Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu a co to za mapa??

Masz zbliżenie??

Większe zdjęcie??

Pusiu, to mapa Austro-Węgier, pokazująca je z czasów sprzed I Wojny Światowej. To taki nasz domowy sentyment, malownicze tereny zjeżdżone na rowerze (z wyjątkiem gór rumuńskich), opite pysznymi winami, z bardzo ciekawą historią :)

mapa.jpg

mapa1.jpg

Nie będę się rozpisywać-Tomkowa, ŚLICZNIE!!!!:wave:

Dziękuję Sylwia :)

Aniu, cholero jedna, jak pokazałaś czarne butelki, to na swoją limonkową doniczkę patrzę złym okiem :cool: Na razie uratował ją brak czarnej błyszczącej farby, matową tylko mąż ma. :rolleyes:

Pokaż tę limonkę, jak się u Ciebie komponuje :)

Edytowane przez Tomkowa

Przepiekny ten kacik z bibloteczka :)

Masz inny styl i te kolorowe ksiazki przepieknie pasuja u Ciebie :)

Nie zauwazylam czy kiedykolwiek mape juz pokazywalas, ale widze ze tez mamy podobnie bo jak robilam biblioteke to szukalam map, zeby dac w ramke, starych jakichs. Bardzo mi sie podobaja. Twoja jest ekstra.

A kto gra na pianinie????

Przepiekny ten kacik z bibloteczka :)

Masz inny styl i te kolorowe ksiazki przepieknie pasuja u Ciebie :)

Nie zauwazylam czy kiedykolwiek mape juz pokazywalas, ale widze ze tez mamy podobnie bo jak robilam biblioteke to szukalam map, zeby dac w ramke, starych jakichs. Bardzo mi sie podobaja. Twoja jest ekstra.

A kto gra na pianinie????

Pokazywałam ją już Maniu, przewijała się na wielu fotkach :) Kącik bardzo dziękuje :)

A na pianinie gra córka i ja :D

Dziewczyny, wyżalę się też na krzywe ściany w dzuplowym pokoju. Bardzo chciałam tak jak ma Wani dać po bokach listwy maskujące. Po postawieniu szaf po środku na górze się schodziły, dół miał z 10 cm dziurę. Krzywa podłoga, krzywe ściany. Dosunęliśmy do jednej ściany, wyrównaliśmy poziom listewkami od dołu i mamy dziurę szeroką od 10 do 13 cm.:bash:

IMAG1531.jpgIMAG1530.jpgIMAG1527.jpg[ATTACH=CONFIG]352099[/ATTACH]IMAG1533.jpg

Doniczki pozostałość sprzed kilku lat, stały w poprzednim mieszkaniu na oknie a na karniszu wisiały świeczniki ptaszki.

Aniu, szklarz nie wywierci mi dziury w karafce, nie ma odpowiednich wierteł. Piaskując części do auta wyciągnęliśmy z piwnicy zardzewiałą wagę i z sentymentu odnowiliśmy ją :)

Pusiu, to mapa Austro-Węgier, pokazująca je z czasów sprzed I Wojny Światowej. To taki nasz domowy sentyment, malownicze tereny zjeżdżone na rowerze (z wyjątkiem gór rumuńskich), opite pysznymi winami, z bardzo ciekawą historią :)

[ATTACH=CONFIG]352084[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]352085[/ATTACH]

No coś niesamowitego :)

Obrazów nie trawię, ale coś tak oryginalnego od razu mnie rusza :)

Mmikka, moim zdaniem te listwy boczne przy szafie nie pasowałyby u Ciebie. Masz ładną sztukaterię pod sufitem, a szafa jest dużo niższa i wydaje mi się, że te boczne panele wyglądałyby dziwnie ;) U Wani okalają szafę ze wszystkich stron i efekt jest zupełnie inny. Może pomyśl o postawieniu szafy centralnie i zamaskowaniu dziur listwami styrodurowymi. Do tego gzyms na górze szafy i będzie super. O, coś takiego:

FinalPhoto-550x366.jpg

TUTAJ cały opis powstania tego cuda :)

Co do doniczek, to ja miałam problem z pomalowaniem donic szkliwionych :( Farba złaziła drapana paznokciem, mimo zastosowania podkładu. Ale to była zwykła farba w sprayu. Możesz spróbować Rust-Oleum Universal, podobno jest super i nie złazi ze szkliwionych powierzchni. TU test Spinexu, u nich też można ją kupić. Moje gąsiory są szklane i normalna farba trzyma się super. Mam jeszcze do pomalowania jeden oraz trzy butle 5-litrowe po winie :D

Nie wiem, jak to się stało, że ja ich wcześniej nie pokazałam, bo malowanie odbyło się już bardzo dawno temu :)

No coś niesamowitego :)

Obrazów nie trawię, ale coś tak oryginalnego od razu mnie rusza :)

Pusiu, nawet nie wiesz jak się cieszę :hug: W tym roku znów ruszamy na Węgry :) Ach, jak tam jest pięknie! A mapa jest dla nas szczególna :) Ciekawe jest to całe historyczne nazewnictwo przedwojenne :)

Zobacz, poniżej fragment mapy z Siedmiogrodem (Siebenburgen), którego władczynią, o czym nie wszyscy wiedzą, była córka Zygmunta Starego Izabela Jagiellonka :) Jest pochowana w miejscowości Alba Julia (na mojej mapie Karlsburg). A książę siedmiogrodzki, Stefan Batory, został królem Polski :) Ciekawe, prawda? :)

mapa2.jpg

Dziękuję za szafę. Prowizorki trwają długo, mam nadzieję, że nie wiecznie :rolleyes:

Od pół roku nie kupiliśmy listew przypodłogowych do kuchni, ale cały czas o nich pamiętam :lol2:

Po malowaniu okna dekoralem, obiecałam sobie, że jak będę kiedyś coś malowała, to zainwestuję w Rust-Oleum. Pamiętam peany Mani nad tą firmą. Mój dekoral po 24 godzinach dalej w niektórych miejscach był mokry:bash: W mojej mieścinie nigdzie nie było duluxa 4 godziny schnącego.

W sypialni miałam chyba 30 litrowego gąsiora jako dekorację, jak jesienią pojechałam do koleżanki, to mąż zrobił w nim winogronowe wino. Mamciu, jakie dobre mu wyszło :rolleyes:

Mika peany...:wiggle:

Nie zwracalam uwagi, malowalam, opis farby sie zaczal jak bylo pytanie czym maluje.

Wszystkie meble wlacznie z cala kuchnia i witryna w jadalni sa Rustoleum malowane. Oprocz szafki na tv i biblioteki.

Nie malowalam inna , moge sie tylko o Rustoleum wypowiedziec. U mnie poprostu w kazdym sklepie jest, wiec sie odrazu ja bralo. Nie mam porownania z innymi ale skoro wiem ze ta dziala na wiecej niz 100% to nawet nie probuje zmieniac.

Dzis lustro nia maluje.

Szkla nie malowalam, ale malowalam ceramike i sie trzyma ze hej, nawet jak mylam kuchennym "drapakiem" nic nie zlazlo.

Szklo tylko malowalam ta "zadymana" farba i nic nie zeszlo drapakiem.

Kochana, ale takie prawo jest! :D Każdemu przysługują w roku 4 dni urlopu na żądanie :) Czyli teoretycznie jest możliwe, żeby w tak piękny dzień, jak dziś, nie było ludzi w pracy :) I powiem Ci, że miałam podobną sytuację u siebie w fabryce :lol2: Dwie chore, a trzy jednego dnia wymyśliły sobie urlop na żądanie. I zostałam samiuteńka. Obyło się bez przykrych konsekwencji, choć mogły być wobec nich wyciągnięte.

U nas 24 stopnie!! :wiggle:

no cóż, moja grupa zawodowa jest poza prawem w tej kwestii :rolleyes:

dlatego tak pozwoliłam sobie zażartować :cool:

spodobał mi się pomysł :D

.... faktycznie wczorajszy dzień był wyjątkowy

dziś już normalna wiosna :D i jakoś tak zimno :eek:

Tomkowa, patrz jakie lusterka :) trochę inne niż Twoje, ale niektóre niezłe

http://www.remodelista.com/posts/trend-alert-11-tinted-mirrors-colored-wall-mirrors/

Te są cudowne :

http://www.remodelista.com/wp-content/uploads/2015/03/files/fields/maureen-fullam-mirrors-1.jpg

MMikka uważam że pomysł Tomkowej na szafę jest naprawdę dobry. Ja rzeczywiście mam pełną zabudowę ze wszystkich stron

Tomkowa, patrz jakie lusterka :) trochę inne niż Twoje, ale niektóre niezłe

http://www.remodelista.com/posts/trend-alert-11-tinted-mirrors-colored-wall-mirrors/

Te są cudowne :

Cudne! Dla mnie każde lustro jest piękne :D A jak nie jest, to z pewnością można z niego piękne zrobić :)

Przypomniałyście mi, że chyba powinnam pomalować te nad schodami na czarno ;)

No i wziąć się, wreszcie, za lustro Eagan. Tylko nadal nie wiem, gdzie by wisiało ;)