Tomkowa 15.07.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Sytuacja opanowana Latające towarzystwo, z nieznanych mi powodów, zupełnie straciło zainteresowanie lampionami i lampami. Jest bardzo przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 15.07.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Super lampiony Mam też takie papierowe na werandzie, ale malutkie, niebieskie, na kablu i niestety na baterie. Za to kosztowały grosze w Netto wiosną, a klimat jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.07.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.07.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Sytuacja opanowana Latające towarzystwo, z nieznanych mi powodów, zupełnie straciło zainteresowanie lampionami i lampami. Jest bardzo przyjemnie latające towarzystwo po prostu poszło spać Bardzo nastrojowo taras się prezentuje, spędzanie tam wieczorów musi być bardzo odprężające ... sypialnia - na wizkach wygląda ślicznie, nie pamietam czy biale szafy mają być w połysku, czy matowe? Ja dobrze czuję się w otoczeniu drewna, choć jak patrzę na Twój plan, to ... też się dobrze "tam" czuję Jak chcesz rozwiązać wnętrza szaf z drzwiami? Piszesz o szufladach, ale na pewno nie do samej góry, więc pewnie wyżej półki? Ja obawiałbym się kosztów takiej ilości szuflad, więc pewnie zrobiłabym półki z pudełkami w roli szuflad fotel jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Można zrobić półki wysuwane jak szuflady. Szafa mojej babci miała takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.07.2016 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) Super lampiony Mam też takie papierowe na werandzie, ale malutkie, niebieskie, na kablu i niestety na baterie. Za to kosztowały grosze w Netto wiosną, a klimat jest Klimat tworzą świetny, to prawda No i to "czarodziejskie" zapalanie się o zmroku Te ikeowskie są świetne, bo są z takiego "ceratowego" materiału, więc wilgoć, mam nadzieję, nie będzie im straszna Pięknie latające towarzystwo po prostu poszło spać Bardzo nastrojowo taras się prezentuje, spędzanie tam wieczorów musi być bardzo odprężające ... sypialnia - na wizkach wygląda ślicznie, nie pamietam czy biale szafy mają być w połysku, czy matowe? Ja dobrze czuję się w otoczeniu drewna, choć jak patrzę na Twój plan, to ... też się dobrze "tam" czuję Jak chcesz rozwiązać wnętrza szaf z drzwiami? Piszesz o szufladach, ale na pewno nie do samej góry, więc pewnie wyżej półki? Ja obawiałbym się kosztów takiej ilości szuflad, więc pewnie zrobiłabym półki z pudełkami w roli szuflad fotel jest? Mamiku, w tej bocznej szafie prawdziwe szuflady będą tylko na dole, tak, jak je widać. Za drzwiami jeszcze nie wiem, jak to rozplanować W roli szuflad myślałam o wysuwanych koszach. Pudła też będą Coś jak na obrazku, tylko muszę to ogarnąć, jak będę znała wymiar po zrobieniu skosu i dopasować do podziału drzwi. Docieplenie zabierze mi trochę centymetrów, bo będzie grubsze, niż dotychczasowe. Będę liczyć na Waszą pomoc Meble chciałabym w satynie, ale to pewnie będzie z gotowej białej płyty. Na inspiracji skos w białym drewnie Trochę mi Emila namąciła tymi deskami w głowie, nie powiem I cały czas się nad tym zastanawiam Fotela nie ma I nawet nie wiem czemu, ale zaraz się dowiem Edytowane 16 Lipca 2016 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) Tomkowa, proszę, "mówisz i masz" Moja LISTA OGRODNICZYCH SKLEPÓW-SZKÓŁEK dostępnych internetowo: Jestem zwolenniczką kupowania roślin w wyspecjalizowanych miejscach, więc podam Ci kilka takich adresów. Poza dużym wyborem odmian takie szkółki prowadzą na stronach poradniki, którym można ufać. cebule.pl – duże kłącza i cebule, starannie zabezpieczone do przesyłki. Ogromny wybór. Świetnie rosną. Teraz możesz zamówić takie, które sadzi się jesienią. Właśnie rozpoczęli przedsprzedaż. Możesz nie bać się i zapłacić przelewem zamawiając. Przyślą zamówienie w terminie sadzenia. Jeśli się zarejestrujesz u nich na stronie, to jesienią przyślą Ci informację o przedsprzedaży cebulowych i bylin do posadzenia wiosną. To bardzo wygodny sposób, bo jest gwarancja, że to co się wybierze z oferty sklep dostarczy w ilości, którą zamówisz. sadowniczy.pl – spory wybór sadzonek, także owocowych. Są i drogie, i tanie, np. można kupić mikoryzowane sadzonki w kompletach po 10 sztuk. Wszystko starannie pakowane. Poza tym nawozy, środki ochrony. Kupuję u nich od dawna. Jesienią zdarzyła się wpadka ze źle zapakowaną przesyłką. Dostałam rośliny wymęczone, niektóre uszkodzone. Sklepowi wystarczyło jedno zdjęcie. Nie chcieli zwrotu. Zaproponowali bym wybrała rośliny o wartości tych dostarczonych. Ponieważ był już koniec sezonu, to sprawa przeciągnęła się do wiosny, ale dostałam taką rekompensatę roślinną jaką wybrałam. cieplucha.com.pl – chyba najlepsza szkółka różaneczników, azaliii innych wrzosowatych. Jest duży wybór. Na stronie jest katalog i porady. Można do nich pojechać do Konstantynowa Łódzkiego. Ale ich sklep internetowy prowadzi sprzedaż nawet dużych, bardzo dużych roślinwww.rosliny.cieplucha.com.pl wolski.com.pl – specjalista od wrzosów i wrzośców. Bardzo dobry katalog i rady dotyczące uprawy. Zdjęcia, szczegółowe opisy, co w przypadku wrzosów jest bardzo ważne, bo mało kto wie, że są wrzosy o wysokości 10-15 cm, ale są i takie, które są wyższe niż 70 cm. Rośliny silne. Ogromny wybór. Szkółka jest w Konstantynowie Łódzkim, ale mają też sklep internetowy wolski.com.pl/sklep clematis.com.pl/pl – Powojniki, clematisy i inne pnącza ze szkółki Clematis sp.j. Sz. Marczyński W. Piotrowski. To prekursorzy produkcji clematisów w Polsce, uznani na świecie. Na stronie są znakomite opisy, jest też dobrze podana wiedza ogólna o odmianach pnączy. Są pod Pruszkowem, ale prowadzą wyłącznie sprzedaż hurtową. Ich rośliny można jednak kupić w e-clematis.com liliowce.cba.pl – pasjonat, który chętnie dzieli się wiedzą. Można tu kupić i bardzo drogie liliowce i tanie dla początkujących. Wszystkie silne, zdrowe i znakomicie rosną rosacwik-sklep.pl rosarium.com.pl Dobre, silne rośliny. Zdrowe róże od KORDESA z certyfikatami ADR. Duży wybór. Chętnie i życzliwie odpowiadają na pytania. Chodun ma w ofercie mieszańcowe odmiany róży pomarszczonej. Są nie tylko białe i różowe. Przy okazji http://www.roses.webhost.pl/category/bez-kategorii/a-bez-kategorii/ To jest bardzo ciekawy blog, jeśli ktoś lubi róże i szuka nietuzinkowych informacji. trawki.pl – tu kupiłam swoje pierwsze trawy ozdobne. Nie było z nimi żadnych problemów. Uczciwe duże roślinki. trawyozdobne.com – to właściwie cały portal z taką porcją informacji o trawach ozdobnych, jakiej nie znajdzie się nigdzie indziej. Właściciel zamiesza tu artykuły o różnych rodzajach traw, ich uprawie i komponowaniu w ogrodzie. Można też kupić u niego rośliny. fargesia.pl – bambusy Nieco niedoceniana roślina w PL, bo wszyscy boją się, że bambusy przemarzają, a tymczasem warto tu zajrzeć. Na dodatek szkółka jest podwarszawska, więc można zrobić wycieczkę. barenbrug.pl – trawy trawnikowe. Drogo, ale z gwarancją, że wyrośnie. funkia.pl – z polecenia kogoś z forum. Sklep z hostami. Sama zobacz jaki mają wybór. Wyszukiwaćmożna wgodmian, ale też wg wielkości, kolorów... futuregardens.pl – raczej drogo. Forumowa TAR mówi, że miała złe doświadczenia, ale są i dobre opinie. Ja kupowałam u nich raz i wszystko było w porządku. plantmar.pl – polecała Elfir. Nie mają szczególnej specjalizacji, ale oferta jest szeroka, a strona sklepu ma dobre możliwości wyszukiwania roślin. www.twojadzialka.com – pomocna dłoń od firmy BAYER. Informacja o chorobach, środkach ochrony i terminach oprysków. Centrum diagnostyczne. Edytowane 16 Lipca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.07.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Powiedzcie mi, w przypadku wykończenia skosu drewnem, jak się wykańcza te deski w rogu na łączeniu z prostą ścianą g-k? Te deski przykręca się bezpośrednio na jakiś drewniany stelaż? Czy mogą być profile takie jak do g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.07.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tomkowa, proszę, "mówisz i masz" Jesteś nieoceniona!! Wrzucam link do tego posta na pierwszą stronę, bo tworzę, po mału, spis treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Są specjalne profile alu, ale można też użyć tych co do k-g. My zrobiliśmy salon na listwach drewnianych, bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.07.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tomkowa czy mi się wydaje czy Twoja sypialnia "jaśnieje"? Miała być ciemna ściana czy coś pomyliłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.07.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tomkowa czy mi się wydaje czy Twoja sypialnia "jaśnieje"? Miała być ciemna ściana czy coś pomyliłam? Dobrze pamiętasz, że pierwsza wersja była z granatową ścianą kolankową w wersji z łóżkiem pod oknami Trochę się pozmieniało w związku z fotelem i szafą z boku, białą toaletką No i pojaśniała ta sypialnia, to prawda To lepiej, czy gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 16.07.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Są specjalne profile alu, ale można też użyć tych co do k-g. My zrobiliśmy salon na listwach drewnianych, bo taniej. A masz jakieś dobre źródło dobrze wysuszonego drewna do obijania w dobrej cenie? Jak się wykańcza połączenie skosu z prostą ścianą? Masz Pestko jakieś fotki, jak to rozwiązałaś u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.07.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 No i pojaśniała ta sypialnia, to prawda To lepiej, czy gorzej? Obecna wersja podoba mi się bardzo więc chyba lepiej:) Ale się nie przyzwyczajam, zobaczę gotowe to uwierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 16.07.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Ło matko Pestka Ty jesteś chodzącą skarbnicą wiedzy, lepsza, niż Wikipedia Nie dość, że dzięki Tobie skłoniłam się jednak do krzemianowej obudowy kominka, to teraz dzięki Tobie mam nową ogrodniczą zakładkę ze sklepami. Dzięęęęękuję Tomkowa sypialnia śliczna, jak z katalogu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwik 16.07.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Pestko, chapeau bas po prostu! aż załuję, że nie mam ogrodu do wykorzystania wszystkich linków, ale clematis i trawy to coś, co na pewno na balkonie wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.07.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) u mnie też deski były przykręcane do drewnianych stelaży, połączenia ze ścianą nie mam zrobionego, deski są po prostu przycięte na równo i chyba tak zostanie, bo fajnie wygląda. Można też dać listwy. moje deski są z tartaku - brzozowe mam w dobrej cenie. Tartak w wawie pewnie pestka poleci, wklejam sobie zdjęcie, żeby móc pestki post na pinterst przypiąć http://sklepogrodniczy.migrola.com.pl/wp-content/uploads/2015/07/roze-pienne-szkolka.jpg Tomkowa, proszę, "mówisz i masz" Moja LISTA OGRODNICZYCH SKLEPÓW-SZKÓŁEK dostępnych internetowo: Jestem zwolenniczką kupowania roślin w wyspecjalizowanych miejscach, więc podam Ci kilka takich adresów. Poza dużym wyborem odmian takie szkółki prowadzą na stronach poradniki, którym można ufać. cebule.pl – duże kłącza i cebule, starannie zabezpieczone do przesyłki. Ogromny wybór. Świetnie rosną. Teraz możesz zamówić takie, które sadzi się jesienią. Właśnie rozpoczęli przedsprzedaż. Możesz nie bać się i zapłacić przelewem zamawiając. Przyślą zamówienie w terminie sadzenia. Jeśli się zarejestrujesz u nich na stronie, to jesienią przyślą Ci informację o przedsprzedaży cebulowych i bylin do posadzenia wiosną. To bardzo wygodny sposób, bo jest gwarancja, że to co się wybierze z oferty sklep dostarczy w ilości, którą zamówisz. sadowniczy.pl – spory wybór sadzonek, także owocowych. Są i drogie, i tanie, np. można kupić mikoryzowane sadzonki w kompletach po 10 sztuk. Wszystko starannie pakowane. Poza tym nawozy, środki ochrony. Kupuję u nich od dawna. Jesienią zdarzyła się wpadka ze źle zapakowaną przesyłką. Dostałam rośliny wymęczone, niektóre uszkodzone. Sklepowi wystarczyło jedno zdjęcie. Nie chcieli zwrotu. Zaproponowali bym wybrała rośliny o wartości tych dostarczonych. Ponieważ był już koniec sezonu, to sprawa przeciągnęła się do wiosny, ale dostałam taką rekompensatę roślinną jaką wybrałam. cieplucha.com.pl – chyba najlepsza szkółka różaneczników, azaliii innych wrzosowatych. Jest duży wybór. Na stronie jest katalog i porady. Można do nich pojechać do Konstantynowa Łódzkiego. Ale ich sklep internetowy prowadzi sprzedaż nawet dużych, bardzo dużych roślinwww.rosliny.cieplucha.com.pl wolski.com.pl – specjalista od wrzosów i wrzośców. Bardzo dobry katalog i rady dotyczące uprawy. Zdjęcia, szczegółowe opisy, co w przypadku wrzosów jest bardzo ważne, bo mało kto wie, że są wrzosy o wysokości 10-15 cm, ale są i takie, które są wyższe niż 70 cm. Rośliny silne. Ogromny wybór. Szkółka jest w Konstantynowie Łódzkim, ale mają też sklep internetowy wolski.com.pl/sklep clematis.com.pl/pl – Powojniki, clematisy i inne pnącza ze szkółki Clematis sp.j. Sz. Marczyński W. Piotrowski. To prekursorzy produkcji clematisów w Polsce, uznani na świecie. Na stronie są znakomite opisy, jest też dobrze podana wiedza ogólna o odmianach pnączy. Są pod Pruszkowem, ale prowadzą wyłącznie sprzedaż hurtową. Ich rośliny można jednak kupić w e-clematis.com liliowce.cba.pl – pasjonat, który chętnie dzieli się wiedzą. Można tu kupić i bardzo drogie liliowce i tanie dla początkujących. Wszystkie silne, zdrowe i znakomicie rosną rosacwik-sklep.pl rosarium.com.pl Dobre, silne rośliny. Zdrowe róże od KORDESA z certyfikatami ADR. Duży wybór. Chętnie i życzliwie odpowiadają na pytania. Chodun ma w ofercie mieszańcowe odmiany róży pomarszczonej. Są nie tylko białe i różowe. Przy okazji http://www.roses.webhost.pl/category/bez-kategorii/a-bez-kategorii/ To jest bardzo ciekawy blog, jeśli ktoś lubi róże i szuka nietuzinkowych informacji. trawki.pl – tu kupiłam swoje pierwsze trawy ozdobne. Nie było z nimi żadnych problemów. Uczciwe duże roślinki. trawyozdobne.com – to właściwie cały portal z taką porcją informacji o trawach ozdobnych, jakiej nie znajdzie się nigdzie indziej. Właściciel zamiesza tu artykuły o różnych rodzajach traw, ich uprawie i komponowaniu w ogrodzie. Można też kupić u niego rośliny. barenbrug.pl – trawy trawnikowe. Drogo, ale z gwarancją, że wyrośnie. funkia.pl – z polecenia kogoś z forum. Sklep z hostami. Sama zobacz jaki mają wybór. Wyszukiwaćmożna wgodmian, ale też wg wielkości, kolorów... futuregardens.pl – raczej drogo. Forumowa TAR mówi, że miała złe doświadczenia, ale są i dobre opinie. Ja kupowałam u nich raz i wszystko było w porządku. plantmar.pl – polecała Elfir. Nie mają szczególnej specjalizacji, ale oferta jest szeroka, a strona sklepu ma dobre możliwości wyszukiwania roślin. www.twojadzialka.com – pomocna dłoń od firmy BAYER. Informacja o chorobach, środkach ochrony i terminach oprysków. Centrum diagnostyczne. fargesia.pl – bambusy Nieco niedoceniana roślina w PL, bo wszyscy boją się, że bambusy przemarzają, a tymczasem warto tu zajrzeć. Na dodatek szkółka jest podwarszawska, więc można zrobić wycieczkę. Edytowane 16 Lipca 2016 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Pestko, chapeau bas po prostu! aż załuję, że nie mam ogrodu do wykorzystania wszystkich linków, ale clematis i trawy to coś, co na pewno na balkonie wykorzystam Możesz posadzić też bambusy Są takie, ktore nie przemarzają. A tu coś specjalnie dla Ciebie. Można posadzić nie tylko zioła Z zastosowaniem automatycznej konewki dasz radę wyprodukować różne rośliny w balkonowych warunkach http://www.gardena.com/pl/water-management/holiday-watering/automatyczna-konewka-do-skrzynek-balkonowych/ http://www.gardena.com/pl/water-management/holiday-watering/ Nie koniecznie trzeba wydać na to tyle pieniędzy ile życzy sobie Gardena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Emi, zrób to jeszcze raz, bo dopisałam link to sklepu z bambusami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tomkowa, u mnie jest zrobione tak jak pisze Emilia. po skosie wzdłuż ściany jest położona kantówka i do niej są przykręcane na styk ze scianą deski. Z tym, że my kupowaliśmy deski krótkie, maksimum 3 mb. Ponieważ u nas krokwie są co 90 cm, więc zależało nam, żeby łączenia można było przykryć sztucznymi krokwiami. Deski mamy sosnowe. Tartak w Mikówcu (przed Górą Kalwarią) ma dwie grubości takich desek. Ponieważ braliśmy sosnowe i cieńsze, bo zależało nam na mniejszym ciężarze, to był to drugi powód, że braliśmy krótsze. Łatwiej się takie kładzie i jest mniejsze niebezpieczeństwo, że będą spaczone. Nawet niewielkie odkształcenie deski powoduje, że im dłuższa tym gorzej z łączeniem ich ze sobą. Krótsze zawsze się jakoś wciśnie pióro we wpust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts