djsinus 16.06.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 WitamW 2010 roku kupiłem mieszkanie za 100 tyś, w 2012 sprzedałem je ze 180 tyś. a w pit-39 zaznaczyłem że przychód zostanie przeznaczony na własne cele mieszkaniowe. Od 2013 buduje dom, na budowę którego zaciągnąłem kredyt hipoteczny. Czy w takim razie jeśli posiadam faktury na materiały i usługi związane z budową, a jednocześnie mam ten kredyt z którego finansowałem budowę, mogę wykazać wydatki na własne cele mieszkaniowe i nie płacić podatku od tych 80 tyś dochodu. Kosz budowy oczywiście przekroczył wspomniane 180 tyś., ale budowa de facto została z finansowana kredytem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 17.06.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Żeby skorzystać z tej ulgi wystarczy że nawet zaciągnołes kredyt hipoteczny na te 80 tys lub wiecej. I wystarczy. Wydatki te muszą być poniesione w okresie 2 lat licząc od końca roku podatkowego, w którym nieruchomość została sprzedana. Czyli u ciebie tak sie stało. Inna sprawa to czy nie powinieneś tego zgłosić do urzędu skarbowego że poniosłes te wydatki wcześniej - własnie przed upływem tych 2 lat - tego nie wiem. Jak sie dowiesz daj znac na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts