Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

Sylwia, ostrzegam ........ na ostatniej fotce jest LUDWIK :rotfl::rotfl:

Jeszcze trochę i się w nich zakochasz :lol2:

Teraz dojrzałam, też na ostatniej fotce szerokie złote paski na kieliszkach, Ania, pamiętasz jak swoim domalowywałam paseczek?

Muszę go jeszcze poszerzyć :)

Edytowane przez mmikka

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

No właśnie.. :D

Teraz dojrzałam, też na ostatniej fotce szerokie złote paski na kieliszkach, Ania, pamiętasz jak swoim domalowywałam paseczek?

Pamiętam :yes: A ja paseczek malowałam wazonikowi ;)

Ruszam na szaber ozdobnych kieliszków :lol2:

A to nowe, jadalniane, zastosowanie świdra :lol2:

słupek1.jpg

Bardziej skupiłam się na nowoczesnych i te konsolki http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,046_uN_orig.gif

....na swieta stoik swiateczny, na wielkanoc zajaca z jajami...

pomyslow 100

Już stoją kfiotki :lol2:

słupek2.jpg

Ale nie wiem, czy nie zrobię i nie postawię tam popiersia Mojego, w hołdzie za cierpliwość :rotfl:

Bardziej skupiłam się na nowoczesnych i te konsolki http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,046_uN_orig.gif

Zajrzyj na jej stronę, przejrzyj wszystkie zakładki (na dole strony) ;) Ja zupełnie straciłam głowę :rolleyes:

Moje Drogie, potrzebuję rady w sprawie obsadzenia donic ogrodowych. Dwie są duże, drewniane, kwadratowe, dwie mniejsze, słupki "rattanowe" i dwie jeszcze mniejsze ;) Te cztery ostatnie będą stały przy wejściu. Dwie pierwsze przy ścieżce do wejścia. Wszystkie na stanowisku w pełnym słońcu (strona południowa). I zupełnie nie wiem, jak je ładnie obsadzić, żeby i wyglądało, i przetrwało :)

Pamiętam u Waniliany kompozycje Pestki, ale nie wiem na jaką ekspozycję były przeznaczone te rośliny.

Tomkowa ja ostatnio wróciłam do tych kompozycji Pestki ale okazało się że zupełnie nie wiem gdzie te roślinki kupić :cool: NO i ostatecznie podjechałam do szkółki, poprosiłam żeby mi Pani coś wybrała do skrzynki i już mam. Żaden szał i wyżyny ogrodnictwa ale cieszą oko roślinki. Ty pewnie coś bardziej wymyślnego stworzysz. Ja może za rok :lol2:

Wani, czemu nic nie mówiłaś :confused:

Tomkowa, te kompozycje wszystkie były na słońce i pólcień. Nic do cienia.

Jak chcesz to rozbiorę na czynniki, bo tam czasem są roślinki typowo angielskie. U nas trzeba wymienić na to dostępne.

Wani, nie chcę nic wymyślnego ;) Chodzi mi o ładną, zdrową kompozycję na słońce, z efektem warstwowego ułożenia roślin. Coś wysokiego, niższego i niskiego;) Kolor najlepiej żółto-niebieski :)

Z pewnością wyhodujesz śliczności :) Bardzo jestem ciekawa. Będę wyglądać u Ciebie, czy są fotki :)

Pestko, chodzi mi o max 3-4 rośliny w donicę, by miały miejsce na wzrost. Jak patrzyłam na te angielskie kompozycje, to zachodziłam w głowę, jak tyle roślin można zmieścić w jednej średniej donicy?? ;)

Te projekty są robione raczej żeby pokazać, co może razem rosnąć. Poza tym pojemnikowe często są zmieniane. Mało kto sadzi rośly w pojemniku raz na zawsze. Zresztą nie da się tak, bo nawet jak wsadzisz tylko jedną, to po jakimś czasie tak sie rozrośnie, że będzie się dusić. Jak w każdej donicy, trzeba przesadzać.

Możesz posadzić same trawy ozdobne albo wybrać 2-3 trawy do posadzenia razem w jednym pojemniku. Problem z większością traw ozdobnych jest ten, że póżno zaczynają wegetację. Nie dotyczy to turzyc i kostrzew. Te najczęściej trzeba tylko wiosną wyczesać z zeschniętych źdźbeł. Można też je ściąć przed rozpoczęciem wegetacji, tak jak inne trawy ozdobne.

Niebieska to jedna z kostrzew. Pozostałe albo też kostrzewy, albo turzyce. Tak dobrze traw nie rozróżniam, żeby powiedzieć co to jest dokładnie. Zamiast tej żółtej pięknie wyglądałby tatarak trawiasty (Acorus gramineus 'Ogon').

0095584.jpg

To niebieskie to najpewniej jest wydmuchrzyca piaskowa. Reszta turzyce, których jest mnogość do wyboru. Da się nawet wybrać tak, były zimozielone w pewnym stopniu :)

0064539.jpg

Miskanty, być może Gracillimus, ale można np. posadzić Spartynę grzebieniastą, ktora ma śliczne kwiaty i pięknie przewieszające się źdźbła.

Screen shot 2012-06-06 at 11.41.41 PM.jpg

Deschampsia, śmiałek darniowy zachowuje liście w dobrej kondycji całą zimę. Ale moim zdaniem piękniej wygląda Miłka okazała (Eragrostis spectabile) z czerwono-różową chmurą kwiatostanów. Mam obie te trawy i obie lubię.

Deschampsia_bronzeschleier.jpg

Penisettum, rozplenica – jest kilka do wyboru, nawet takie z rudo-czerwonymi kwiatostanami.

pot of grasses at zoo july 26.jpg

Edytowane przez pestka56

Świetną rośliną jest Perowskia (na zdjęciu Perovskia Litle Spire). Kwitnie jak lawenda, a zimą jest ozdobna bo ma białe łodygi. Można ją skomponować z zimozielonymi trawami. Sa wyższe i niższe.

Vitroflora-Perovskia Litle Spire.jpg

Niebiesko i długo kwitnie trawopodobna Liriope spicata. Sa też inne liriope, ale tylko ta nie wymarza w PL.

LIRIOPE SPICATA.jpg

Szałwia :) długo kwitnie i wspaniale wygląda w trawach. Szałwia omszona (np. Salvia nemorosa 'May Night') jest wieloletnia i jest kilka jej odmian. Różnią się przede wszystkim liśćmi i czasem kwitnienia. Powtarzają kwitnienie po ścięciu przekwitających kwiatów.

Żurawki – masę różnych kolorów od prawie białej, po niemal czarną. Od wczesnej wiosny są ozdobą. Mogłabyś posadzić żółciutką cytronelkę (Heuhera 'Citronelle') i obok drugą karmelowego koloru (Heuhera 'Caramel').

Miłka okazała (Eragrostis spectabilis)

Eragrostis spectabilis-01.jpg

Ostnica trzcinowata (Stipa arundinacea) jesienią.

Stipa arundinacea-2.jpg

W pierwszym pojemniku rozplenica, czyli piórkówka (Pennisetum alopecuroides). W drugim ostnica mocna (Stipa tenuissima 'Ponu Tails'). Reszta to byliny, które można dobrać dowolnie. Rozejrzyj się w bodziszkach. Długo kwitną i mają też liście o ciekawym wykroju. Są i takie, które kwitną ciemno niebiesko, np. wielkopłatkowy.

grass-containers.jpg

Edytowane przez pestka56

To było o trawach.

Żeby uzyskać efekt wypełnionej donicy zalecają sadzić po 2-3 rośliny z jednej odmiany.

1

A. rozplenica (piórkówka) szczecinkowata o czerwonym wybarwieniu (Pennisetum setaceum 'Rubrum' lub 'Fireworks')

B. koleus (Coleus Solenostemon 'SunVelvet Red ') – kolorystycznie odpowiadałby Ci Coleus Freckles

C. plektrantus krzewiasty (Plectranthus fruticosus 'Variegatus')

D. Impatiens 'Dazzler Pink' – nie mam pojęcia to jest

E. kocanka włochata (Helichrysum petiolare) o srebrzysto szarych listkach

Piórkówka, ta konkretna, nie przetrwa zimy, więc lepiej wymienić ją na coś innego.

Zestawiłabym rozplenicę japońską (Pennisetum alopecuroides) + kocankę + trzmielinę Fortunea 'Emerald Gold', która ma żółto obrzeżone listki

Donica-4.jpg

2

A. Coleus (Solenostemon 'Black Dragon') -- 3

B. Coleus (Solenostemon 'Wizard Jade') -- 3

C. Coleus (Solenostemon 'Dress Me Up') -- 3

D. Petunia meksykańska (Ruellia brittoniana) -- 1 Zamiast tej petunii może żółto kwitnąca róża (Fresia), albo ciemno niebieska 'Rhapsody in Blue', Obie kwitną od czerwca do października, ale są jednak dość wysokie, około 100-120 cm. Pięknie pachną.

Donica-3.jpg

3

A. len nowozelandzki (Formium tenax Purpureum) - 1 nie przetrwa zimy

B. plektrantus krzewiasty (Plectranthus fruticosus 'Variegatus') - 2

C. czosnek błękitny (Allium Caeruleum) - 2 niestety czosnki sadzi się jesienią

D. tymianek cytrynowy złoty (Thymus x citriodorus Gold) - 1

E. wężownica (Sansevieria trifasciata) - 1

F. Filodendron o pomarańczowych liściach (Philodendron 'Prince of Orange') - 1

Donica-2.jpg

4

A. sitowie (Scirpus cernuus) - 1

B. żurawka (Heuchera 'Amethyst Mist') - 1 można wybrać dowolny kolor

C. len nowozelandzki (Formium tenax Purpureum) - 1

D. bodziszek (http://byliny-nowaczyk.pl/index.php?r=gatunki/index&Baza_page=4) - 1

E. kalamondin (Citrofortunella microcarpa) - 1 nie zimuje http://kwiaty-ogrody.pl/rosliny-doniczkowe/kalamondyna-citrofortunella-microcarpa/

DONICA-01.jpg

Mozesz i tak, albo wykorzystać te rośliny do innych kompozycji, bo tu naprawdę za dużo się dzieje.stealth004-trawy.jpg

Ale nie wiem, czy nie zrobię i nie postawię tam popiersia Mojego, w hołdzie za cierpliwość :rotfl:

Stanowczo jestem za popiersiem :lol2::lol2::lol2:

Co do donic, to w życiu Pestki nie pokonam, ale od kilku lat zamiast kwiatów sadzę w nich pomidorki koktajlowe różnych kolorów i kształtów - i powiem Wam, że żadne kwiaty nie wzbudzają takiego zachwytu u moich gości jak te kolorowe koraliki wiszące na roślinach :D

Mam nadzieję, że coś uda Ci się z pomocą tych kilku fotek wymyślić. Wszystkie rośliny można kupić w PL.

Pomidorki koktailowe dadzą się bardzo ładnie wykorzystać w dekoracyjnych donicach jako główne elementy kompozycji :)