Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

Musze to przemyśleć bo sama nie wiem jak to połączyć :-)

Czy masz moz e w zbiorach swoich inspiracji mix form - okno tarsowe- zaślona + firnaka , potem kolejne szerokie okna /ok 3,5m/ - roleta rzymska z tego co firnaka i zasłony a w oknie kolejnym żaluzja ;-) Ale mam wymagania ale zastanawiam sie jak to połączyć - pierwsze dwa to jadalnia a koljene na tej przestrzeni ale już w kuchni ;-)

Pewnie Tomkowa nie ma, ale Ivy, nic straconego, jak wgrasz swoje foto, to bedzie miala :lol2:

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka, musiałaby ta roleta być z materiału zaciemniającego, a one grube są.

napiszę może do Diany, pewnie będzie wiedzieć (swoją drogą dawno jej na forum nie było ...)

rozumiem, że póki co wszystkie jesteście za tym, by na środkowej ściance też wisiały zasłony na obu karniszach?

aaa, i czy ktoś wie jak po angielsku nazywa się karnisz szynowy?

Uważam, że ściany między oknami jest sporo i aż się prosi, żeby tam dać zasłony. Jeśli nie zasłony, to obraz lub coś innego, co tę ścianę ładnie wypełni :)

Szukaj ceiling curtain truck lub ceiling curtain rails :)

Uważam, że ściany między oknami jest sporo i aż się prosi, żeby tam dać zasłony. Jeśli nie zasłony, to obraz lub coś innego, co tę ścianę ładnie wypełni :)

pełna zgoda, ale na wizkach te zasłony w środku wydają się za ciężkie, nawet jeśli byłyby jaśniutkie. :)

docelowo ma być tam regał, a tymczasowo obraz lub ramki ze zdjęciami rodzinnymi. Czyli kombinuję tak:

tymczasowe-docelowe.png

no i rolety w oknach do zaciemnienia

Musze to przemyśleć bo sama nie wiem jak to połączyć :-)

Czy masz moz e w zbiorach swoich inspiracji mix form - okno tarsowe- zaślona + firnaka , potem kolejne szerokie okna /ok 3,5m/ - roleta rzymska z tego co firnaka i zasłony a w oknie kolejnym żaluzja ;-) Ale mam wymagania ale zastanawiam sie jak to połączyć - pierwsze dwa to jadalnia a koljene na tej przestrzeni ale już w kuchni ;-)

Iwonka, pamiętam Twoją wizualizację jadalni i kuchni i nie pamiętam, żeby tam były jakieś kłopoty z dekoracją okien ;)

Coś wymyślimy, tylko musisz dokładnie napisać, co Ci chodzi po głowie :)

Pewnie Tomkowa nie ma, ale Ivy, nic straconego, jak wgrasz swoje foto, to bedzie miala :lol2:

:D

Mądrala :) nie wiem co powiesic a w kazdym oknie co innego mi pasuje hehe - szukam klucza ;-)

No tak, tyle, że okna w połączonej przestrzeni najlepiej wyglądają, gdy mają jakiś element wspólny :) Roleta może być z takiej tkaniny, jak zasłony, a białe żaluzje to do wszystkiego pasują :)

Wiwik nie zgodzę się że zasłony wyglądają ciężko - przyjrzyj się jeszcze raz choćby temu zdjęciu Tomkowej ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=358315&d=1465757434

Głosuję za zasłonami po obu stronach każdego okna :)

Tak jest!! :)

takie to na pewno nie wyglądałyby ciężko, ale jeśli miałabym mieć też firankę, to nie mogę chyba takiej firankowej zasłonki, czyli zostałyby zasłony z normalnego materiału - a wtedy już ciężej :)

Wiwik, to musisz zdecydować, czy zaciemniasz zasłonkami, czy jednak roletą :p Bo ta inspiracja przywołana przez Wani, to ma zasłony wyłącznie dekoracyjne, a zaciemniają rolety. I wydawało mi się, że tak właśnie chcesz :) Ale jednak jeśli planujesz firanki, to niestety zasłony muszą być grubsze i nie może ich być tak mało, jedynie po bokach, bo nie wystarczy Ci na zasłonięcie okna :)

Tak na szybko ;)

wiwik.jpg

wiwik.jpg

wiwik.jpg

wiwik.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Dziękuję!!! Mnie się*podoba taki układ, szczególnie, że przy małych dzieciach, lepiej żebym miała oko na to, co się*dzieje w salonie ;) Nie miałaś jakiś*niebezpiecznych sytuacji spowodowanych przez gorące garnki stojące prawie w przejściu???

Gdzie kupiłaś*dywanik do kuchni? Dokładnie taki sam wyobrażałam sobie od dawna w mojej kuchni!

Witaj parabola :) Nigdy nie miałam żadnych niebezpiecznych sytuacji w związku z garnkami :no: One przecież nie stoją w przejściu ;) Płyta kuchenna ma jeszcze od wejścia 12 cm blatu :rolleyes: Ty planujesz więcej, więc już zupełnie spokojnie :) Na początku musiałam tylko pilnować, by uchwyt od patelni nie wystawał, ale to kwestia czasu i stało się to nawykiem. Poza tym, ja mam dwa wejścia do kuchni i jakoś tak wyszło, że do głównej komunikacji służy to drugie wejście. Wejście przy płycie kuchennej jest raczej komunikacją (i wzrokową, i do przechodzenia) dla kucharza do stołu w jadalni i pozostałych pomieszczeń :)

Pozostałe uwagi w Twoim wątku :)

hmmm, ale w tej super skądinąd inspiracji nie ma nic, co zaciemnia - rolety spełniają funkcje firanki dekoracyjno-osłaniające. No i teraz jeśli bym robiła roletę rzymską zaciemniającą, to byłaby gruba i materiałowa, i wtedy takie woalowe leciutkie śliczne zasłonki by nie pasowały.

nie jestem fanką zasłon zaciąganych,więc zasłonki w mojej wersji są zdecydowanie tylko do dekoracji :)

chyba muszę jeszcze przetrawić temat

Wiwik, materiały zaciemniające nie muszą być grube i ciężkie :) Zauważ, że w tej super inspiracji nic przez te rolety nie widać, mimo, że nie wydają się grubasami i ładnie przepuszczają światło. Ty chcesz takie, co zatrzymają promienie słoneczne, nie wpuszczając ich wcale? Nie chodzi tylko o izolację wzrokową przed sąsiadami? Bo pisząc "zaciemniające" miałam na myśli nie przejrzyste, czyli takie, przez które nie widać, co dzieje się w domu ;)

Wiwik, materiały zaciemniające nie muszą być grube i ciężkie :) Zauważ, że w tej super inspiracji nic przez te rolety nie widać, mimo, że nie wydają się grubasami i ładnie przepuszczają światło. Ty chcesz takie, co zatrzymają promienie słoneczne, nie wpuszczając ich wcale? Nie chodzi tylko o izolację wzrokową przed sąsiadami? Bo pisząc "zaciemniające" miałam na myśli nie przejrzyste, czyli takie, przez które nie widać, co dzieje się w domu ;)

miałam na myśli zaciemnienie, czyli nieprzepuszczanie światła - może niekoniecznie pełen blackout, ale jednak dające ciemność. Życie byłoby prostsze gdyby tylko o sąsiadów chodziło :D

miałam na myśli zaciemnienie, czyli nieprzepuszczanie światła - może niekoniecznie pełen blackout, ale jednak dające ciemność. Życie byłoby prostsze gdyby tylko o sąsiadów chodziło :D

to niby nie spełnia - ale wizualnie jak u Ciebie z regalikiem :-)

http://bi.gazeta.pl/im/38/c7/fc/z16566072Q,DEOKORACJE-OKIEN--We-wnece--ktora-powstala-po-okol.jpg

ale jak by dac bardziej zaciemniajacece rolety i jaśniejsze - nie zwiewne tylko jasny kolor zasłoń ?

Edytowane przez ivy17

Iwonka, pamiętam Twoją wizualizację jadalni i kuchni i nie pamiętam, żeby tam były jakieś kłopoty z dekoracją okien ;)

Coś wymyślimy, tylko musisz dokładnie napisać, co Ci chodzi po głowie :)

No tak, tyle, że okna w połączonej przestrzeni najlepiej wyglądają, gdy mają jakiś element wspólny :) Roleta może być z takiej tkaniny, jak zasłony, a białe żaluzje to do wszystkiego pasują :)

wklejam u ciebie bo tu temat zasłonowy - potem fotki usunę :-)

Wizualizacja wizualizacją a moja druga połówka sobie heheh

eff4c2368983932a7c26360c685ed040.jpg

0954ea1d9ea7d937688cd6ee69335d34.jpg

Na wizualizacji mamy załuzje w kuchni - bedzie taka montowana do sufitu oraz zasłony w jadalni i na oknie tarasowym ;-)

Tylko ja potrzebuję - P potrzebuje- żeby było zasłonięte czymś ala firanka w dzień - a na wieczór aby mozna było zasłonić sie zupelnie - czyli zasłona ;-)

Te rolety chodzą mi po głowie jako firnaka - ale pasują tylko na to potrójne okno - na tarasowe niezbyt funkcjonalnie bo tarasowe jest otwierane wiec trzeba by za każdym razem podsuwać do max a wygodniej jednak myk firanke i wyjść np ;-) Z drugiej strony zastanawiam sie czy jak dam na obu oknach zasłony + firnaki czy ni będzie cieżko/za duzo materiału ??? jeden karnisz - tarsowy ma 2,5 m a ten drugi bedzie mial 3,5 m

Dla Ivy połączenie rolet i zasłon oraz zasłony na jednym oknie, a rolety na drugim :)

:cool:

to niby nie spełnia - ale wizualnie jak u Ciebie z regalikiem :-)

http://bi.gazeta.pl/im/38/c7/fc/z16566072Q,DEOKORACJE-OKIEN--We-wnece--ktora-powstala-po-okol.jpg

ale jak by dac bardziej zaciemniajacece rolety i jaśniejsze - nie zwiewne tylko jasny kolor zasłoń ?

Świetna propozycja, tak właśnie to u wiwik widzę :yes: Z roletami i zasłonami dokładnie tak, jak pisze Ivy :yes:

wklejam u ciebie bo tu temat zasłonowy - potem fotki usunę :-)

Wizualizacja wizualizacją a moja druga połówka sobie heheh

eff4c2368983932a7c26360c685ed040.jpg

0954ea1d9ea7d937688cd6ee69335d34.jpg

(..)

Z drugiej strony zastanawiam sie czy jak dam na obu oknach zasłony + firnaki czy ni będzie cieżko/za duzo materiału ??? jeden karnisz - tarsowy ma 2,5 m a ten drugi bedzie mial 3,5 m

Nie będzie za dużo materiału :no: Żeby zasłonić okno 2,5 m potrzebujesz dwie normalne zasłonki szerokości 140 cm (no chyba, że chcesz, żeby okno było zasłonięte zasłonami w marszczeniu, to wtedy więcej ;)). Zasłony możesz uszyć z cieniutkiego materiału i zrobić im batystową podszewkę. Na pewno nie będą prześwitywać :) Na dłuższy karnisz potrzebne będą zasłonki szersze, ale jeżeli wykorzystasz pomysł z podszewką, to zsunięte nie będą zajmować dużo miejsca.

Ivy, a nie za krótkie te karnisze planujesz do tych okien? Te wymiary, co podajesz to takie, że karnisz wystaje poza obręb okna przynajmniej 50 cm?

Ponawiam pytanie o dywanik w kuchni - gdzie go kupiłaś? :)

Moze tez w pepco tak jak kubeczki :)

chociaz na westwing podobne byly...

Parabola, przeoczyłam, przepraszam, już podaję, a Melisa spudłowała :D

Dywanik kupiłam w sklepie, do którego link podawałam Pusi, gdy pytała o paterę na owoce ;) Jest tam tyle ślicznych przedmiotów :) To TEN, ale widzę, że już jest wyprzedany :(

:hug: OK, to jest najlepsza opcja :yes:

w wariancie woal+woal na lato, a z ciemniejszymi zasłonami na zimę - i wtedy w opcji letniej po obu stronach karniszy, a w zimowej to chyba jednak tylko na krańcach pokoju ale do zimy daleko :p

muszę tylko przemyśleć czy firanki czy wymarzone rzymskie rolety, bo z roletami mam problem pod dwoma względami: 1. kasa, 2. wysokość (nie mogą wisiec w glifie, bo okna nie otworzę, musiałyby być zamontowane na karniszach a wtedy karnisze musiałyby być wysoko, żeby się okna i drzwi dało otworzyć przy zwisającej rolecie)

co do zaciemniania, udało mi się znaleźć, może komuś się też przyda, coś takiego jak rolety w systemie flat - kaseta ma 2,5cm grubości, da się stosować na balkonowe, więc takimi roletkami bym zaciemniała w razie potrzeby a drzwi i okna by się nadal w 100% otwierały

dzięki :wiggle: