danvero 17.06.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Cześć, Pisze z prośbą o pomoc w rozplanowaniu łazienki. Przez kilka lat użytkowaliśmy łazienkę taka jaka była, ale teraz pojawiła się potrzeba zmian, jakiś szafek łazienkowych, i ogólnie remontu. Problem polega na tym, ze jest ona mała i nieustawna Szkic łazienki z dotychczasowym planem jest: http://hausor.com/preview/joYxYCxEyut7zSBaK Teraz kilka uwag odnośnie naszych oczekiwań - na szczęście ubikację mamy osobno, więc jeden element odpada - generalnie bierzemy prysznic, wanna przez ostatnie 10 lat była używana jako wanna może ze 3-4 razy. Mamy parawan nawannowy i generalnie się to dość sprawdza. Jakaś osłona musi być, bo podobno (zdanie mojej żony) strasznie chlapie i łazienka pływa po moim prysznicu - może być prysznic, choć większość osób poleca nam wariant wanna z parawanem jako bardziej uniwersalny. Jakby wanna była delikatnie niższa do wchodzenia to byłoby super, ale nie jest to warunek konieczny. Generalnie obie opcje (wanna lub prysznic) wchodzą w grę. - Warunkiem koniecznym jest zmieszczenie kilku szafek (obecnie w rogu między pralką a umywalką jest tylko kosz na pranie, reszta rzeczy leży luzem ) - Warunek prawie konieczny: obecnie nad wanną jest suszarka opuszczana z sufitu - i bardzo dobrze byłoby jakoś uwzględnić suszarkę w planie. Prowadzimy dość aktywny tryb życia i praktycznie codziennie robione jest pranie. Chyba, ze jakieś inny rozsądny pomysł na suszenie? Ustawianie suszarki w innych pomieszczeniach raczej nie wchodzi w grę z powodów praktyczno estetycznych (byłaby rozłożona w zasadzie cały czas). - Warunek 'miło byłoby mieć': zachorowałem na deszczownicę Myślałem o panelu prysznicowym (nawet nad wanną), ale poczytałem trochę i spuściłem z tonu do zestawy deszczownica + słuchawka prysznicowa (zestaw natynkowy). Niestety deszczownica w wielu wariantach koliduje z suszarką sufitową. Myśleliśmy na przykład o wannie narożnej (~ 90/140)na prawo od wejścia, a po lewej kolejno kaloryfer węższy, umywalka węższa (50cm?) i pralka. Tylko wtedy trochę ciasne jest przejście między umywalką a wanną. Po drugie jeśli nad wanną będzie deszczownica, a w 'nogach' wanny (na ścianie z oknem) szafka komin, to suszarka sufitowa już tam nie wejdzie. Inny wariant to wanna narożna pod oknem, tylko jak zabezpieczyć rozsądnie okno przed chlapaniem? A jednocześnie umożliwić łatwy dostęp do otwierania? Jesteśmy otwarci na wszelkie pomysły i z góry dziękujemy Przy okazji mile widziane wszelkie porady odnośnie doboru materiałów/kolorów na ściany, oświetlenie, etc. Oczywiście naturalnym pomysłem są płytki, ale może coś innego, co 'powiększy' optycznie łazienkę? A może dobór kolorów na jednej ścianie inny, na drugiej inny? Pomóżcie, bo w związku z tym remontem zaczynam już siwieć A prace jeszcze się nie zaczęły ... pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts