xil 17.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam, Mam problem z gorącem w pomieszczeniach, które usytuowane są od strony południowej. Ostatnio był u mnie specjalista od regulacji okien i po dotknięciu szyby od wewnątrz stwierdził, że jest gorąca czyli najprawdopodobniej nie ma gazu pomiędzy szybami, ewentualnie to szyba która ma nagrzewać pomieszczenie. Nie znam się na tym zupełnie więc proszę o podpowiedz jak to powinno wyglądać... Szyby mają oznaczenie 4tf/12/4/12/4tf, montowane jakieś półtora roku temu. PozdrawiamXil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.06.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Co to znaczy "jest gorąca"? Kto jest producentem szyb? Kto jest producentem okien? Z opisu szyby coś mi to wygląda na "upychanie" dwukomorowej szyby zespolonej do jakiegoś starego profilu o głębokości 70mm. Jak jest w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 17.06.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 witam, mam problem z gorącem w pomieszczeniach, które usytuowane są od strony południowej. Ostatnio był u mnie specjalista od regulacji okien i po dotknięciu szyby od wewnątrz stwierdził, że jest gorąca czyli najprawdopodobniej nie ma gazu pomiędzy szybami, ewentualnie to szyba która ma nagrzewać pomieszczenie. Pozdrawiam xil specjalista??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.06.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 specjalista??? A to Ty nie sprzedajesz okien z szybami co to nagrzewają pomieszczenia? Słabo! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xil 17.06.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Gorąca to może za dużo powiedziane... Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu. U mnie natomiast szyby na które pada słońce są wyraznie ciepłe. Te w cieniu są w dotyku chłodne. Lepiej nie potrafię tego opisać... Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.06.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu. W tej kwestii mogę tylko powiedzieć, że należy zmienić speca albo słuchać go w tych sprawach, w których ma odpowiednie kompetencje żeby doradzać i podpowiadać. Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby. Rzeczywiście firma produkuje szyby na własne potrzeby. A wyższa od pokojowej temperatura szyby wewnętrznej na którą pada słońce nie jest niczym nadzwyczajnym, szczególnie latem. Najzwyklejszy transport energii:-). Im większy całkowity współczynnik przenikania energii g dla szyby tym cieplejsza ta wewnętrzna. Nie ma co liczyć, że w słoneczny dzień latem szyba wewnętrzna będzie chłodniejsza od temperatury w pokoju, to raczej nie możliwe jeżeli słońce oddziałuje bezpośrednio na szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.06.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Gorąca to może za dużo powiedziane... Spec stwierdził że szyba od wewnątrz nie powinna się nagrzewać i w dotyku powinna być chłodniejsza niż powietrze w pomieszczeniu. U mnie natomiast szyby na które pada słońce są wyraznie ciepłe. Te w cieniu są w dotyku chłodne. Lepiej nie potrafię tego opisać... Okna są z firmy Oknoplast profil Winergetic Premium. Producenta szyb niestety nie znam ale wydaje mi się, że Oknoplast sam robi szyby. A zapytałeś co ma ochłodzić tę szybę wewnętrzną aby jej temperatura latem przy bezpośrednim oświetleniu słońcem była niższa niż w pomieszczeniu ? duch święty ? dziadek mróz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xil 17.06.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie oczekiwałem, że szyby nie będą się nagrzewać bo nie dość że są od południowej strony to jeszcze mają dość dużą powierzchnie. A tamta opinia troche namieszała mi w głowie i zacząłem szukać dziury w całym... Spec stwierdził ze pomiędzy szybami jest argon i dlatego wewnętrzne nie powinny być ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.06.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Spec? Wybacz, ale gada bzdury Może zna się na regulacji ale jak widać na niczym innym - zresztą dokładnie wyłuszczył Ci to już T12345T a i odrobina wyobraźni tez by się przydała. Uśmiałem się z tej wewnętrznej szyby zimniejszej od powietrza wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.06.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie przesadzajmy z tą krytyką. Spec chciał zabłysnąć, coś mu się wydawało a że lubi gadać to mu się wymknęła mała głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 podepnę się do zagadnienia nagrzewania się szyb zespolonych ... jakiś czas temu wymyśliłem sobie że wymienię swoje byle jakie okna na same pakiety szybowe ale tak "na bogato" bo chciałem na takie które składają się z pięciu szyb... ( robione na zamówienie...) ale ... w miedzy czasie spotkałem się z jakimś instalatorem na jakiejś budowie i od słowa do słowa zeszło na owe pakiety... gościu stwierdził że to nie wypali gdyż popękają mi szyby od słońca bo te wewnętrzne nie będą mogły oddać ciepła i się zaczną przegrzewać ... po "wylaniu kubła zimnej wody" na moją łysą głowę zaniechałem realizacji pomysłu więc skoro został poruszony temat ciepłych szyb to może ktoś wypowie się na temat sensowności owego kontrowersyjnego pomysłu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.06.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 jak środkowe zrobisz hartowane będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 jak środkowe zrobisz hartowane będzie OK środkowe to znaczy które...? tą na samym środku czy wszystkie trzy wewnętrzne...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.06.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 wszystkie więc sens ekonomiczny takiego rozwiązania żaden.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.06.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 wogóle sensu ekonomicznego w tym nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Jasiekmam podobne zdanie do kolegi NiktWażny. Nie znam się na fizyce - słyszę tylko zewsząd, że czteroszybowe pakiety są już przekombinowane i też wymagą hartowania szyb wewnętrznych, więc wyższa cena oddala celowość ich stosowania? Powiedz nam co miało dać zastosowanie pakietów 5 szybowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Powiedz nam co miało dać zastosowanie pakietów 5 szybowych? obniżenie parametru "U" do poziomu izolowanej ściany, skoro już wymieniać to zrobić to "na bogato"... koleś mógł mi zrobić 12m2 takich pakietów za 3k ale jak widzę zaczynają się "schody" wiec sobie odpuściłem i prawdopodobnie będą jakieś trzy szybowe z zewnętrzna warstwą zmniejszającą nagrzewanie od słońca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.06.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 obniżenie parametru "U" do poziomu izolowanej ściany, ... No tego się domyślam. Ale jaki to niby współczynnik Ug miał być osiągnięty dzięki temu zabiegowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.06.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) No tego się domyślam. Ale jaki to niby współczynnik Ug miał być osiągnięty dzięki temu zabiegowi? zapewne rewelacyjny 5 szyb po 4mm każda....20 mm szkła.. a ludzie już narzekają że 12 mm szyby świat im przesłania Edytowane 19 Czerwca 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts