Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oglądać wyłączoną telewizję :D

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poprzymierzałam materiały, które mam, kratki, paski i gładkie i wychodzi na to, że roleta w kuchni będzie gładka szara :) Z zasłon Vivan ;) Wiszą one obok w jadalni i tak chyba będzie najlepiej. Szachownica też wygląda bardzo dobrze, ale szary jakoś dodaje spokoju ;) Jak myślicie? :)

Jestem za:) nie we tylko czy z odstępem czy bez i ... poczekqm na realizację u Ciebie,bo też mam maskownicę w salonie i viviany a w kuchni ma być roleta:)

Poprzymierzałam materiały, które mam, kratki, paski i gładkie i wychodzi na to, że roleta w kuchni będzie gładka szara :) Z zasłon Vivan ;) Wiszą one obok w jadalni i tak chyba będzie najlepiej. Szachownica też wygląda bardzo dobrze, ale szary jakoś dodaje spokoju ;) Jak myślicie? :)

Kuchnia jest już żywa poprzez swoj kolor i rozne dodtaki, mysle ze szare bedzie tutaj strzalem w 10, inna deseń może być juz o ta odrobine za wiele ;)

Mam też dylemat, jak tę roletę zamontować. Czy pod samym sufitem, czy też zrobić 15 cm odstępu, żeby nawiązać do linii zabudowy karnisza w jadalni?

Zrobiłam fotkę, na której widać oba okna. Będę wdzięczna za rady. Raz mi się wydaje, że z odstępem, za chwilę, że bez ;)

[ATTACH=CONFIG]327785[/ATTACH]

chyba bym zrobiła od sufitu :-)

Aniu rolety z vivianów fajnie wyglądają wiec będzie super :-)

Wiem, wiem, mam w dużej łazience ;)

Zrobiłabym taką samą maskownicę jak w jadalni i schowała górę rolety :) Będzie ładnie wyhlądać jeśli nie zwiniesz jej całkowicie i zasłoni mur nad oknem

Myślałam o tym już w czasie remontu i nie wiem, czemu tego nie zrobiliśmy :( Chyba wydawało mi się, że za bardzo obniży to pomieszczenie. Teraz, jak pomyślę o ponownym gipsowaniu, bałaganie itd., to aż mam dreszcze ;) Wystarczyłoby zrobić takie pogrubienie ściany o 5 cm, które by udawało maskownicę i bezpośrednio pod nim zamontować roletę. Ale jest jak jest ;) Jeżeli będę kiedyś robić remont kuchni, to meble będą pociągnięte maksymalnie do góry. Pod sufitem musi zostać ok. 15 cm luzu ze względu na wentylację. Więc akurat by to było na zabudowę nad meblami i nad oknem. To jednak odległa przyszłość ;)

Z Waszych wpisów wnioskuję, że spójnie by było, gdyby wysokość rolety nawiązywała do zasłon w jadalni. A mnie kusi, tak jak podpowiada Ivy, zrobić od samego sufitu :D

Możesz zainstalować deskę, lub płytę MDF. W mieszkaniu moich rodziców w obu pokojach były takie deski maskujące. Mam nadzieję, że widać na tej fotce 05-Andersa_POKOJ-11mk_IMG_9357w.jpg.

Nie trzeba nic rozwalać tylko zamocować do sufitu na listwach kątowych.

Na mojej fotce odbija się w lustrze maskownica z jadalni i jest kawałek maskownicy w kuchni :) Chyba muszę zrobić tak, jak radzi wiwik, poprzyklejać kartki i się temu dokładnie przyjrzeć :D

Kolejny problem to sprawa płyty kuchennej. Mam 10-letnią ceramiczną płytę elektryczną. Jest już mocno wysłużona ;) Gotujemy dużo. Jesienią będziemy robić przyłącze gazowe. Projekt obejmuje też podłączenie kuchni, ale ja się zastanawiam, czy instalować płytę gazową. Każdy, z kim o tym rozmawiałam, odradza mi ten ruch. Podstawowa argumentacja sprowadza się do zdecydowanie większego brudzenia w kuchni przez opary gazu. Koszty eksploatacji są chyba porównywalne. Tak, czy inaczej wymiana płyty kuchennej niebawem nastąpi, ale zachodzę w głowę, co lepsze: prąd czy gaz????

Dziewczyny nie macie problemu z załadowaniem zdjęć z komputera na forum? bo ja nie wiem co mi się stało, wyłączyłam zabezpieczenie komputera, pliki też są odpowiedniej wielkości. Jak wchodzę na dodawanie zdjęć, to nawet w ten przycisk select files nie mogę kliknąć, jakby jest nieaktywny

Aniu a czemu w ogóle zastanawiasz sie nad gazem ?? zle ci sie gotuje na prądzie ?? ja pod względem użytkowym wolę indukcje- częściej, ładniej i moim zdaniem bardzo wygodnie. ja np zlikiwodwalam gaz w kuchni specjalnie mimo ze byl ;-)

Bardzo dobrze mi się gotuje na prądzie. Na wszelki wypadek zaznaczyłam we wniosku do gazowni, że chcę też kuchnię, bo lepiej mieć więcej na starcie, niż za mało ;) Indukcja wiązałaby się z wymianą garnków no i sama jest droższą płytą. Gość, który mi to będzie robił, chce zrobić tylko doprowadzenie gazu do kuchni i tyle. Jak się zdecyduję, to kiedyś będzie można podłączyć, jeśli nie - to nie ;) Iwonka, nie brakuje Ci opieczonej cebulki na ogniu do rosołu? ;) :D

Z kolei na wątku fafulji wyczytałam, że ona zrezygnowała z prądu na rzecz gazu. Zapytałam ją o powody, ciekawa jestem odpowiedzi :)

Dziewczyny nie macie problemu z załadowaniem zdjęć z komputera na forum? bo ja nie wiem co mi się stało, wyłączyłam zabezpieczenie komputera, pliki też są odpowiedniej wielkości. Jak wchodzę na dodawanie zdjęć, to nawet w ten przycisk select files nie mogę kliknąć, jakby jest nieaktywny

Już sprawdzam, bo powiesiłam "roletę" :lol2:

Mam nadzieję, że coś widać, bo marne te fotki ;)

roleta 2-horz.jpg

roleta 1-horz.jpg

Chyba wszystko działa :)

No i jak lepiej? ;)

gazu z takiego z instalacji w zyciu bym do kuchni nie dała, cholernie śmierdzi i ma chyba inne ciesnienie - słabsze chyba niż ten w butli.. my tylko gaz mieliśmy do pieca, a kuchenkę z butli - nie stała w kuchni, I teraz też mam gaz z butli w nowej kuchni. Nie wyobrazam sobie gotowania innego niz na prawdziwym ogniu, chociaż cholernie sie go boję i w życiu zapałką nie odpalę kuchenki (ani tą reczna zapalarką) :lol2:

Do indukcji nie jestem przekonana, trochę z mikrofalą mi się kojarzy.

ale jest też cos takiego jak gaz pod szkłem. Nie mam pojęcia jak to działa, gdzie idą spaliny z gazu. ogien się pali gdzies we wnętrzu kuchenki, a na poziomie blatu jest tafla szkła. i może sama kiedyś taką kupię. na razie mam nowiutką płytę która kosztowała fortunę - to jedyny nowy sprzęt do kuchni który kupiłam do nowego domu i mąż mnie ukatrupi jak powiem, że chce nową :rotfl:

brudzenia jakiegoś mega nie zauważyłam, ale może to dlatego nie ogólnie tłusto nie gotuje, wiec nie potęguje to tłustych osadów. a sama butla starcza mi na jakieś poł roku do 9 miesięcy :lol2: wszystko co się da wrzucam do pieca, pozostałe rzeczy piętrowo gotuję na parze na jednym palniku cały obiad. nie gotuję zadnych rosółów, bigosów, wodę na makaron gotuję w czajniku, bo nie lubię czekać godzinami.

Emila, ja mam garnki z czasów, kiedy o indukcji nikt nie słyszał :lol2: Są metalowe, ładne, świetnie się w nich gotuje i nadal wyglądają dobrze :) Tłuste osady nie powstają podobno od tłustego gotowania, tylko z oparów, które gaz ziemny wydziela podczas spalania. Moi rodzice mają kuchnię na gaz z butli i są zadowoleni. Ja butli nie mam gdzie schować. Słyszałam o tych gazowych pod płytą, ale nie mam fortuny na jej zakup ;)

wiem, że tłuste osady z gazu, ale u mnie tłusty osad tylko jest z kuchenki a z niczego innego :) więc nie ma go dużo.

sprawdź czy denko garnków przyciąga magnes, może będą sie nadawać.

u mnie butla stoi w spiżarce :) też nie mam miejsca w kuchni na butle :lol2:, zwłaszcza, że u mnie wszędzie są szuflady :)