Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszewki należą do grupy tych rzeczy, których nie wyrzucam, chyba, że się spiorą lub zniszczą ;) Kwiatkowe to stary zakup z Ikea, ale już ich chyba nie ma.

Wani, szyję poszewki, ale z powodu kiepskiego sprzętu do szycia nie podejmuję się szycia poza najbliższą rodzinę ;) Moja maszyna nie ma też overlocka, a mi materiał obrzucony zygzakiem nie przeszkadza ;) Znasz na pewno Dianę i jej wątek. Szyje bardzo ładnie i w rozsądnej cenie. Zapytaj, czy zechciałaby Ci uszyć to, czego potrzebujesz :)

Tomkowa ja wcale nie chciałam prosić żebyś mi coś szyła :D Ja mam maszynę ale raczkuję w temacie a szkoda mi tych paru ładnych tkanin które mam.

Myślałam właśnie żeby Dianę zaangażować ale to jak już uzbieram więcej do szycia, teraz najchętniej bym coś gotowego kupiła na szybko

Mam problem z wyrzucaniem, jak dorobimy się dużej szafy, to postaram się posegregować ubrania.

W garażu gdyby części z różnych marek aut pasowały do siebie, to mielibyśmy dwunastokołowego, dwukierownicowego, sześcioradiowego perpetuum mobile :lol2::lol2::lol2:

Za wyprzedażami garażowymi tęsknię, bo mam trochę drobiazgów do zbycia.

Wczoraj oglądałam resztki tkanin i myślałam właśnie o uszyciu poszewek na poduszki, tylko proste te poszewki musiałyby być :lol2:

z wrażenia aż kupiłam tę książkę, mam nadzieję, że niedługo dotrze :yes:

teraz mamy półki głębokie na 40cm, ale też mają taką szerokość - ni w pięść ni w oko, niezależnie od tego, czy trzymam tam t-shirty czy grubsze rzeczy - i wysokość - i to faktycznie też jest niepraktyczne. A już szuflady tego rozmiaru to jest kosmiczna pomyłka :no: Ale garderobę projektowaliśmy sobie sami i jednak garść wskazówek z Internetu nie zastąpi doświadczenia :( kolejne szafy już wiemy, jak robić :D

Tomkowa, dzięki za konsultację w sprawie relingu-który-nie-jest-częścią-szafki ;) a miałam nadzieję, że jednak jest to jakaś forma nóżek :D

z wrażenia aż kupiłam tę książkę, mam nadzieję, że niedługo dotrze :yes:

teraz mamy półki głębokie na 40cm, ale też mają taką szerokość - ni w pięść ni w oko, niezależnie od tego, czy trzymam tam t-shirty czy grubsze rzeczy - i wysokość - i to faktycznie też jest niepraktyczne. A już szuflady tego rozmiaru to jest kosmiczna pomyłka :no: Ale garderobę projektowaliśmy sobie sami i jednak garść wskazówek z Internetu nie zastąpi doświadczenia :( kolejne szafy już wiemy, jak robić :D

wiwik, jestem ciekawa Twoich wrażeń po lekturze :) Jestem przekonana, że po przeczytaniu książki będziesz wiedziała, jak ułożyć rzeczy na półkach, które teraz określasz jako niewygodne ;) Okażą się w sam raz :)

nie wiem, czy akceptowalne, ale mam nadzieję wystarczająco przejżyście :-)

no i jak???

Mamik, dziękuję bardzo :hug: Pamiętaj, że właśnie czytam książkę o sprzątaniu, więc jestem nawiedzona, co gdzie i jak :lol2:

Głęboka na 40 cm wnęka pod skosem na walizki jest na walizki za płytka. Poza tym, ja tam chyba walizek trzymać nie chcę ;) Nie chcę też mieć w tej szafie miejsc trudno dostępnych, a tu trzeba by przedzierać się przez wiszące ubrania. Muszę mieć relingi na takiej wysokości, żeby powiesić na nich i płaszcz, czy sukienki i koszule. Reling na wysokości 134 cm jest chyba za nisko i długie ubrania szurałyby po podłodze.

Cały czas się zastanawiam, jak wykorzystać zabudowę z drugiej ściany. Ona ma głębokość 60 cm i teraz po przeczytaniu Kondo najchętniej całość zrobiłabym w szufladach :) Ale jak to połączyć z półkami na bocznych ściankach?? Dwie szafki z drugiej ściany mają dokładnie 2 metry, więc wszystkie cztery idealnie zmieściłyby się pod skos. Ale co wtedy z bokami i środkiem odgradzającym część męską od damskiej??

to co naszkicowałam, to tylko propozycja idei rozwiązania zabudowy, jeśli dasz zabudowę pod skos, tam gdzie masz 85 cm, to po wszystko musisz sięgać na kolanach, relatywnie jest to najlepsze miejsce na wieszaki, a nie półki czy szuflady, tak jak na inspiracji z półką na buty :-)

przestrzeń za wieszkami miałaby służyć jako przecowywalnia rzeczy sporadycznie użwanych, jeśli nie chcesz tak, to może tak?

edit: zabuowę, którą masz może dać na bocznych ściankach, nad nimi półki

edit 2 :-) szuflady możesz mieć tylko do pewnej wysokości, tak żeby swobodnie do nich zajrzeć

garderoba 1.JPG

Edytowane przez mamik

edit: zabuowę, którą masz może dać na bocznych ściankach, nad nimi półki

edit 2 :-) szuflady możesz mieć tylko do pewnej wysokości, tak żeby swobodnie do nich zajrzeć

Czytasz w moich myślach! :hug:

Tak na szybko narysowałam na podstawie Twojej pracy:

garderoba.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Znalazłam w sieci zbliżoną zabudowę i, po zamianie pod skosem półek na reling na całej szerokości, mogłoby to wyglądać tak:

garderoba1.jpg

Oczywiście ubrania na półkach nie będą ułożone w stos, tak jak na obrazku :lol2:

Szuflady mają głębokość 60 cm. Naprzeciwko szuflad byłaby także szafka ze starej zabudowy, ale o zmniejszonej głębokości do 50 cm. Zamiast półek zamontowałabym prowadnice na kosze. Coś takiego, jak tu na dole:

Domowe_zaplecze_Garderoba_5994963.jpg

Mogłoby tak być?

o właśnie tak :-)

ale tak jak na "zdjęciu", czy na rysunku? bo jeśli dobrze widzę, to wysoka szafa jest w różnych miejscach

ja bym zrobiła wiszące jak na "zjęciu", czyli wiszące dalej od wejścia

z koszami zgadzam się z wiwik, poza tym jeśli nie wyłożysz ich czymś (jak na zdjęciu) zawartość będzie wyłazić przez dziury, jak dasz jakieś zabezpieczenie, to nie będzie widoczna zawartość, no i koszty też wyższe niż półek

mam tylko wątpliwość co do zamiany szuflad na kosze - czy w koszach rzeczy nie będą się bardziej kurzyć niż w szufladach?

Tak sobie pomyślałam, że może kosze tańsze niż szuflady ;) Kurzy się wszędzie tak samo, czy półki, czy kosze ;)

o właśnie tak :-)

ale tak jak na "zdjęciu", czy na rysunku? bo jeśli dobrze widzę, to wysoka szafa jest w różnych miejscach

ja bym zrobiła wiszące jak na "zjęciu", czyli wiszące dalej od wejścia

z koszami zgadzam się z wiwik, poza tym jeśli nie wyłożysz ich czymś (jak na zdjęciu) zawartość będzie wyłazić przez dziury, jak dasz jakieś zabezpieczenie, to nie będzie widoczna zawartość, no i koszty też wyższe niż półek

Zgadzam się, że wiszące dalej od wejścia :yes: Chyba u kogoś widziałam gęste kosze, których nie trzeba niczym wykładać, a zawartość ma być widoczna po wysunięciu ;) Nie wiem jeszcze, jak to będzie, jeżeli półki, to z wysuwanymi pudłami, w których będą poukładane ubrania. Dziś obkupiłam się w pudła, żeby zlikwidować kolumny ubrań w szafkach ;) Ale najpierw wszystko na środek pokoju, selekcja i dopiero układanie :) Nie ma lekko ;)

Pamiętacie moją szachownicę na prezent? Planowałam zrobić drugą dla nas, ale dzisiejszy nabytek zwolnił mnie z tego zadania ;) Stolik ma wymiary 55x55 cm, wysoki 32 cm. Pozostaje zrobić jakieś fajne pionki do warcabów lub kupić ładny zestaw figur szachowych :) Nabytek ze sklepu na B ;) Podobno są jeszcze w zygzak i całe czarne, ale u mnie była wyłącznie szachownica i byłam happy :D Gdybyście widziały i miały zamiar kupić (69 zł) to ostrzegam, że należy dokładnie sprawdzić jakość ;) Ja dwa razy kursowałam do sklepu, a na koniec skompletowałam cały bez wad z 8 dostępnych w sprzedaży :lol2:

szachy.jpg

szachy1.jpg