gwiazdozbior_erydani 18.06.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam serdecznie, postanowiłem stworzyć sztukaterie na własny sposób w domowym zaciszu. Wstępnie zrobiłem projekt, który jest gotowy do odlewu. Moje jedyne doświadczenia odnośnie odlewania to gipsowe głowy modeli i płaskorzeźby w czasach liceum plastycznego na zajęciach rzeżby Dlatego miałbym pytanie jaki gips najlepiej zastosować do takiej sztukaterii? To ma być ramka wokół okna. Czytałem w internecie wiele różnych rzeczy, nawet na tym forum, ale nie jestem pewien do czego mogę dojść. Wiem, że niektóre firmy wykonują gipsowe sztukaterie. A przecież gips nie jest zbyt dobrym materiałem na warunki zewnętrzne. To jakiego materiału najlepiej użyć do takiego odlewu? Na zdjęciu mój projekt do odlewu: Pozdrawiam, i liczę na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdozbior_erydani 18.06.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Mam taki pomysł, wstępnie warstwa odlewu, czyli cała jego struktura byłaby z samego gipsu budowlanego a na ostatecznej warstwie dałbym jakieś elementy tynku cementowo-wapiennego z zabezpieczeniem hydrofobicznym. Oczywiście w sposób ręczny szpachlą lub czymkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Somersault 03.08.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Brzmi to bardzo ciekawie chociaż ja woę zainwestować trochę więcej pieniędzy a mniej czasu i zakupić coś gotowego jak np sztukateria drewniana clusiv, a do tego listwy dekoracyjne orac decor Ale życzę Ci powodzenia Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Somersault Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.08.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 gwiazdozbior: da się na gipsie z cementem - cementu ino-ino zejść tak z nasiąkliwością, że zrobisz z tego wannę a potem się jeszcze w niej wykąpiesz... Ogólnie rzecz biorąc musisz do gipsu dodać deczko cementu, nawet takie większe a potem jeszcze to zaimpregnować w taki sposób by woda nie wchodziła do mieszanki. Może się jednak okazać, że i tak to nie będzie wystarczające zabezpieczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts