Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sztukateria - stworzona w zaciszu domowym - pytania

Recommended Posts

Witam serdecznie,

postanowiłem stworzyć sztukaterie na własny sposób w domowym zaciszu. Wstępnie zrobiłem projekt, który jest gotowy do odlewu. Moje jedyne doświadczenia odnośnie odlewania to gipsowe głowy modeli i płaskorzeźby w czasach liceum plastycznego na zajęciach rzeżby :)

Dlatego miałbym pytanie jaki gips najlepiej zastosować do takiej sztukaterii? To ma być ramka wokół okna. Czytałem w internecie wiele różnych rzeczy, nawet na tym forum, ale nie jestem pewien do czego mogę dojść. Wiem, że niektóre firmy wykonują gipsowe sztukaterie. A przecież gips nie jest zbyt dobrym materiałem na warunki zewnętrzne. To jakiego materiału najlepiej użyć do takiego odlewu?

Na zdjęciu mój projekt do odlewu:

11541237_1107005955979754_1444991882_n.jpg

Pozdrawiam,

i liczę na odpowiedź :)

Mam taki pomysł, wstępnie warstwa odlewu, czyli cała jego struktura byłaby z samego gipsu budowlanego a na ostatecznej warstwie dałbym jakieś elementy tynku cementowo-wapiennego z zabezpieczeniem hydrofobicznym. Oczywiście w sposób ręczny szpachlą lub czymkolwiek.

• 1 month później...
gwiazdozbior: da się na gipsie z cementem - cementu ino-ino zejść tak z nasiąkliwością, że zrobisz z tego wannę a potem się jeszcze w niej wykąpiesz... Ogólnie rzecz biorąc musisz do gipsu dodać deczko cementu, nawet takie większe a potem jeszcze to zaimpregnować w taki sposób by woda nie wchodziła do mieszanki. Może się jednak okazać, że i tak to nie będzie wystarczające zabezpieczenie...