do spania dla gości.

Za biblioteczką jest narożny kominek .

E tam, uwierzyłaś w demagogię sprzedawcy ;) Pewnie, że mam mineralizator, ale z niego nie korzystam ;) Odwrócona osmoza to proces zachodzący w naturze, więc nie może likwidować razem ze złym tego, co dobre ;) Inaczej jest ze zmiękczaczem, w przypadku którego używa się środków chemicznych do zmiany parametrów wody.

To nie demagogia. Jakieś 20 lat temu pracowałam w firmie która sprzedawała filtry z odwróconą osmozą, więc trochę mam o tym pojęcia... Używaj mineralizatora:yes:

A jak z niego nie korzystasz? Ja mam go zamontowanego razem z filtrami i membraną i działa samoczynnie.

[ATTACH=CONFIG]346318[/ATTACH]stołek mi się podoba, tylko, że kupowałam go z myślą o prysznicu. Pokój ten jest mały i nie mam gdzie go wyeksponować.

Fotka zrobiona teraz w ciemnoscisch, ta kanapa to wersalka, z związku z tym, że jest wygodna, to pozostała jako miejsce do spania dla gości.

Za biblioteczką jest narożny kominek .

To może postaw go po drugiej stronie wersalki? Widzę tam zasłony, więc to chyba okno? ;) Mógłby tam stać? Na odłożenie np. książki?

Fajnie tam u Ciebie :yes: Bardzo podoba mi się zawartość biblioteczki, ta nie dosłownie książkowa :D

osmoza likwiduje wszystko, chyba, że mineralizator, wtedy dodaje sztucznie minerały do wody wyczyszczonej przez osmoze

zmiękczacz podmienia jony wapnia na jony sodu, środkiem chemicznym jest tu sól, wiec średnio ona chemiczna :lol2:

Emi, ja uwierzę we wszystko, co piszecie, bo ze mnie taki znawca, jak z zawodnika sumo baletnica :lol2: Była kiedyś akcja osmoza, to zrobiliśmy. Podobno minerały nieorganiczne nie są przyswajane, więc trzeba, tak jak pisała Pusia, na rozum to wszystko wziąć ;) I pić soki!! :D

To nie demagogia. Jakieś 20 lat temu pracowałam w firmie która sprzedawała filtry z odwróconą osmozą, więc trochę mam o tym pojęcia... Używaj mineralizatora:yes:

A jak z niego nie korzystasz? Ja mam go zamontowanego razem z filtrami i membraną i działa samoczynnie.

Wcześniej miałam dodatkowy kranik do wody w filtra, który miał dwie strony otwierania: mineralizowaną i niemineralizowaną. Teraz mam baterię z dwoma "kurkami": pierwszy do ciepłej i zimnej wody, drugi do wody z filtrów.

mam rurki przygotowane pod podpięcie osmozy, ale chyba nie będę jej montować. Wodę pijemy butelkowaną, do zupy raz na 2 tygodnie też leje butelkowaną.

a baterię upatrzyłam sobie trójprzepływową - ma 3 kurki - 2 zwykłe - ciepła-zimna woda i trzeci na wodę z osmozy :D

O właśnie, taką mam baterię :)

pralki i wiekowej zmywarki, która mimo mojej twardej wody działa idealnie do 15 lat :D Ale moje sprzęty, to takie zabytki, jak i ja :lol2:

A ja wierze w Twoje wiekowe sprzęty, bo też takie miałam w starym domu - pralka 16 lat, zmywarka bosch - pewnie ok. 18 lat, bo kupiliśmy ja używaną, u nas działała 15 lat i działającą wywieźliśmy z elektrośmieciami, nasz pierwszy płaski telewizor też 13 lat działał.

Ale jak tu już ktoś pisał - teraz takich sprzętów nie robią :(

To może postaw go po drugiej stronie wersalki? Widzę tam zasłony, więc to chyba okno? ;) Mógłby tam stać? Na odłożenie np. książki?

Fajnie tam u Ciebie :yes: Bardzo podoba mi się zawartość biblioteczki, ta nie dosłownie książkowa :D

Emi, ja uwierzę we wszystko, co piszecie, bo ze mnie taki znawca, jak z zawodnika sumo baletnica :lol2: Była kiedyś akcja osmoza, to zrobiliśmy. Podobno minerały nieorganiczne nie są przyswajane, więc trzeba, tak jak pisała Pusia, na rozum to wszystko wziąć ;) I pić soki!! :D

Wcześniej miałam dodatkowy kranik do wody w filtra, który miał dwie strony otwierania: mineralizowaną i niemineralizowaną. Teraz mam baterię z dwoma "kurkami": pierwszy do ciepłej i zimnej wody, drugi do wody z filtrów.

O właśnie, taką mam baterię :)

Ja mam taką

http://cdn28.pb.smcloud.net/t/files/74/96/43/b0702159a0/bateria-zlewozmywakowa-z-plaska-wylewka-z-podlaczeniem-do-filtra-wody-deante-aster-bca-065m.jpg

Tym pierwszym wylotem leci woda zwykła,a drugim z filtra.