Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu

Tu są listy roślin w zależnoći od ich preferencji. Z tym, że Elfir umieściła razem rośliny bardzo kwaśnolubne i te średniokwaśnolubne.

Pod azalie i inne wrzosowate, pod borówkę amerykańską i oczywiście rhododendrony – lej śmiało.

Pod te, które lubią średniokwaśne lepiej nie dawać zakwaszaczy. W PL i tak większość gleb jest lekko kwaśna, więc łatwo przesadzić.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa, obudowa trzecia, kolor biały :lol2:, wiem, że już po fakcie, ale i tak chciałam zagłosować :D

obudowy w kolorze ściany niestety kojarzą mi się z efektem remontu w szkołach z moich zamierzchłych czasów - malowania lamperią olejną wszystkiego jak leciało do zadanej wysokości - grzejniki, obudowy, ściana, a jak się rozpędzili, to drzwi też na pół z lamperią

a jak chleb pod roślinę? Znaczy pod korzenie? Ile tego chleba można dać i czy może być pod iglaki, bo na razie tylko iglaki mam, a chleb mi ciągle zostaje i wiecznie mam z tym kłopot;)

Bardzo dobry wybór wg mnie :yes:

To bardzo się cieszę :yes:

ulala :wiggle:

a ja i tak widzę tylko tę piękną łańcuchową tacę :p

http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-545.gif

Tomkowa, obudowa trzecia, kolor biały :lol2:, wiem, że już po fakcie, ale i tak chciałam zagłosować :D

obudowy w kolorze ściany niestety kojarzą mi się z efektem remontu w szkołach z moich zamierzchłych czasów - malowania lamperią olejną wszystkiego jak leciało do zadanej wysokości - grzejniki, obudowy, ściana, a jak się rozpędzili, to drzwi też na pół z lamperią

a jak chleb pod roślinę? Znaczy pod korzenie? Ile tego chleba można dać i czy może być pod iglaki, bo na razie tylko iglaki mam, a chleb mi ciągle zostaje i wiecznie mam z tym kłopot;)

Mamik, to tym bardziej mi miło, że mój wybór zgadza się z Twoją opinią :)

Chlebek zakwasza glebę, a większość iglaków lubi ziemię lekko zakwaszoną, z paroma wyjątkami. Na Ogrodowisku wyczytałam, że te lubią odkwaszoną:

• świerk serbski (Picea omorika)
  • cis (Taxus)
  • niektóre sosny (np. Pinus nigra)
  • niektóre jałowce (Juniperus)

Źródło

Więc jak masz te powyżej, to chlebka nie kładź ;)

Pod korzenie nie, bo musiałabyś sporą dziurę wykopać i korzenie można uszkodzić. Jak byłam mała, to babcia małą łopatką po prostu robiła dołki pod peonią i tam chleb kładła. Ale czy razowy, czy biały, to zabij mnie, nie wiem. Zasypywała tym, co wykopała, podlewała mocno i gotowe :) Kwitły przecudnie :)

Dzwoniłam do sklepu partnerskiego sprzedającego te płytki lustrzane, 20 x 30 mogą mi zamówić po 6,50 za sztukę.

Nie na opakowania tylko na sztuki. Cena chyba ok.?

Sama siebie cytuję, po kilkudniowej wymianie informacji ze sklepem partnerskim, okazało się, że lustrzane fazowane płytki w kolorze srebrnym są po 13.50.

Aniu zmiana na plus :rolleyes::rolleyes:

Bardzo dziękuję :)

Aniu a robisz lustrzanką? obrabiasz zdjęcia? bo cały myk w tym :yes:

Nie mam lustrzanki, ale aparat ze świetnym obiektywem, niemal jak lustrzanka ;) Co z tego, skoro nie umiem tego wykorzystać, a pomieszczenie jest niedoświetlone (okno od północy). W jakim programie obrabiasz zdjęcia?

Sama siebie cytuję, po kilkudniowej wymianie informacji ze sklepem partnerskim, okazało się, że lustrzane fazowane płytki w kolorze srebrnym są po 13.50.

Brać! :) W Obi nie ma 20x30 cm. Ja za swoje 30x30, w paczce 6 szt. zapłaciłam podobną cenę.

Obiektyw jest ważniejszy w aparacie niż lusterko :) Możesz mieć lustrzankę, ktora w życiu nie zrobi takiego zdjęcia jak nielustrzanka, ale ze znakomitą optyką w obiektywie.

Małoobrazkowa, na dodatek, Leica jest bezlusterkowcem, a od zarania swych dziejów robi świetne zdjęcia. Mieszkowe aparaty portretowe też nie miały lusterek, a zdjęcia robiły genialne.

Wszystko zależy od światła i możliwości wyostrzenia obrazu, a za to odpowiada obiektyw.

Tomkowa, mozeprzyda Ci się kilka lekcji fotograowania. Nie robisz wcale takich złych zdjęć. U Ciebie w domu po prostu jest zbyt mało światła. Z tego powodu w ciemnych partiach fotografii giną szczegóły, nie ma rysunku.

Jeśli jesteś zainteresowana, to pod tym linkiem jest całkiem sporo wiedzy.

http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-ostre-zdjecia-portretowe-29969.html

Pestko mam aparat Panasonic Lumix DMC FZ-20, TUTAJ więcej szczegółów. Obiektyw Leica DC Vario-Elmarit o zakresie ogniskowych 36-432mm (odpowiednik dla małego obrazka) i jasności F2.8 w całym zakresie. Tylko, że ja z tego nic nie rozumiem i nie umiem wykorzystać jego możliwości :bash:

Światło mam w jadalni do bani, ale nawet w dobrze doświetlonych pomieszczeniach mam problemy, ktoś zechce mnie nauczyć??

Myślę, że musisz trenować cierpliwie. I poczytaj pod tym linkiem, który wstawiłam. Mój tata mówił, że fotografia to zrozumienie co się chce pokazać, cierpliwość i trening. Nikt nie jest mistrzem od razu.

AnikoPL i jej mąż zajmują się fotografią. Spytaj, czy potrafiłaby przekazać Ci wirtualnie nieco wiedzy.

Ja też nie robię dobrych zdjęć, bo aparat mam wprawdzie cyfrowy, ale byle jaki. Ale potrafię niemal każde zdjęcie poprawić, podrasować :) tylko musi być ostre.

AnikoPL i jej mąż zajmują się fotografią. Spytaj, czy potrafiłaby przekazać Ci wirtualnie nieco wiedzy.

O!! Nie wiedziałam, koniecznie muszę się do Aniko zgłosić :) Dziękuję!!

Tomkowa tarasik masz sliczny a hustawki zazdroszcze :D

czy masz jeszcze ten fotel czy juz odwiozlas do tapicera??

wez no zajrzyj do mnie

Maniu, dziękuję :) Jedynym minusem tego tarasiku jest to, że jest zupełnie zacieniony od rana do wieczora i nic kwiatowego mi tam nie urośnie. Próbuję każdego roku z kwiatami cieniolubnymi, ale prędzej, czy później padają. A tak bym chciała mieć ten taras ukwiecony, z pięknymi donicami. Ale nie ma co narzekać ;)

Fotel dziś pojechał do tapicera :) Maniu, on był w takim stanie, że laik sobie z nim by nie dał rady. To jest fotel z siedziskiem na sprężynach, stara solidna robota. Do naprawy są też elementy drewniane konstrukcji. Tapicer jednak stwierdził, że fotel jest piękny i chętnie go odnowi. Tyle, że dopiero w.. lipcu. A ponieważ nie mam miejsca w domu, żeby go trzymać do tego czasu, poczeka sobie u niego. A Twoje fotki już biegnę oglądać :)

obie sofki jak robilam i ottomanke byly ze sprezynami :p

szkoda ze nie pomyslalam wczesniej zebys derwala kawalek plecow bo mnie mierzi ta zebatka czy macie ja w Polszy ;)

tez chcialam cos zywego tam u mnie ale slonce mam tylko rano niedlugo. Wiec sama widzialas - nie rosnie nic. Chociaz sie zastanawialam nad wysokimi donicami i albo male tujki wsadzic albo bukszpany. Roze wiec stoja przed bo slonce maja, w srodku by nie daly rady.

Z kwiatami gorzej u Ciebie no ale napewno jakis sie znajdzie co daje rade w cieniu? bo bezkwiatowych to pare jest.

Pestka, skarbnico wiedzy ?