wiwik 13.02.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) echhh sprzątanie ... wyrzucanie ... no przydałoby się. Ubrania czy buty to jedno, ale chyba największy problem miałabym z papierami - nadal uważam, że notatki z niektórych przedmiotów na studiach albo skserowane materiały do pracy mgr warto mieć PS dziewczyny, czy któraś z Was może się orientuje, czy/gdzie można kupić takie nóżki/ramę do mebli? (albo jak takie coś się profesjonalnie nazywa) no chyba że to nie jest część tej szafki, tylko obok postawiony reling na ręczniki Edytowane 13 Lutego 2016 przez wiwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.02.2016 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 do tej książi podchodzę jak do jeża, już pewnie z pół roku może kiedyś dojrzeje do niej z ciuchami to u mnie jak z zabawkami dla maluchów. Co jakiś czas wyciągam ciuchy nienoszone kilka lat i cieszę jakby miała nowe Podpisuję się wszystkimi czterema kończynami. Jestem zbieraczem totalnym. Do tego zawsze jak coś wyrzucę to w ciągu tygodnia czy dwóch już okazuje się że przydało by mi się coś takiego. W tej książce autorka dokładnie wyjaśnia, o co chodzi z tym wyrzucaniem "Najlepszym kryterium wyboru, co zatrzymać, a czego się pozbyć, jest odpowiedź na pytanie, czy zatrzymanie danej rzeczy da ci poczucie szczęścia i radości" Ja też mam wiele rzeczy, które wydaje mi się, że jak się ich pozbędę, to za tydzień będę żałować, że ich już nie mam. Ale podczas ostatniego remontu wiele z takich przedmiotów, które były, bo na pewno się przydadzą, wyrzuciłam i wierzcie mi, od dwóch lat, ani przez moment nie okazało się, że byłyby mi potrzebne To temat rzeka, ale namawiam do lektury. Nie ma przymusu teorii Marie Kondo wdrażać w życie, ale warto mieć świadomość pewnych spraw i uwarunkowań Przeczytałam z uwagą temat "Magii sprzątania". Na pewno nie mam problemu z wyrzucaniem i pozbywaniem się niepotrzebnych rzeczy. Natomiast oświeciło mnie, że faktycznie mam te same rzeczy w kilku miejscach - przykład igły z nitką odnosi się i do mnie. No i niestety mam jeszcze męża...który to jest zbieraczem wszystkiego, "bo się przyda"... i może nawet by się czasem przydało, gdyby w tym właściwym momencie było wiadomo, gdzie to coś jest. Ale nie jest wiadomo. Bo żeby było, to te rzeczy musiałyby mieć swoje miejsce i jeszcze w dodatku na to miejsce trzeba by je odkładać. Dlatego w nowym domu małż będzie miał swój tzw. gabinet U nas gabinet jest w części salonu, więc siłą rzeczy nie ma mowy o uskutecznianiu w tym miejscu kolekcjonowania "przydasiów" Niestety jest ona wdrażana w męskiej części szafy w sypialni Wiecie, że znalazłam całe pudło z instrukcjami użytkowania sprzętów, które mamy w domu? I rachunki za telefon stacjonarny, którego nie mamy od 9 lat? echhh sprzątanie ... wyrzucanie ... no przydałoby się. Ubrania czy buty to jedno, ale chyba największy problem miałabym z papierami - nadal uważam, że notatki z niektórych przedmiotów na studiach albo skserowane materiały do pracy mgr warto mieć PS dziewczyny, czy któraś z Was może się orientuje, czy/gdzie można kupić takie nóżki/ramę do mebli? (albo jak takie coś się profesjonalnie nazywa) no chyba że to nie jest część tej szafki, tylko obok postawiony reling na ręczniki Wiwik, ja mam do dziś wypełnione testy na medycynę i wielki zbiór książek dla kandydatów na lekarzy Wieeele lat uważałam, że warto je mieć, ale chyba czas już z tym skończyć Wdrażając książkową metodę na dokonywanie selekcji, stwierdzam, że ich posiadanie nie przynosi mi już zbyt wiele szczęścia Moim zdaniem, to co stoi przy szafce, to samodzielny reling na ręczniki zamocowany w podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.02.2016 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jestem po wizycie pana od dociepleń i.. chyba czas się wziąć za to sprzątanie, bo wszystko wskazuje na to, że zabudowę pod oknami trzeba będzie wyrzucić Chodzi o to, że dodanie dodatkowej warstwy ocieplenia na skosy spowoduje, że wysunie się ona ok. 15 cm na pokój. W związku z tym, nie będzie już tyle miejsca na łóżko pod skosem (tak, jak stoi teraz), żeby zmieściły się obok niego po dwóch stronach szafki nocne i jeszcze była możliwość otwierania szuflad zabudowy. Niestety, w tym układzie musiałaby wypaść jedna szafka nocna. Jako fance symetrii jakoś nie chce mi się to podobać Wychodzi więc na to, że łóżko powinno powędrować po okna połaciowe, a zabudowa na tej ścianie powinna być zlikwidowana. Czeka mnie też, w związku z tym, wykonanie na nowo szaf na drugim skosie, z półkami na rzeczy, które są obecnie w zabudowie pod oknami. Czekam na wycenę. Wszystko wskazuje, że układ łóżka w sypialni będzie taki: Nie wiem, co w takim razie z moim planem na lusterka heksagonalne nad łóżkiem. I czy, przy zachowaniu ciemnego granatu (ciemniejszego niż na wizce) na ścianie kolankowej, będzie tam pasował fotel z bokami z czarno-białej tkaniny Iman Sultana? A może tę ścianę zrobić antracytową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 13.02.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 No to szykuje się rewolucja, współczuje serdecznie Dobrze, że przeczytałaś książkę dzięki temu nie bedą Ci w ogóle potrzebne schowki pod skosami Lustra może nad komody? Granat jest piękny, u siebie wolałabym granat niż antracyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.02.2016 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 mamiku, rewolucja będzie potężna Według Kondo sprzątanie "specjalne", czyli to wielkie, uporządkowujące, trwa około 6 miesięcy (!!) Remont góry planuję na sierpień, więc mam dokładnie tyle czasu Dziewczyny, zbieram inspiracje i pomysły na zabudowę garderoby pod skosem. Ale w takim usytuowaniu skosu, że ściana kolankowa jest na wprost wejścia do szafy. Szafa ma szerokość 4 metrów i ma być podzielona na dwie części: damską i męską. I teraz muszę wymyślić, jak ją zagospodarować, aby zmieściły się tam rzeczy na półki, wiszące, paski, torebki i pościel. Ratunku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 13.02.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) oj to ładna Ci się rewolucja szykuję ale jak będzie pięknie :wiggle: Aniu wymierz dokładnie tą szafę - ile ma glębokości, jak jest wysokość ścianki kolankowej itp. to będziemy myśleć. Ja jestem właśnie w transie projektowania (jeszcze spiżarkę machnęłam i też zaraz do stolarza do wyceny wysyłam) Edytowane 13 Lutego 2016 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 13.02.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 "Melani wykańczanie" str. 42, jest zabudowa garderoby i jedna ze ścian, ze skosem właśnie, ma na dole drążki, nad nimi mozna zrobic półkę Ale tak jak pisze Emila, podaj wymiary, to będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 13.02.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 http://www.avonstarclassics.com/collections/classic-range/products/bedroom-storage-solution takie cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.02.2016 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 oj to ładna Ci się rewolucja szykuję ale jak będzie pięknie :wiggle: Aniu wymierz dokładnie tą szafę - ile ma glębokości, jak jest wysokość ścianki kolankowej itp. to będziemy myśleć. Ja jestem właśnie w transie projektowania (jeszcze spiżarkę machnęłam i też zaraz do stolarza do wyceny wysyłam) Cholernie trudno będzie mi ją wymierzyć, bo muszę, od obecnych wymiarów, odjąć to co dojdzie po dociepleniu skosu i ścian. Spróbuję, chociaż orientacyjnie. Emila, liczę na Twój trans "Melani wykańczanie" str. 42, jest zabudowa garderoby i jedna ze ścian, ze skosem właśnie, ma na dole drążki, nad nimi mozna zrobic półkę Ale tak jak pisze Emila, podaj wymiary, to będzie łatwiej Pamiętam garderobę Kozy i bardzo mi się ona podoba. Ma jednak dużo wyższą ściankę kolankową i o wiele bardziej "stromy" skos, przez co garderoba jest przestronna i wysoka. Pomyślałam sobie, że w trosce o finanse dobrze byłoby wykorzystać zabudowę ze ściany pod oknami. Po demontażu frontów zostaną mi pełnowartościowe półki i to dokładnie takiej szerokości jak wysoka szafa naprzeciwko. Mają 50 cm głębokości i po ich wsadzeniu do środka zostałoby po bokach około 100 cm na rzeczy wiszące. http://www.avonstarclassics.com/collections/classic-range/products/bedroom-storage-solution takie cos ? Nie, u mnie ma być szafa "walk in" O coś takiego: Tutaj, co prawda, trochę inne skosy, ale podoba mi się wykorzystanie przestrzeni nad półkami, które by były na ścianie kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 13.02.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 nooo piękne te garderoby. własnie o takich myślałam. wymierz i bedziemy kombinować z zabudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 14.02.2016 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Zmierzyłam tak, jak jest i połowa szafy wygląda tak: Zrobiłam to w Planer3D, więc raczej proporcje nachylenia skosu są prawidłowe. Żeby nie marnować zabudowy, która jest do zlikwidowania tak sobie myślę, żeby ją dać na ścianę kolankową. Szafki mają wysokość 105 cm i głębokość 50 cm. Niestety tego już w skali narysować nie umiem Cała ściana to byłyby dwie takie bliźniacze szafy. Wejście do każdej to drzwi przesuwne. Najbliższa moim wyobrażeniom, jak by to miało wyglądać, po wstawieniu szafek z drugiej ściany jest ta inspiracja: Tyle, że u mnie nie byłoby tylu szuflad, a zamiast nich półki, tak jak po bokach. Ewentualnie połowa ścianki kolankowej to półki, a połowa miejsce na koszule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 14.02.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 A dla wszystkich miłośniczek ptaków mam prezent walentynkowy TUTAJ możecie pobrać, za darmo, w doskonałej jakości obrazy do druku wielkoformatowego. Są przepiękne! Po kliknięciu wybranego ptaszka, po prawej stronie jest jego cały obrazek, a pod nim możliwość pobrania "Download high-resolution file". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 14.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Najbliższa moim wyobrażeniom, jak by to miało wyglądać, po wstawieniu szafek z drugiej ściany jest ta inspiracja: [ATTACH=CONFIG]346654[/ATTACH] Tyle, że u mnie nie byłoby tylu szuflad, a zamiast nich półki, tak jak po bokach. Ewentualnie połowa ścianki kolankowej to półki, a połowa miejsce na koszule super!! bardzo mi się podoba już zazdroszczę dwóch osobnych garderób/garderobów/miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 14.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) MAgia sprzątania W tej książce nie chodzi o to żeby zrobić czystkę w domu ale każdemu chyba uświadamia że ma sporo niepotrzebnych rzeczy i źle zagospodarowaną przestrzeń. Autorka piszę że jak raz zrobisz porządny porządek to go utrzymasz bo już nie będziesz chciała inaczej. Ja po zagospodarowaniu szuflady na szaliki ( a mam ich trochę) cieszę się jak dziecko za każdym razem jak ją otwieram i ZAWSZE odkładam teraz szaliki i chustki na miejsce. MOje i dzieci. Nie wyobrażam sobie wrócić do poprzedniego stanu nieładu Podobnie z szafami na ciuchy. Wreszcie mam porządek, nawet u dzieci w ciuchach SZuflada z szalikami i chustkami wg M.KOndo Przedtem miałam je w 3 miejscach, osobno moje i dzieci ( mąż nie używa) a przed wyjściem zawsze była akcja "gdzie szaliki dzieci" . Dodam że jak już były w jednym miejscu to była jedna wielka kipiel w szufladzie Edytowane 14 Lutego 2016 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 14.02.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Podobnie z szafami na ciuchy. Wreszcie mam porządek, nawet u dzieci w ciuchach Wani, jak ci się to udało?? podrzuć pomysły! u mnie to w planach na najbliższe dni, tylko tak coś czuję, że musiałabym szafę dokupić, a nie wcisnę już nigdzie żadnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 14.02.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 podobno po porządkach z "magią" zrobi się masa wolnego miejsca w szafach Tomkowa 85 cm ścianki kolankowej to bardzo wysoko, fajna zabudowa tam wejdzie. ale tą zabudowe z drugiej ściany będziesz musiała przyciąć na odpowiednią wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 14.02.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 podobno po porządkach z "magią" zrobi się masa wolnego miejsca w szafach rozumiem, że mam połowę wywalić? no, to jest jakiś sposób.... Wani te szaliki to zdjęcie z góry? poukładałaś "bokiem" czy jedne na drugich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 14.02.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Miejsce się robi w wyniku innego ułożenia a nie wyrzucania. Zdjęcie zrobione z góry ( szalików). Ja nie wyrzuciłam prawie nic z dziecięcych szaf bo robię to regularnie a po porządkach mogę wywalić z pokoju dzieci komodę bo mam miejsce na wszystko w szafie. Taka magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 14.02.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Miejsce się robi w wyniku innego ułożenia a nie wyrzucania. o! to już lepiej rozumiem, że muszę kupić książkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaS 14.02.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 http://www.e-gify.pl/gify/milosc/milosc10.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts