Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

Stronę zapisałam, nie znałam nawet ze słyszenia takiego przepisu. Dziękuję. Robiłaś go już kiedyś czy dopiero popełnisz na Święta?

Szynka z masą chrzanową u nas też jest zawsze :wiggle:

Robiłam dwa razy, bo od "zawsze" robiłam roladę szpinakową z masą chrzanową i z wędzonym łososiem :)

Znacie? Jest wyjątkowo pyszna i też pięknie wygląda.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepis na roladę szpinakową:

- paczka mrożonego szpinaku (450g)

- 2-3 ząbki czosnku

- łyżka masła

- 4 jajka

- sól, pieprz

- serek chrzanowy

- łosoś wędzony w plastrach

Szpinak rozmrażamy na patelni i rozdzielamy żółtka od białek. Trzeba pamiętać, żeby cała woda ze szpinaku dobrze odparowała, bo inaczej "ciasto" będzie zbyt wodniste, nie da się zawijać i całość się rozleci ;) Jak już masa szpinakowa będzie gęsta i bez wody, dodajemy do niej masło, czosnek, sól i pieprz. Zdejmujemy z kuchni, żeby przestygła. Ubijamy na sztywno białka. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy i na koniec ubite białka.

Masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia (ok 1 cm) posmarowanym lekko oliwą na prostokątnej blasze (tak, jak roladę cukiniową) i pieczemy 15 minut w 180 st.

Jak upieczony placek ostygnie, to smarujemy go serkiem chrzanowym dosyć grubo (zwykle kupuję trzy opakowania), a na serek kładziemy, jeden przy drugim, plastry wędzonego łososia. Całość zawijamy w roladę, roladę w folię i na kilka godzin do lodówki :) Pycha!! :)

szpinak liście? czy ciapa?:)

Ciapa :) TUTAJ bardzo zbliżony do mojego przepis, z trochę mniejszą ilością szpinaku (ale ja zawsze robię z całego opakowania) i jajek, i z serkiem ziołowym (ale ja uważam, że chrzanowy jest najlepszy). Autorka rozmraża w sitku i przez nie odciska nadmiar wody. Można i tak :) Najważniejsze, żeby tę wodę ze szpinaku usunąć. Zdjęcie z powyższego źródła, bo bardzo ładnie pokazuje, jak ta rolada wyglądać powinna :)

rolada.jpg

Roladę szpinakową robiłam też z szynką i suszonymi pomidorami :)

oooo brzmi to pysznie! Tomkowa, a jak robisz tę roladę cukiniową, to ile dodajesz dymki i natki do ciasta? (w przepisie nie ma ilości, jest tylko, żeby dodać)

szpinakowo-chrzanowo-łososiowa to coś, co mogę sobie wyobrazić, jak smakuje, ale bardzo ta cukiniowa mnie zaintrygowała. Chyba spróbuję :)

cholera, głodna zaczynam się robić ..........a sama zaczęłam się dopytywać :popcorn:

O kurczę, mi też ślinka leci a właśnie wsiamałam śledzie. http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

A mi jak burczy!! :lol2: Wiecie, że nadal trwam w bezmięsiu? Obie z córką, a ona wręcz twierdzi, że tak już jej zostanie na resztę roku :D I pyta, czy planuję dania bezmięsne na Wielkanoc :) Chyba zamiast barszczu z białą kiełbaską, będę robić kotlety z kaszy :lol2:

Sylwia, Twoje emoty są bezbłędne :lol2:

a u mnie w piekarniku bezy czekoladowe i kręcą się krówkowe lody :lol2:

Na kolację o północy czy na śniadanie?? :lol2:

i wrzucaj pomysły na bezmiesne dania, bo ja nigdy nie mam pomysłu, nie lubię gotować, za to mogę sie podzielić wypiekami :p

A ja miałam Ciebie prosić o przepisy wege :lol2: Tośmy się dobrały :D

Uwaga, test nowego emoji :D

http://www.sherv.net/cm/emoticons/bye/late-night-moon-waving-goodbye-smiley-emoticon.gif

trochę się wybyczyłam, o ile urlop narciarski można nazwać wypoczynkiem :cool:

albo jesteś obolała, albo nietrzeźwa :rotfl:

Catti :rotfl: no boskie :rotfl: jeszcze takiego opisu narciarstwa nie słyszałam :rotfl:

a u mnie w piekarniku bezy czekoladowe i kręcą się krówkowe lody :lol2:

A u mnie eksperymentalny sok "tłoczony z polskich jabłek" + żubrówka + cynamon = dupa, poszłam spać a tu takie rzeczy się działy :(

I znowu zaległości muszę nadrabiać.

i wrzucaj pomysły na bezmiesne dania, bo ja nigdy nie mam pomysłu, nie lubię gotować, za to mogę sie podzielić wypiekami :p

Jak się dorwę do kompa męża to podam Wam link do fajnej strony z przepisami wege - moje dziecko ma kompletnego bzika na punkcie takich przepisów.

Wczoraj robiłam gryfin z kalafiora mniam mniam.

Emilka daj jakieś fajne wypieki na wielkanoc, bo mnie wena twórcza opuściła.

A kilka Twoich przepisów na ciasta wcieliłam w życie i dobre było :)

Ania - roladki zapisałam i będę robić - uwielbiam takie dania.