Tomkowa 13.05.2016 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Opowiedz Choć mnie te cytryniany amonowo-żelazowe i zelazocyjanek potasu od razu zniechęcają Można też chyba nabyć specjalne gotowe podkłady i wypalać obrazki na słońcu. Są u nas takowe do kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 13.05.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) można u nas kupić taki papier http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=52_57&products_id=4419&osCsid=a169b2f16cdfaf35ea68c48eeded5c42 są papiery, są zestawy do zrobienia w domu takiego papieru, są same odczynniki. trzeba szukać pod hasłem cyjanotopia. widziałam też wątki na forach różnych o tym... Edytowane 13 Maja 2016 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 13.05.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Aniu myślałam, że tę doklejkę na dole + na górze można by zrobić jak w MG2 no ale jak nie jesteś przekonana to odetchnij i wrócimy do tematu kiedy indziej. Po sobie wiem, że żaden pośpiech na dobre mi nie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.05.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) http://szlachetnafotografia.com/cyjanotypia/ Mają gotowe zestawy, ale tanio to nie wychodzi i jest ograniczenie jeśli chodzi o wielkość. Cyjanotypy można robić na papierze specjalnym do wodnych technik malarskich albo zwykłym gazetowym. Można na tkaninsch, drewnie, a nawet ścianach budynków. Nadaje się pewnie każdy materiał, który nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem wody. Mój ojciec-fotograf pokazał mi wieki temu tę technikę jako pierwszy etap jednego ze sposobów wykonywania „fotografii” sepiowych. Cyjanotypy można barwić używając np. herbaty, można też wzmacniać lub osłabiać kolory. Oczywiście zapomniałam o tym i dopiero ostatnio moja przyjaciółka quiterka, która sama farbuje tkaniny, odświeżyła mi pamięć Pierwszy etap to uczulanie materiału. Płyny można kupić gotowe, albo wykonać samodzielnie. Są to dwa roztwory, które przechowuje się w ciemnych butelkach, bez dostępu światła. Przed nałożeniem płynu na materiał, roztwory trzeba ze sobą zmieszać w równych częściach i odstawić na 24 godziny. Dopiero zmieszane A + B tworzą światłoczuły roztwór. One szybko (w ciągu kilku dni) tracą właściwości po zmieszaniu. Przepisy na roztwory: A – 400 ml wody rozpuścić dokłądnie 100g cytrynianu żelazowo-amonowego (zielonego), po rozpuszczeniu dolewa się tyle wody by uzyskać 500 ml roztworu. B – 400ml wody rozpuścić dokładnie 40g żelazicyjanku potasowego, po rozpuszczeniu dolewa się tyle wody by uzyskać 500 ml roztworu. Papier, materiał można malować zmieszanym roztworem przy pomocy pędzla, albo natryskiwać jeśli powierzchnia wymagająca pokrycia jest duża. Na mokrym materiale umieszczamy negatyw zdjęcia, albo układamy coś czym chcemy uzyskać wzór. Można docisnąć szybą. Wtedy krawędzie będą ostrzejsze. Wystawiamy na działanie słońca. Jeśli słońce świeci mocno, wystarczy naświetlanie przez maksimum 30 minut. Jeśli dzień jest pochmurny to trzeba czekać godzinę, a nawet dłużej. W trakcie naświetlania pokryty światłoczułym roztworem materiał zmienia kolor. Przechodzi od jasno-żółto-zielonego w zielono-niebieski, a w końcu w stalowo-niebieski. Na koniec odbitkę trzeba wywołać. Robi się to kąpiąc ją w zwykłej wodzie, tak długo aż zmyje się żółte zabarwienie (resztki nienaświetlonej emulsji). Do wody można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wtedy uzyskuje się łagodniejsze przejścia tonalne koloru. Ot i cała filozofia Aha, odbitka nieco ściemnieje po kilku dniach. Źle się wyraziłam – kolor stanie się intensywniejszy. Edytowane 13 Maja 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.05.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Tomkowa, czy to Ty szukałaś liści filodendronu ?https://www.bonami.pl/zrob-to-sam-pomysly?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20160513_OD&utm_content=20160513_OD-zrob-to-sam-pomysly-image Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 13.05.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Tomkowa, czy to Ty szukałaś liści filodendronu ? https://www.bonami.pl/zrob-to-sam-pomysly?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20160513_OD&utm_content=20160513_OD-zrob-to-sam-pomysly-image Tak, dziękuję za pamięć Stoi już od jakiegoś czasu na barku w butelce po winie i widać go na fotkach jadalni, które pokazywałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.05.2016 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Po raz pierwszy dziś zobaczyłam (bo zanim taka decyzja zapadła, przekopałam w poszukiwaniu takiego rozwiązania cały internet, ale bezskutecznie), dzięki artmenttherapy.com, w innym domku pomysł ciemnych ościeżnic do białych drzwi i ciemne listwy przypodłogowe Do tego heksagony, także lusterkowe Ja też, tuż po montażu, miałam ciemne listwy przy schodach, ale je zdjęliśmy, gdyż domownicy okazali się niedojrzali dizajnersko i za bardzo ich bolały oczy A szkoda, bo zobaczcie, jak to świetnie wygląda Więcej fotek tego fajnego mieszkanka w Mediolanie TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 15.05.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Opowiedz Choć mnie te cytryniany amonowo-żelazowe i zelazocyjanek potasu od razu zniechęcają Można też chyba nabyć specjalne gotowe podkłady i wypalać obrazki na słońcu. Są u nas takowe do kupienia? Ale to nie są w żaden sposób szkodliwe substancje. 99% tego wszystkiego co masz jest pod zlewem jest o wiele bardziej trujące. W cyjanotypię i odbitki albuminowe mamy w planach bawić się jak już pogoda się unormuje na tyle by chociaż 2 dni pod rząd nie padało albo nie przetaczały się nad nami ciemne chmury na drugim zdjęciu zasłony "niepoprawnie zamontowane". A ja się cykam że jak tak zamontuje podobnie to mnie na forum zjedzą Edytowane 15 Maja 2016 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.05.2016 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 na drugim zdjęciu zasłony "niepoprawnie zamontowane". A ja się cykam że jak tak zamontuje podobnie to mnie na forum zjedzą Aniko, wszystko, co się właścicielowi podoba, jest właśnie najbardziej poprawnie Na fotce te zasłony (a może bardziej firany) są, a jak by ich nie ma Przepuszczają światło i zlewają się ze ścianą. I pewnie stąd taki fajny efekt. Nic się nie cykaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.05.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Gdzie Ty widzisz, ze zasłony nieprawidłowo zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 15.05.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Po raz pierwszy dziś zobaczyłam (bo zanim taka decyzja zapadła, przekopałam w poszukiwaniu takiego rozwiązania cały internet, ale bezskutecznie), dzięki artmenttherapy.com, w innym domku pomysł ciemnych ościeżnic do białych drzwi i ciemne listwy przypodłogowe Do tego heksagony, także lusterkowe Tomkowa, nie było, bo nikt PRZED TOBĄ tego nie wymyślił zobaczyli u Ciebie, odgapili i teraz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 15.05.2016 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Tomkowa, nie było, bo nikt PRZED TOBĄ tego nie wymyślił zobaczyli u Ciebie, odgapili i teraz jest :rotfl: Dobre!! :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 15.05.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 To bardziej firanki dlatego nie powinno być uszczypliwości Podoba mi się ten łapacz snów z kapeluszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.05.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Tomkowa ja absolutnie nie nadążam... Ale już dawno miałam pogratulować wspaniałego lustra i metamorfozy jadalni. Wyszło świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.05.2016 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Wani, bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.05.2016 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 U mnie nudy, całe forum żyje ogrodem W moim ogródku rośnie to, co rośnie, a w donicach jutro zamieszkają pomidorki koktajlowe Na czosnki już za późno, więc mam pytanie, co wsadzić o tej porze, żeby nic tym pomidorkom nie zaburzało szczęśliwego wzrostu. Pomidorki będą w trzech kolorach A żeby nie było, że nic się nie dzieje, to uporządkowałam pomieszczenie pod schodami i gospodarcze Znów ilość worków z niepotrzebnymi przedmiotami zadziwiła mnie niesamowicie i nie wiem, jakim cudem to wszystko się tam mieściło No i poczyniłam doklejkę słupowi, wyłącznie tę na dole Lusterko 2 mm, trochę odstaje, ale i tak jest lepiej, wydaje mnie się, niż bez Uporządkowałam też połowę szafek w kuchni Moje dzieci ciągle pytają gdzie co jest i dlaczego mamy teraz tak mało kubków Za chwilę ciąg dalszy segregacji A skoro jesteśmy w kuchni, to mam pytanie o rolety Mam nadzieję, że znajdziecie czas między ogrodowymi wyzwaniami Planowałam roletę w biało-czarne paski, albo roletę białą z czarną szeroką lamówką. Małe "paintowe" próbki i chyba wiem, jaka lepsza Proszę nie patrzeć na zagracony blat i parapet. Po porządkach wszystko już wygląda inaczej Pytania mam co najmniej dwa Jaka roleta i czy pozbywać się pudełek z szafek, które miały za zadanie podwyższyć całość, ale mam wątpliwości, czy powinny zostać Pudełka widać TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga2183 16.05.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Ja nie jestem zwolenniczką rolet rzymskich, ale jeśli już to te drugie. Ja jestem miłośniczką żaluzji poziomych ja tam widzę piękne żaluzje w kolorze grafitowym. Jeśli chodzi o pudełka, to ja oczywiście bym zdjęła, dla mnie wprowadzają nieład. P.S. Tomkowa ładna ta Twoja kuchnia. Edytowane 16 Maja 2016 przez aga2183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.05.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Aga, Ty moja pocieszycielko :hug:To Twoja kuchnia jest ładna, a moja jest ładna "inaczej" Podkreślam, że okno jest od północy, więc jest tam konieczne coś, co kuchnię dodatkowo rozjaśni. Wydaje mi się, że grafitowe poziome żaluzje byłyby super na południowej ekspozycji, ale tu niestety za bardzo "przyciemnią obraz" Zdjęłam pudełka! Ale łyso!! Muszę sobie dać kilka dni na oswojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.05.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Heloł Wg mnie roleta biala z lamówką Słup z doklejką chyba faktycznie lepiej, na początku nie mogłam się połapać jak to idzie, myślałam, że to fuga Co do pudełek nie mam zdania, może gdyby były większe, albo więcej? Tzn. bez przerw, tak żeby były od sciany do sciany? Moze biale/kremowe z czarnymi paskami pionowymi na brzegach, takie powtórzenie wzoru z rolety z lamówką? Ale nawymyślałam:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 17.05.2016 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Jak dla mnie roleta nr 2 a pudełka zdjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts