kliminho 16.06.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 WitamPoszukuje osób, które w okolicach Krakowa/ Niepolomic maja zainstalowana pompe ciepla typy powietrze woda. Chcialbym zobaczyć jak to wyglada w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam Poszukuje osób, które w okolicach Krakowa/ Niepolomic maja zainstalowana pompe ciepla typy powietrze woda. Chcialbym zobaczyć jak to wyglada w rzeczywistości Ja mam w Czernichowie, 20km za Krakowem na Oświęcim, tylko ja mam monoblok i grzejniki, ale pompa P/W działa grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieja74 19.06.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Też jestem zainteresowany tematem teraz stoję przed decyzją pompa p/, czy gazNapisz proszę jak pompa sprawuje się zimączy masz duże zużycie prądu i jaką pompę masz Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.06.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Też jestem zainteresowany tematem teraz stoję przed decyzją pompa p/, czy gaz Napisz proszę jak pompa sprawuje się zimą czy masz duże zużycie prądu i jaką pompę masz Dziękuję za pomoc Koszt 1kWh z p-w to 0,10-0,12zł,z gazu ziemnego 0,22-0,25zł I powinno być wszystko jasne,zakladając,że znasz zużycie energii na ogrzewanie jakiej dom potrzebuje i na cwu i znasz koszt inwestycji w oba systemy grzewcze. Jeśli nie znasz to poznaj i życie stanie się przyjemniejsze Dalej to zwykła matematyka Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieja74 19.06.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 ok, takie są daneale pytam czy dane dotyczące pomp p/w są zgodne z prawdączy życie weryfikuje sprawę i okazuje się, że nie jest tak różowojak to wygląda realnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 26.06.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Ja zbyt wielkiego wyboru nie miałem, albo węgiel, albo gaz z butli, olej, no i pompa, oczywiście olej i gaz odpadają z oczywistych względów, węgla miałem dość, została PC. Zima była prawie żadna, ale ja jestem zadowolony bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 10.08.2015 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A mi najbardzeij chodzi o zime...czy nie okaze sie, ze gdy tempertatura bedzie przez caly msieiac w granicach -10 - 0 st C...czy rachunek nie przyjdzie dwa razy wiekszy niz gdbym miał kosciol gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 04.09.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 A mi najbardzeij chodzi o zime...czy nie okaze sie, ze gdy tempertatura bedzie przez caly msieiac w granicach -10 - 0 st C...czy rachunek nie przyjdzie dwa razy wiekszy niz gdbym miał kosciol gazowy. Nie przyjdzie. Gdyby było przez cały miesiąc -30 to może wtedy, chociaż i tak zależy to od tylu rzeczy, że ciężko dać gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 15.09.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Jakbyś szukał wykonawcy i chciał też porozmawiać z klientami, którzy użytkują tego typu urządzenie mogę pomóc. Co do samej pompy p/w na pewno wyjdzie taniej w inwestycji, koszty eksploatacji (w zależności od zimy) jednak będą trochę wyższe od gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slqa 10.05.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Hej, M.Krk a jakiej firmy masz pompę jeśli można wiedzieć?Też zastanawiam się nad monoblokiem (troche oszczędziłbym miejsca w pom gosp), tylko boję się że może woda zamarznąć w zimie.Chyba, że się zaleje jakimś płynem, masz może tak to rozwiązane czy jakieś zabezpieczenie w pompie masz?Ja się buduje pod Wieliczką także klimat podobny. Edytowane 10 Maja 2016 przez slqa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.05.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 A jaki problem zabezpieczyć układ wodny kablem grzewczym?Samoregulującym, by nie grzał w trakcie pracy.W razie awarii prądu (dłuższej niż 1 dzień) potrzebujemy 20 - 30 W mocy, by nam nic nie pozamarzało.Najmniejszy UPS załatwia sprawę. Zalewanie tego glikolem to zbędne koszty i strata na wydajności.Nie wspominając już o kolejnym wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Witam Wymiennika freon-woda zwykłym kablem nie ogrzejesz. Poza tym czasem, a może najczęściej przyczyna może tkwić w braku zasilania.Prostsze i wydajniejsze energetycznie (UPS) jest zainstalowanie dodatkowej maleńkiej pompki obiegowej, która przepompuje wodę z obiegu podłogowego, będącego dużym akumulatorem ciepła. Dla pewności i regulacji przepływu termometr na powrocie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ok, takie są dane ale pytam czy dane dotyczące pomp p/w są zgodne z prawdą czy życie weryfikuje sprawę i okazuje się, że nie jest tak różowo jak to wygląda realnie Co do twojego dylematu gaz/pompa ciepła. Masz na działce gaz? Jeśli nie masz, to zdecydowanie pompa ciepła, bo samo podłączenie jest drogie. Jak masz gaz - to już zależy od tego, jaki masz budynek. Masz już w ogóle budynek, czy dopiero go planujesz? Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? Grzejniki czy podłogówka? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.05.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam Wymiennika freon-woda zwykłym kablem nie ogrzejesz. Poza tym czasem, a może najczęściej przyczyna może tkwić w braku zasilania. Prostsze i wydajniejsze energetycznie (UPS) jest zainstalowanie dodatkowej maleńkiej pompki obiegowej, która przepompuje wodę z obiegu podłogowego, będącego dużym akumulatorem ciepła. Dla pewności i regulacji przepływu termometr na powrocie. Pozdrawiam Pratchawiec Zgadza się. Dodatkowy bypass z małą pompką to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slqa 14.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam Wymiennika freon-woda zwykłym kablem nie ogrzejesz. Poza tym czasem, a może najczęściej przyczyna może tkwić w braku zasilania. Prostsze i wydajniejsze energetycznie (UPS) jest zainstalowanie dodatkowej maleńkiej pompki obiegowej, która przepompuje wodę z obiegu podłogowego, będącego dużym akumulatorem ciepła. Dla pewności i regulacji przepływu termometr na powrocie. Pozdrawiam Pratchawiec A takie rozwiązanie nie będzie miało szkodliwego wpływu na pompkę zainstalowaną w PC? A jeśli nie, to myśle czy do takiego rozwiązania nie dołożyć jakiegoś wymiennika ustawionego gdzieś koło kominka i pędzić z niego podłogówkę z otwartym obiegiem przez PC. Ściana od pomieszczenia gospodarczego w moim przypadku licuje się z kominkiem. Także jakbym wymurował ją z cegły to była by ciepła od kominka do tego dołożyć wspomnianą wcześniej konstrukcje. Jeśli chodzi o prąd to i tak mam generator 2.2KW, a planuje wydzielić sobie obwód w instalacji elektrycznej pod który podłączone byłby podstawowe sprzęty na czas awarii (pompki, reku, lodówka) Co myślicie da się coś takiego zrobić, czy można uszkodzić PC w taki sposób? Pozdrawiam slqa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.05.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Nie każdy generator jest dobry , nawet UPS zasilający elektronikę i pompkę , może spalić warystor na płytce . ( miałem taki przypadek) Musi być sinusoida i wystarczająca moc . Miałem generator spalinowy który niszczył wiertarki i szlifierki . Spalały się komutatory i szczotki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.05.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Monoblock teoretycznie oszczędza miejsca, ale jak policzyć UPS-y dodatkowe pompki itd, to wiele miejsca nie zaoszczędzimy.Na tym zdjęciu zmieściliśmy cały układ na 1mkw:https://www.facebook.com/PompyMeeting/photos/pb.441956679222370.-2207520000.1463425443./1041833845901314/?type=3&theateri to ze splitem więc specjalnie nie ma z czego kroić.Pompa Panasonic split, CWU 200L, sprzęgło 100L.Wszystko na tyle przemyślane że dojście jest do każdego elementu. Układy z kablami grzewczymi, dodatkowymi pompkami, które mają działać tylko w razie awarii słabo się sprawdzają ponieważ normalnie tego się nie używa a jak ma po pewnie 10 latach się uruchomić to się okazuje, że pompka nie ruszyła bo skorodowała, kabel się nie uruchomił bo ktoś coś odłączył a w UPS bateria była martwa.Dlatego polecamy rozwiązania bezobsługowe które same się zabezpieczają bez naszego nadzoru i sprawdzania co parę lat.Tym bardziej że jak nie ma prądu to już jakieś naprawy nie są najczęściej możliwe. Odpalanie pompy ciepła na agregatach też odpada ponieważ elektronika falowników jest bardzo czuła i na agregatach pompy najczęściej nie startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.05.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Oj tam, oj tam. Plastikowa pompa 12V nie zardzewieje nigdy, a akumulator w domu ma dziś każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.03.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam i odświeżam wątek. Czy są jacyś inwestorzy z okolic Krakowa użytkujący pompy powietrze-woda? PozdrawiamTulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes16 31.03.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Witam i odświeżam wątek. Czy są jacyś inwestorzy z okolic Krakowa użytkujący pompy powietrze-woda? Pozdrawiam Tulisko Witam, podpinam się pod pytanie, też okolice Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts