Tomkowa 11.06.2016 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Tania jest, mogłabym od razu 5 okien ubrać ale wymiary nie pasują. A może wykorzystać patent listew magnetycznych na uszytej we własnym zakresie rolecie? Kupić listwy magnetyczne do drzwi prysznicowych, zdjąć uszczelkę, przyciąć na odpowiednią szerokość i włożyć w uszyte w rolecie tunele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 11.06.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Ven, ogladałaś tę roletę w Ikea, czy na stronie w necie? Mi tkanina w tej rolecie taka "licha" się wydawała.Może za bardzo wymacana juź była, ale jak chciałam kupić tak odpuściłam. Pisałam dzisiaj maila do sklepu z pytaniem o zamówione lusterka, odpisali, źe przyszły uszkodzone.Inne zamówienie poszło do kogos innego i radość z dokonanych zakupów musi czekać do przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 11.06.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 jak juz przy roletach jestesmy czy mozna je zamontowac np agrafkami na szynie sufitowej ewentualanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.06.2016 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 jak juz przy roletach jestesmy czy mozna je zamontowac np agrafkami na szynie sufitowej ewentualanie? Można, ale dobrze mieć jakieś usztywnienie na samej górze rolety, żeby ładnie się układała i nie marszczyła na agrafkach. Ale nie wiem jak wtedy z podciąganiem, jeżeli myślisz o rzymskiej Bo gdzieś ten mechanizm być musi. Chyba na agrafki to tylko tak uszyta, aby imitowała rzymską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 11.06.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Heloł sobota pracowita, czy się tarasujesz? deski granitowe fajne, ciekawe jak się będą sprawować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.06.2016 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Heloł sobota pracowita, czy się tarasujesz? deski granitowe fajne, ciekawe jak się będą sprawować Heloł Dzisiejsza sobota pod znakiem balu gimnazjalnego młodszego dziecka, więc i pracowicie, i muzycznie Tarasowo jedynie przed południem Deskami jestem zachwycona, póki co sprawują się idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.06.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Specjalnie dla forumowej koleżanki paraboli, z wątku kuchennego, wrzucam fotkę pokazującą, że jak gotuję, to stoję przodem do całego domu Namawiam ją właśnie na takie usytuowanie płyty kuchennej, bo ma taką możliwość. Spotkało się to z krytyką tamtejszych komentujących. Dla mnie to był priorytet przy planowaniu układu w kuchni. Nie wyobrażam sobie, żeby pichcić i mieć przed sobą ścianę Stojąc przy płycie mam bezpośredni kontakt z siedzącymi przy stoliku śniadaniowym w kuchni, z gośćmi przy stole jadalnianym, z gośćmi siedzącymi na kanapie w salonie Niestety ten kawałek ściany z okapem okazał się trochę za krótki i to dlatego, żeby wygodnie tam stać, blat na którym leży deska granitowa jest trochę płytszy, niż blaty pozostałe. Ale to mi w niczym nie przeszkadza Jedynie odległość do zlewu mogłaby być większa, ale to już cała ściana z oknem musiałaby być sporo dłuższa. No to pokazuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 12.06.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) układ jest fajny i rzeczywiście miło jest być częścią towarzystwa, ja bym tylko jeden problem miała - układ jest niepraktyczny, jeśli dwie osoby uczestniczą w procesie gotowania czy mogę z kolejną prywatą? mam zagwozdkę, co można w takim pokoju dziennym zrobić z oknami. problemy i założenia: 1. na krańcach po prawej stronie jest mniej miejsca niż po lewej, ale po obu jest dość mało (16cm - 26cm) 2. część po lewej stronie jest potencjalnie widoczna z reszty osiedla, część po prawej w sumie nie wymaga osłaniania 3. na oknach powinno być coś umożliwiającego zaciemnienie pokoju 4. drzwi balkonowe są dość blisko glifu, więc na pewno z klasyczną roletą się nie otworzą całkiem, a mają się otwierać całkiem 5. docelowo będzie pewnie jakiś regalik / półki na tej ściance między drzwiami balkonowymi 6. po prawej stronie przy oknie będzie stół, po lewej kanapa 7. pokój jest od wschodu, więc ogólnie powinno być coś raczej lekkiego na oknach wymiary: obie części okienne ok. 2,4m, ścianka w środku ok 1,3 m. patrzę na to zdjęcie, patrzę i nie mogę nic wymyślić - ratunku! Edytowane 12 Czerwca 2016 przez wiwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.06.2016 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 układ jest fajny i rzeczywiście miło jest być częścią towarzystwa, ja bym tylko jeden problem miała - układ jest niepraktyczny, jeśli dwie osoby uczestniczą w procesie gotowania (..) wymiary: obie części okienne ok. 2,4m, ścianka w środku ok 1,3 m. patrzę na to zdjęcie, patrzę i nie mogę nic wymyślić - ratunku! A ja żadnego problemu z dwiema gotującymi osobami nie mam Przecież dostęp do płyty jest z dwóch stron Bez żadnego problemu stoją przy niej dwie osoby i jest bardzo wygodnie i miło Wydaje mi się, że mam zdecydowanie bardziej praktycznie, niż przy usytuowaniu kuchni na prostym blacie w ciągu szafek. No, chyba, że płyta ma co najmniej 90 cm szerokości, to wtedy dwie osoby przy niej staną Co do okien, to nie wiem co takiego chcesz wykombinować, ale ja trzymałabym się najprostszych rozwiązań I nawet nie dawałabym jednego karnisza lub szyny, ale dwa osobne. Ładne niklowane karnisze, ładne zasłony i prościutkie skromne firany. Jeżeli nie lubisz firan, to cieniutkie rolety w ramie okna. A na ścianie pomiędzy oknami obrazki lub lustro Albo wersja najprostsza, czyli szyna karniszowa mocowana do sufitu i zasłony pod bokach oraz na odcinku między oknami. Tak, czy siak zazdraszczam takiej ściany z takimi możliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 12.06.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 no tak, racja, że z boku Twojej płyty może druga osoba stanąć dzięki, też w tę stronę kombinuję, co podpowiadasz choć raczej bez zasłon na tej środkowej ściance myślałam, żeby było lżej. tylko jak wtedy dyskretnie dodać coś zaciemniającego - szczególnie na te drzwi balkonowe ... myślę o takich top-down, bo takie chyba na pewno się montuje w świetle okna, a nic innego tak montowanego nie kojarzę / nie widziałam w sklepach intenetowych. kuszą też rzymskie rolety + zasłony, rolety wtedy z woalowej tkaniny jako quasi-firanki, które mogłyby być opuszczane lub nie. A jak myślisz, firanki lub takie rolety to dawać dłuższe na drzwiach balkonowych czy trzymać jedną długość z tymi na oknach? Albo na oknach i drzwiach dać takie do ziemi firanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 12.06.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Ja sie wypowiem co do długości... Do podłogi, nie robic podziałów krótkie długie I macham Gospodyni przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.06.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 no tak, racja, że z boku Twojej płyty może druga osoba stanąć dzięki, też w tę stronę kombinuję, co podpowiadasz choć raczej bez zasłon na tej środkowej ściance myślałam, żeby było lżej. tylko jak wtedy dyskretnie dodać coś zaciemniającego - szczególnie na te drzwi balkonowe ... myślę o takich top-down, bo takie chyba na pewno się montuje w świetle okna, a nic innego tak montowanego nie kojarzę / nie widziałam w sklepach intenetowych. kuszą też rzymskie rolety + zasłony, rolety wtedy z woalowej tkaniny jako quasi-firanki, które mogłyby być opuszczane lub nie. A jak myślisz, firanki lub takie rolety to dawać dłuższe na drzwiach balkonowych czy trzymać jedną długość z tymi na oknach? Albo na oknach i drzwiach dać takie do ziemi firanki? Ja bym dała zasłony na środek. Okna masz szerokie i jeśli chcesz zaciemniać zasłonami, to ściśnięcie zasłony takiej szerokości, aby zasłoniła całe jedno okno w jeden kąt spowoduje, że nie wyeksponujesz jej ładnie, a po drugie ściągnięta zasłoni Ci pół okna, bo masz tam malutko ściany. Jak dasz jasne zasłony, to będzie lekko Ja bym zrobiła odwrotnie: nie zaciemniała zasłonami, ale roletami Prostymi zwijanymi, nie rzymskimi. Zasłony dała delikatniuśkie i leciutkie, a rolety w świetle okna zaciemniające. Normalnie byłyby podciągnięte, a w razie potrzeby opuszczane. A zasłony cały czas na swoim miejscu Wtedy nie musiałoby ich być dużo i byłyby tylko podkreśleniem i dekoracją okna Zasłony można dać gładkie, a rolety z lekkim wzorkiem lub odwrotnie Czy pod parapetami będą grzejniki? I macham Gospodyni przy okazji Mmeliska!! :hug:Dobrze Cię widzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 12.06.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 zasłony to na pewno tylko dekoracyjne a nie zasłaniające dlatego właśnie są potrzebne rolety. Napiszę chyba do kilku sklepów i upewnię się co do możliwości montażu w świetle takich "normalnych" pod oknami grzejniki, dlatego pierwsza myśl to krótsze firanki (kurz, efektywność grzania). Ale ostatecznie można firanki w zimie jakoś udrapować, żeby grzejnik był odsłonięty (ps dzięki za pomoc dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.06.2016 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Wiwik, jeżeli dasz rolety, to nie musisz się martwić grzejnikami, bo rolety będą do wysokości okna. Krótsze na oknie, dłuższe na drzwiach. Tylko firany, tak jak radzi Meliska, trzeba by równo po całości. A grzejniki obudujesz i też będą ozdobą Tu sypialnia Kasi z bloga Mój dom moje miejsce, masz delikatne zasłony, rolety i obudowę grzejnika A myślałaś o białych żaluzjach drewnianych, także w świetle okna? TUTAJ możesz się zorientować co do ceny i możliwości Edytowane 12 Czerwca 2016 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.06.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Wiwik, może załony, a pod nimi rolety rzymskie, ale jak na fotkach poniżej, czyli mocowane do ściany ponad oknem, lub do drugiego prętu karnisza za zasłonowym. I koniecznie muszą mieć jakieś ragmenty wspólne z wzorami lub kolorem zasłon. Zasłony koniecznie na całości długości do podłogi. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.06.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Pestko, wiwik ma za mały odcinek ściany ponad oknem, żeby tam się długa drzwiowa roleta rzymska podciągnięta zmieściła. Jeżeli się nie zmieści w całości ponad oknem, nie otworzy drzwi balkonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 12.06.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Specjalnie dla forumowej koleżanki paraboli, z wątku kuchennego, wrzucam fotkę pokazującą, że jak gotuję, to stoję przodem do całego domu Dziękuję!!! Mnie się*podoba taki układ, szczególnie, że przy małych dzieciach, lepiej żebym miała oko na to, co się*dzieje w salonie Nie miałaś jakiś*niebezpiecznych sytuacji spowodowanych przez gorące garnki stojące prawie w przejściu??? Gdzie kupiłaś*dywanik do kuchni? Dokładnie taki sam wyobrażałam sobie od dawna w mojej kuchni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.06.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Zależy z jakiego materiału będzie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 13.06.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pestka, musiałaby ta roleta być z materiału zaciemniającego, a one grube są.napiszę może do Diany, pewnie będzie wiedzieć (swoją drogą dawno jej na forum nie było ...)rozumiem, że póki co wszystkie jesteście za tym, by na środkowej ściance też wisiały zasłony na obu karniszach?aaa, i czy ktoś wie jak po angielsku nazywa się karnisz szynowy? Rozwiązanie przemawia do mnie praktycznością, ale z drugiej strony nie wiem jak wizualnie to wyjdzie, a przecież co tydzień ani nawet miesiąc nie zmieniam/piorę zasłon więc mogę się przemęczyć ze zwykłym karniszem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 13.06.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Można, ale dobrze mieć jakieś usztywnienie na samej górze rolety, żeby ładnie się układała i nie marszczyła na agrafkach. Ale nie wiem jak wtedy z podciąganiem, jeżeli myślisz o rzymskiej Bo gdzieś ten mechanizm być musi. Chyba na agrafki to tylko tak uszyta, aby imitowała rzymską Musze to przemyśleć bo sama nie wiem jak to połączyć Czy masz moz e w zbiorach swoich inspiracji mix form - okno tarsowe- zaślona + firnaka , potem kolejne szerokie okna /ok 3,5m/ - roleta rzymska z tego co firnaka i zasłony a w oknie kolejnym żaluzja Ale mam wymagania ale zastanawiam sie jak to połączyć - pierwsze dwa to jadalnia a koljene na tej przestrzeni ale już w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts