precel55 16.06.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam posiadam domek około 70m2 z piętrem ściany chyba pustak 20cm + 5cm styropianu okna plastikowe wszystkie Aktualnie mam 15Kw piec koksowy który muszę wymienić . Piec grzeje aż za nadto z wyliczeń wynika mi iż potrzebuje około 5 max 7 kW na ogrzanie domu jak nie mniej Moje pytanie jaki piec radzicie ? odpada węglowy i itp (ustwa w Krakowie o zanieczyszczeniu ) chciał bym się zmieścić w 600zł za ogrzewanie i wode użytkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.06.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Moje pytanie jaki piec radzicie ? chciał bym się zmieścić w 600zł za ogrzewanie i wode użytkową[ Zmień strefę klimatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
precel55 16.06.2015 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Pomocna odpowiedz teraz gdy pale węglem wystarczają mi 3 tony na zimę i zostaje jeszcze sporo czyli płacę jakieś 2300 za sezon grzewczy + - 100za wode miesięcznie ciepłą wiec protstą kalkulacją 2300 : 7 = 328+100 = 428zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.06.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 3 tony na zimę na 70m ?Mam starą budę trochę poocieplaną i w 2,5 mieszczę się na 135m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 no to zostaje gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
precel55 16.06.2015 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Właśnie jak z gazem nie posiadam podłączenia zostają mi butle Jak wiąże sie to z cenami i ilością spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
precel55 16.06.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Piec jest stary i zbyt mocny to i pali więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.06.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 prąd w 2 taryfieklima z funkcją grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
precel55 18.06.2015 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 I to by było na tyle porad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 18.06.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wprowadź swoje dane do tego kalkulatora http://cieplowlasciwie.pl/start i podaj link do strony z wynikami. Możesz tam też oszacować koszty grzania różnymi paliwami. Ceny nośników energii można zmienić na takie jakie są w twojej okolicy.Jaką masz instalację CO (podłogówka/kaloryfery)?Jeśli węgiel odpada to może pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.06.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 I to by było na tyle porad? Jest jeszcze powietrzna pompa ciepła, ale podaj najpierw link do wyniku na cieplowlasciewie.pl to będzie więcej danych, żeby dobrze doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.06.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 ta strona to jakieś totalne bzdury a nie miarodajne wyniki Może i nie miarodajne ale wolałbym zaufać tej stronie niż insztalatorowi który do nowego domku 120m chce wpakować kocioł 25kW a zapewniam Cię że jest takich cała masa, tych insztalatorów znaczy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 19.06.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) ta strona to jakieś totalne bzdury a nie miarodajne wyniki Nie jest to może profesjonalne OZC, ale ten kalkulator pozwala z grubsza oszacować zapotrzebowanie domu na ciepło. Jako pierwsze przybliżenie jest bardzo dobry. Na pewno lepsze to niż dobór kotła „na oko”. Zwłaszcza jeśli to oko instalatora który nadal siedzi w latach 70/80. Jest jeszcze powietrzna pompa ciepła Też może być. Tylko że pompa ciepła wymaga raczej niskotemperaturowej instalacji CO (np. podłogówka) żeby pracowała z dobrą sprawnością. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez an2lec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.06.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie jest to może profesjonalne OZC, ale ten kalkulator pozwala z grubsza oszacować zapotrzebowanie na ciepło. Jako pierwsze przybliżenie jest bardzo dobry. Na pewno lepsze to niż dobór kotła „na oko”. Zwłaszcza jeśli to oko instalatora który nadal siedzi w latach 70/80. otóż to. Dla nowych domów daje bardzo dobre przybliżenie. A nawet jak jest duży rozjazd, to lepiej wg niego dobierać, niż wg oka instalatora (który nie ma pojęcia o obliczeniach) Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który uczy w technikum budowlanych - jak to jest z tymi obliczeniami na potrzeby CO. To nie jego działka - ale odpowiedział coś w stylu - że podstawy są w szkole, ale tak naprawdę to uczniowie się uczą potem na praktykach u instalatorów(i potem już pracując) więc nie ma się co dziwić, że tak dobierane są moce urządzeń grzewczych do nowych domów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.06.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Też może być. Tylko że pompa ciepła wymaga raczej niskotemperaturowej instalacji CO (np. podłogówka) żeby pracowała z dobrą sprawnością. Są pompy HT do grzejników, tyle, że droższe, a może stare grzejniki z dużą pojemnością wodną są na tyle przewymiarowanie, że przy zasilaniu 40*C by dawały radę. Jednak jeśli jest niewiele pomieszczeń to klimatyzatory z funkcją pompy ciepła mogą być najciekawszą opcją, a CWU prądem w 2 taryfie przy odpowiednio dużym bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.06.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Są pompy HT do grzejników, tyle, że droższe, a może stare grzejniki z dużą pojemnością wodną są na tyle przewymiarowanie, że przy zasilaniu 40*C by . Raz, że mają niższa sprawność, dwa, że można zapomnieć o wykorzystywaniu tańszej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Raz, że mają niższa sprawność, dwa, że można zapomnieć o wykorzystywaniu tańszej taryfy. G12W ma 58% II i 42 % i taryfy, opłaca sie w kazdym przypadku, nawet takiej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.06.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 G12W ma 58% II i 42 % i taryfy, opłaca sie w kazdym przypadku, nawet takiej pompy Niekoniecznie. Użytkownicy często stosują nocne obniżanie temperatur wewnętrznych. To może spowodować że większość grzania odbędzie się jednak w drogiej taryfie. A dom z taką izolacją nie trzyma temperatury na tyle, żeby go zagrzać w taniej taryfie i mógł temperaturę utrzymać na czas dziennej aktywności użytkowników. Jego trzeba będzie grzać " na bieżąco ". Wiem coś o tym - też mam w domu 5 cm styro na ścianach. Tyle że ściany grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts