Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec ??

precel55

Recommended Posts

Witam posiadam domek około 70m2 z piętrem ściany chyba pustak 20cm + 5cm styropianu okna plastikowe wszystkie

Aktualnie mam 15Kw piec koksowy który muszę wymienić . Piec grzeje aż za nadto z wyliczeń wynika mi iż potrzebuje około 5 max 7 kW na ogrzanie domu jak nie mniej

Moje pytanie jaki piec radzicie ? odpada węglowy i itp (ustwa w Krakowie o zanieczyszczeniu ) chciał bym się zmieścić w 600zł za ogrzewanie i wode użytkową

Wprowadź swoje dane do tego kalkulatora http://cieplowlasciwie.pl/start i podaj link do strony z wynikami. Możesz tam też oszacować koszty grzania różnymi paliwami. Ceny nośników energii można zmienić na takie jakie są w twojej okolicy.

Jaką masz instalację CO (podłogówka/kaloryfery)?

Jeśli węgiel odpada to może pellet.

ta strona to jakieś totalne bzdury a nie miarodajne wyniki

Nie jest to może profesjonalne OZC, ale ten kalkulator pozwala z grubsza oszacować zapotrzebowanie domu na ciepło. Jako pierwsze przybliżenie jest bardzo dobry. Na pewno lepsze to niż dobór kotła „na oko”. Zwłaszcza jeśli to oko instalatora który nadal siedzi w latach 70/80.

Jest jeszcze powietrzna pompa ciepła

Też może być. Tylko że pompa ciepła wymaga raczej niskotemperaturowej instalacji CO (np. podłogówka) żeby pracowała z dobrą sprawnością.

Edytowane przez an2lec

Nie jest to może profesjonalne OZC, ale ten kalkulator pozwala z grubsza oszacować zapotrzebowanie na ciepło. Jako pierwsze przybliżenie jest bardzo dobry. Na pewno lepsze to niż dobór kotła „na oko”. Zwłaszcza jeśli to oko instalatora który nadal siedzi w latach 70/80.

otóż to. Dla nowych domów daje bardzo dobre przybliżenie. A nawet jak jest duży rozjazd, to lepiej wg niego dobierać, niż wg oka instalatora (który nie ma pojęcia o obliczeniach)

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który uczy w technikum budowlanych - jak to jest z tymi obliczeniami na potrzeby CO. To nie jego działka - ale odpowiedział coś w stylu - że podstawy są w szkole, ale tak naprawdę to uczniowie się uczą potem na praktykach u instalatorów(i potem już pracując)

więc nie ma się co dziwić, że tak dobierane są moce urządzeń grzewczych do nowych domów....

Też może być. Tylko że pompa ciepła wymaga raczej niskotemperaturowej instalacji CO (np. podłogówka) żeby pracowała z dobrą sprawnością.

Są pompy HT do grzejników, tyle, że droższe, a może stare grzejniki z dużą pojemnością wodną są na tyle przewymiarowanie, że przy zasilaniu 40*C by dawały radę.

Jednak jeśli jest niewiele pomieszczeń to klimatyzatory z funkcją pompy ciepła mogą być najciekawszą opcją, a CWU prądem w 2 taryfie przy odpowiednio dużym bojlerze.

Gość Arturo72
Są pompy HT do grzejników, tyle, że droższe, a może stare grzejniki z dużą pojemnością wodną są na tyle przewymiarowanie, że przy zasilaniu 40*C by .

Raz, że mają niższa sprawność, dwa, że można zapomnieć o wykorzystywaniu tańszej taryfy.

G12W ma 58% II i 42 % i taryfy, opłaca sie w kazdym przypadku, nawet takiej pompy
Niekoniecznie. Użytkownicy często stosują nocne obniżanie temperatur wewnętrznych. To może spowodować że większość grzania odbędzie się jednak w drogiej taryfie. A dom z taką izolacją nie trzyma temperatury na tyle, żeby go zagrzać w taniej taryfie i mógł temperaturę utrzymać na czas dziennej aktywności użytkowników. Jego trzeba będzie grzać " na bieżąco ". Wiem coś o tym - też mam w domu 5 cm styro na ścianach. Tyle że ściany grubsze.