Fanatyk19 17.06.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam, szukam pomocy i porady, mam do naprawy dach na budynku gospodarczym, około 250m2, dach spad ok. 30 stopni, pokryty kilkanaście lat temu papą – dwoma warstwami, kilkakrotnie smarowany smołą, a w ostatnim czasie dwa razy smarowany lepikiem na zimno. Obecnie lepik na zimno niezbyt się sprawdza i chciałbym wykonać „solidniejszą” naprawe. Papa nie jest w tragicznym stanie, wiadomo jest kilka popękań, głównie na samym dole i łączeniach. Ale tragicznie nie jest. Myślę aby na tą papę położyć nową papę, lecz ze względu na koszty myślę nad papą wierzchniego krycia kładzioną lepikiem asfaltowym na gorąco o grubości ok. 2,4. Czy to zda egzamin ?Czy ktoś już to stosował ? W grę wchodzi także papa termozgrzewalna, lecz nie ukrywam że koszt takiej papy to minimum 12zł m2 więc dwukrotnie większy niż papa wierzchniego krycia a metraż duży więc różnica spora. I tu moje pytanie do Was czy ta papa wierzchniego krycia zda egzamin? Takie mocowanie będzie dobre ? Wiem ze najlepszym rozwiązaniem było by zerwać starą papę, położyć podkładową i na to termo ale niestety koszty wzrosną trzykrotnie więc odpada, a uważam że obecna papa nadaje się na podkład, chodź jeszcze na pewno to dam obejrzeć jakiemuś specowi żeby ocenił. Jednak najszybciej obecnie jest mi do położenia papy wierzchniego krycia na gorąco lepikiem. Co o tym sądzicie ? Proszę o pomoc i porady, każda wskazówka będzie cenna. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 17.06.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Co ty bibule 2.4 chcesz polozyc.Taka papa przykrywa sie dach przed zima jako podkladowa by na wiosne polozyc dachowke na pelnym deskowaniy.Na to co masz tylko termo 5.2 lub 4,8. Rolka jak kupujesz wieksza ilosc to koszt 70-75 zl zq rolke.Zapisz , przespij temat i po polozeniu zapomnij na 20 lat o dachu.Dobrze sie zastanow zanim polozysz biubule na dach i bedziesz co roku myslal czy juz smarowac izolbetem czy dysperbitem itym podobnymi czy moze sie wstrzymac do nastepnego roku.Jezeli chcesz mozesz polozyc termo samemu, jezeli bedzie to fachowiec to tesciu moj bierze 6- 7 zl-m2 i o takiej cenie gadaj z fachowcem.Fachowiec moze ci dodatkowo zrobic obrubki ktore pujda pod pape na ranty dachu lub wywinac pape, co jest mniej estetyczneZdrowia zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.06.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zapomnij o lepiku na gorąco na takim spadku. Kiedyś kryłem na gorąco np. w "caro" ale nie było termo. Św. Mikołaju ; Twój teść to nie fachowiec jak robi za taką stawkę, albo masz info sprzed 10 lat. I pisz bez błędów. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 18.06.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zapomnij o lepiku na gorąco na takim spadku. Kiedyś kryłem na gorąco np. w "caro" ale nie było termo. Św. Mikołaju ; Twój teść to nie fachowiec jak robi za taką stawkę, albo masz info sprzed 10 lat. I pisz bez błędów. Jan Jak się robi w takim regionie gdzie ty mieszkasz to sie bierze 2x tyle. Ja wiem ,że w Warszawie są stawki 2x większe. Ale zmierz się kolego z realiami, że nie w całej Polsce zarabia się tyle co w Warszawie. Gdzie indziej ludzie żyją za najniższą krajową. I takie są stawki Mądralo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 18.06.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Co do lepiku na gorąco to akurat nie porblem na takim dachu u mnie, pamiętam jak smarowano kiedyś smołą na gorąco i dawano radę.70-75 zł za rolkę 15m2 ? Coś ciężko mi w to uwierzyć albo u mnie ceny są inne. Z tego co udało mi się znaleźć to najtańśza termo to ok 8 zł za m2. Wspomnę że najtańsza.Oczywiście zdaję sobie sprawę że termo byłaby lepsza, nawet mógłby mi szwagier położyć za pół darmo lecz po pierwsze cena dwukrotnie większa a po drugie nie wiem czy obecna moja papa na dachu nadaje się na to by na nią położyć termozgrzewę. A zrywanie całej papy i kładzenie podkładu i termo nie wchodzi w grę bo koszta już wielkie przy 220m2. Wiem że 2,4 to dość cienka papa, dlatego jestem w kłopocie i nie wiem co zrobić, stąd ten temat by się Was poradzić , zaswsze każda rada jest cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 19.06.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Co do lepiku na gorąco to akurat nie porblem na takim dachu u mnie, pamiętam jak smarowano kiedyś smołą na gorąco i dawano radę. 70-75 zł za rolkę 15m2 ? Coś ciężko mi w to uwierzyć albo u mnie ceny są inne. Z tego co udało mi się znaleźć to najtańśza termo to ok 8 zł za m2. Wspomnę że najtańsza. Oczywiście zdaję sobie sprawę że termo byłaby lepsza, nawet mógłby mi szwagier położyć za pół darmo lecz po pierwsze cena dwukrotnie większa a po drugie nie wiem czy obecna moja papa na dachu nadaje się na to by na nią położyć termozgrzewę. A zrywanie całej papy i kładzenie podkładu i termo nie wchodzi w grę bo koszta już wielkie przy 220m2. Wiem że 2,4 to dość cienka papa, dlatego jestem w kłopocie i nie wiem co zrobić, stąd ten temat by się Was poradzić , zaswsze każda rada jest cenna. Papy 5.2 w rolce jest 5 m2, na palete wchodzi ok 24 rolek i daje to ok 120 m2 w przeliczeniu za metr masz jakiesz 12 zl Papy 4,2 w rolce jest 7,5 m2 i na palete wchodzi 20 rolek i 150 m2 tu można już ok 7.60 za m mozna kupic nawet za 6.60 Jezeli chcesz mozesz to wykonać taniej papą 4.2 . Przy liczeniu ile ci potrzeba rolek pamiętaj ze papa kryje 90cm i 10 cm zakładu Koszta papy masz proste 220m x 6.60-7.60 =wynik. szacuje około koszt pokrycia samemu twojego dachu to 33 rolki papy i 1,5 butli gazu to jest 0k 1850 papa + dwie butle po 50 zł Ok 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 23.06.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 tyle że zapomniałem dopisać że owy budynek to typowa stodoła pod która jest wiadomo pełno siana itd, a pytając różnych osób na takiej stodole nie powinno się kłaść termozgrzewy bo wiadomo może się szybko zapalić , już słyszałem o podobnych przypadkach w okolicy. Więc samemu to robić trochę strach. A najmować kogoś to dodatkowe koszzta o ile będzie ktoś to chciał zrobić na stodole, wątpie. Dodatkowo ta stodoła ma 14,50 metrów długości, a taką papę kładzie się w wszerz ? Więc bardziej odpowiadały by mi rolki 15m2. Już sam nie wiem co robić, obecnie chyba mi najbliżej do kupna najgrubszej papy wierzchniego krycia i położyć na lepik i papiaki (potem je zasmarować), tylko ponoć taka papa wytrzymuje 4 lata i trzeba ją znów smarować, termozgrzewa znów większe koszta i duże ryzyko, sam już nie wiem co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 24.06.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 A kto ci powiedział iż taką papę kładzie się w szerz.Zawsze kładzie się odwrotnie niż warstwa poprzednia.Dobry fachowiec umie położyć taką papę nawet na stodole.A poza tym robi się to wcześnie rano, nigdy w samo południe , a najlepiej w takie jak teraz pochmurne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.06.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Zawsze papę kładzie się prostopadle do wody. Następną warstwę na mijankę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 24.06.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 warstwy poprzednie miałem wzdłuż stodoły wraz ze spadkiem. Czyli nowa warstwa papy wszerz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 01.07.2015 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Powiem szczerze że coraz bardziej zastanawiam się nad położeniem jednej z tańszych blach trapezowych zamiast papy. Taką blachę można zakupić już za troszkę ponad 10zł m2. Co prawda wyjdzie trochę drożej ale spokój na pewno na więcej lat . Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.07.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Powiem szczerze że coraz bardziej zastanawiam się nad położeniem jednej z tańszych blach trapezowych zamiast papy. Taką blachę można zakupić już za troszkę ponad 10zł m2. Co prawda wyjdzie trochę drożej ale spokój na pewno na więcej lat . Co o tym myślicie ? Dobry pomysł. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kierzykowski 17.07.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) A kto ci powiedział iż taką papę kładzie się w szerz. Zawsze kładzie się odwrotnie niż warstwa poprzednia. Dobry fachowiec umie położyć taką papę nawet na stodole. A poza tym robi się to wcześnie rano, nigdy w samo południe , a najlepiej w takie jak teraz pochmurne dni Z tymi pochmurnymi dniami to też bym nie przesadzał bo znam takich speców, którzy kładli w pochmure dni i nie zauważyli jak lunęło, a to jest jeszcze gorsze niż upał, ale teraz z innej beczki chce kupić papę na pomieszczenie gospodarcze i garaż i pytanie która opcja będzie lepsza ta I/333 czy P/333 - Edytowane 13 Grudnia 2015 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts