Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

można u nas kupić taki papier http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=52_57&products_id=4419&osCsid=a169b2f16cdfaf35ea68c48eeded5c42 :)

są papiery, są zestawy do zrobienia w domu takiego papieru, są same odczynniki. :) trzeba szukać pod hasłem cyjanotopia. widziałam też wątki na forach różnych o tym... :)

Edytowane przez Emila3000

http://szlachetnafotografia.com/cyjanotypia/

Mają gotowe zestawy, ale tanio to nie wychodzi i jest ograniczenie jeśli chodzi o wielkość.

Cyjanotypy można robić na papierze specjalnym do wodnych technik malarskich albo zwykłym gazetowym. Można na tkaninsch, drewnie, a nawet ścianach budynków. Nadaje się pewnie każdy materiał, który nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem wody.

Mój ojciec-fotograf pokazał mi wieki temu tę technikę jako pierwszy etap jednego ze sposobów wykonywania „fotografii” sepiowych. Cyjanotypy można barwić używając np. herbaty, można też wzmacniać lub osłabiać kolory. Oczywiście zapomniałam o tym i dopiero ostatnio moja przyjaciółka quiterka, która sama farbuje tkaniny, odświeżyła mi pamięć :)

Pierwszy etap to uczulanie materiału. Płyny można kupić gotowe, albo wykonać samodzielnie.

Są to dwa roztwory, które przechowuje się w ciemnych butelkach, bez dostępu światła. Przed nałożeniem płynu na materiał, roztwory trzeba ze sobą zmieszać w równych częściach i odstawić na 24 godziny. Dopiero zmieszane A + B tworzą światłoczuły roztwór. One szybko (w ciągu kilku dni) tracą właściwości po zmieszaniu.

Przepisy na roztwory:

A – 400 ml wody rozpuścić dokłądnie 100g cytrynianu żelazowo-amonowego (zielonego), po rozpuszczeniu dolewa się tyle wody by uzyskać 500 ml roztworu.

B – 400ml wody rozpuścić dokładnie 40g żelazicyjanku potasowego, po rozpuszczeniu dolewa się tyle wody by uzyskać 500 ml roztworu.

Papier, materiał można malować zmieszanym roztworem przy pomocy pędzla, albo natryskiwać jeśli powierzchnia wymagająca pokrycia jest duża.

Na mokrym materiale umieszczamy negatyw zdjęcia, albo układamy coś czym chcemy uzyskać wzór. Można docisnąć szybą. Wtedy krawędzie będą ostrzejsze.

Wystawiamy na działanie słońca. Jeśli słońce świeci mocno, wystarczy naświetlanie przez maksimum 30 minut. Jeśli dzień jest pochmurny to trzeba czekać godzinę, a nawet dłużej.

W trakcie naświetlania pokryty światłoczułym roztworem materiał zmienia kolor. Przechodzi od jasno-żółto-zielonego w zielono-niebieski, a w końcu w stalowo-niebieski.

Na koniec odbitkę trzeba wywołać. Robi się to kąpiąc ją w zwykłej wodzie, tak długo aż zmyje się żółte zabarwienie (resztki nienaświetlonej emulsji). Do wody można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wtedy uzyskuje się łagodniejsze przejścia tonalne koloru.

Ot i cała filozofia :)

Aha, odbitka nieco ściemnieje po kilku dniach. Źle się wyraziłam – kolor stanie się intensywniejszy.

Edytowane przez pestka56

Tak, dziękuję za pamięć :) Stoi już od jakiegoś czasu na barku w butelce po winie i widać go na fotkach jadalni, które pokazywałam ;)

Po raz pierwszy dziś zobaczyłam (bo zanim taka decyzja zapadła, przekopałam w poszukiwaniu takiego rozwiązania cały internet, ale bezskutecznie), dzięki artmenttherapy.com, w innym domku pomysł ciemnych ościeżnic do białych drzwi i ciemne listwy przypodłogowe :D Do tego heksagony, także lusterkowe :)

Ja też, tuż po montażu, miałam ciemne listwy przy schodach, ale je zdjęliśmy, gdyż domownicy okazali się niedojrzali dizajnersko i za bardzo ich bolały oczy :lol2: A szkoda, bo zobaczcie, jak to świetnie wygląda :)

107204098ae21f47b990885cb38b88ac807d61f0.jpg

a56bb5a0ddbdb7173b2d508e08f9cdf00968d441.jpg

Więcej fotek tego fajnego mieszkanka w Mediolanie TUTAJ :)

Opowiedz :) Choć mnie te cytryniany amonowo-żelazowe i zelazocyjanek potasu od razu zniechęcają ;) Można też chyba nabyć specjalne gotowe podkłady i wypalać obrazki na słońcu. Są u nas takowe do kupienia?

Ale to nie są w żaden sposób szkodliwe substancje. 99% tego wszystkiego co masz jest pod zlewem jest o wiele bardziej trujące.

W cyjanotypię i odbitki albuminowe mamy w planach bawić się jak już pogoda się unormuje na tyle by chociaż 2 dni pod rząd nie padało albo nie przetaczały się nad nami ciemne chmury

na drugim zdjęciu zasłony "niepoprawnie zamontowane". A ja się cykam że jak tak zamontuje podobnie to mnie na forum zjedzą :p

Edytowane przez AnikoPL

na drugim zdjęciu zasłony "niepoprawnie zamontowane". A ja się cykam że jak tak zamontuje podobnie to mnie na forum zjedzą :p

Aniko, wszystko, co się właścicielowi podoba, jest właśnie najbardziej poprawnie :D Na fotce te zasłony (a może bardziej firany) są, a jak by ich nie ma :) Przepuszczają światło i zlewają się ze ścianą. I pewnie stąd taki fajny efekt. Nic się nie cykaj ;)

Po raz pierwszy dziś zobaczyłam (bo zanim taka decyzja zapadła, przekopałam w poszukiwaniu takiego rozwiązania cały internet, ale bezskutecznie), dzięki artmenttherapy.com, w innym domku pomysł ciemnych ościeżnic do białych drzwi i ciemne listwy przypodłogowe :D Do tego heksagony, także lusterkowe :)

Tomkowa, nie było, bo nikt PRZED TOBĄ tego nie wymyślił :yes:

zobaczyli u Ciebie, odgapili i teraz jest :yes:

U mnie nudy, całe forum żyje ogrodem :) W moim ogródku rośnie to, co rośnie, a w donicach jutro zamieszkają pomidorki koktajlowe :D Na czosnki już za późno, więc mam pytanie, co wsadzić o tej porze, żeby nic tym pomidorkom nie zaburzało szczęśliwego wzrostu. Pomidorki będą w trzech kolorach :)

A żeby nie było, że nic się nie dzieje, to uporządkowałam pomieszczenie pod schodami i gospodarcze ;) Znów ilość worków z niepotrzebnymi przedmiotami zadziwiła mnie niesamowicie i nie wiem, jakim cudem to wszystko się tam mieściło :lol2: No i poczyniłam doklejkę słupowi, wyłącznie tę na dole ;) Lusterko 2 mm, trochę odstaje, ale i tak jest lepiej, wydaje mnie się, niż bez :rolleyes:

słup1.jpg

Uporządkowałam też połowę szafek w kuchni :D Moje dzieci ciągle pytają gdzie co jest i dlaczego mamy teraz tak mało kubków :lol2: Za chwilę ciąg dalszy segregacji ;)

A skoro jesteśmy w kuchni, to mam pytanie o rolety ;) Mam nadzieję, że znajdziecie czas między ogrodowymi wyzwaniami :) Planowałam roletę w biało-czarne paski, albo roletę białą z czarną szeroką lamówką. Małe "paintowe" próbki i chyba wiem, jaka lepsza ;) Proszę nie patrzeć na zagracony blat i parapet. Po porządkach wszystko już wygląda inaczej ;)

rolety1.jpg

rolety2.jpg

Pytania mam co najmniej dwa ;) Jaka roleta i czy pozbywać się pudełek z szafek, które miały za zadanie podwyższyć całość, ale mam wątpliwości, czy powinny zostać :confused: Pudełka widać TU

Ja nie jestem zwolenniczką rolet rzymskich, ale jeśli już to te drugie.

Ja jestem miłośniczką żaluzji poziomych :-) ja tam widzę piękne żaluzje w kolorze grafitowym.

Jeśli chodzi o pudełka, to ja oczywiście :-) bym zdjęła, dla mnie wprowadzają nieład.

P.S. Tomkowa ładna ta Twoja kuchnia.

Edytowane przez aga2183

Aga, Ty moja pocieszycielko :hug:To Twoja kuchnia jest ładna, a moja jest ładna "inaczej" :lol2:

Podkreślam, że okno jest od północy, więc jest tam konieczne coś, co kuchnię dodatkowo rozjaśni. Wydaje mi się, że grafitowe poziome żaluzje byłyby super na południowej ekspozycji, ale tu niestety za bardzo "przyciemnią obraz" ;)

Zdjęłam pudełka! Ale łyso!! :lol2: Muszę sobie dać kilka dni na oswojenie :D

Heloł :D

Wg mnie roleta biala z lamówką :yes:

Słup z doklejką chyba faktycznie lepiej, na początku nie mogłam się połapać jak to idzie, myślałam, że to fuga :lol2:

Co do pudełek nie mam zdania, może gdyby były większe, albo więcej? Tzn. bez przerw, tak żeby były od sciany do sciany? Moze biale/kremowe z czarnymi paskami pionowymi na brzegach, takie powtórzenie wzoru z rolety z lamówką?:confused: Ale nawymyślałam:lol2::lol2::rotfl: