Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagrzewanie się szyb zespolonych

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z gorącem w pomieszczeniach, które usytuowane są od strony południowej. Ostatnio był u mnie specjalista od regulacji okien i po dotknięciu szyby od wewnątrz stwierdził, że jest gorąca czyli najprawdopodobniej nie ma gazu pomiędzy szybami, ewentualnie to szyba która ma nagrzewać pomieszczenie. Nie znam się na tym zupełnie więc proszę o podpowiedz jak to powinno wyglądać... Szyby mają oznaczenie 4tf/12/4/12/4tf, montowane jakieś półtora roku temu.

Pozdrawiam

Xil

witam,

mam problem z gorącem w pomieszczeniach, które usytuowane są od strony południowej. Ostatnio był u mnie specjalista od regulacji okien i po dotknięciu szyby od wewnątrz stwierdził, że jest gorąca czyli najprawdopodobniej nie ma gazu pomiędzy szybami, ewentualnie to szyba która ma nagrzewać pomieszczenie.

Pozdrawiam

xil

specjalista???

Gorąca to może za dużo powiedziane... Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu. U mnie natomiast szyby na które pada słońce są wyraznie ciepłe. Te w cieniu są w dotyku chłodne. Lepiej nie potrafię tego opisać...;) Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby.

Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu.

W tej kwestii mogę tylko powiedzieć, że należy zmienić speca albo słuchać go w tych sprawach, w których ma odpowiednie kompetencje żeby doradzać i podpowiadać.

Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby.

Rzeczywiście firma produkuje szyby na własne potrzeby. A wyższa od pokojowej temperatura szyby wewnętrznej na którą pada słońce nie jest niczym nadzwyczajnym, szczególnie latem. Najzwyklejszy transport energii:-). Im większy całkowity współczynnik przenikania energii g dla szyby tym cieplejsza ta wewnętrzna. Nie ma co liczyć, że w słoneczny dzień latem szyba wewnętrzna będzie chłodniejsza od temperatury w pokoju, to raczej nie możliwe jeżeli słońce oddziałuje bezpośrednio na szybę.

Gorąca to może za dużo powiedziane... Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu. U mnie natomiast szyby na które pada słońce są wyraznie ciepłe. Te w cieniu są w dotyku chłodne. Lepiej nie potrafię tego opisać...;) Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby.

A zapytałeś co ma ochłodzić tę szybę wewnętrzną aby jej temperatura latem przy bezpośrednim oświetleniu słońcem była niższa niż w pomieszczeniu ? duch święty ? dziadek mróz ?

Nie oczekiwałem, że szyby nie będą się nagrzewać bo nie dość że są od południowej strony to jeszcze mają dość dużą powierzchnie. A tamta opinia troche namieszała mi w głowie i zacząłem szukać dziury w całym... Spec stwierdził ze pomiędzy szybami jest argon i dlatego wewnętrzne nie powinny być ciepłe.

podepnę się do zagadnienia nagrzewania się szyb zespolonych ...

jakiś czas temu wymyśliłem sobie że wymienię swoje byle jakie okna na same pakiety szybowe ale tak "na bogato" bo chciałem na takie które składają się z pięciu szyb...:rolleyes: ( robione na zamówienie...)

ale ...

w miedzy czasie spotkałem się z jakimś instalatorem na jakiejś budowie i od słowa do słowa zeszło na owe pakiety...

gościu stwierdził że to nie wypali gdyż popękają mi szyby od słońca bo te wewnętrzne nie będą mogły oddać ciepła i się zaczną przegrzewać ...:mad:

po "wylaniu kubła zimnej wody" na moją łysą głowę zaniechałem realizacji pomysłu więc skoro został poruszony temat ciepłych szyb to może ktoś wypowie się na temat sensowności owego kontrowersyjnego pomysłu....:)

Jasiek

mam podobne zdanie do kolegi NiktWażny. Nie znam się na fizyce - słyszę tylko zewsząd, że czteroszybowe pakiety są już przekombinowane i też wymagą hartowania szyb wewnętrznych, więc wyższa cena oddala celowość ich stosowania?

Powiedz nam co miało dać zastosowanie pakietów 5 szybowych?

Powiedz nam co miało dać zastosowanie pakietów 5 szybowych?

obniżenie parametru "U" do poziomu izolowanej ściany, skoro już wymieniać to zrobić to "na bogato"...:rolleyes:

koleś mógł mi zrobić 12m2 takich pakietów za 3k ale jak widzę zaczynają się "schody" wiec sobie odpuściłem i prawdopodobnie będą jakieś trzy szybowe z zewnętrzna warstwą zmniejszającą nagrzewanie od słońca ...