Scdom 18.06.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ponieważ zdecydowałam się na pokrycie pianką pur dachu chciałabym się spytać w jaki sposób mogę sprawdzić czy wykonawca nałożył mi taką grubość jaka jest w umowie?Mam z nimi już przed instalacją problemy - chciałabym więc przed odbiorem upewnić się, że nałożył tyle cm ile jest w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 23.06.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witam, Chwilkę mnie tu nie było. Lekkie zamieszki ze zdrowiem Ogólnie sprawa pomiaru jest prosta a zarazem nie do końca oczywista. Pzecież nie chodzi o to żeby zrobić z pianki ser szwajcarski... Używać jak najcieńszego pręcika stalowego ( 1-1,5 mm) zaostzonego na płasko. Wprowadzać delikatnie zarazem pokręcając naprzemiennie. Najpierw na sondzie zaznaczyć głębokość taśmą klejącą doliczając do założonej grubości 2 cm. Nie dziurawić jak popadnie. Zawsze to małe ale jednak dziurki (inna sprawa, że wata składa się z samych "dziurek" ). Grubość, przy pomiarze ponad 10 cm powinna się zawierać "symetrycznie" w przedziale +/- 2 cm od kontraktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.06.2015 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Witam, Chwilkę mnie tu nie było. Lekkie zamieszki ze zdrowiem Ogólnie sprawa pomiaru jest prosta a zarazem nie do końca oczywista. Pzecież nie chodzi o to żeby zrobić z pianki ser szwajcarski... Używać jak najcieńszego pręcika stalowego ( 1-1,5 mm) zaostzonego na płasko. Wprowadzać delikatnie zarazem pokręcając naprzemiennie. Najpierw na sondzie zaznaczyć głębokość taśmą klejącą doliczając do założonej grubości 2 cm. Nie dziurawić jak popadnie. Zawsze to małe ale jednak dziurki (inna sprawa, że wata składa się z samych "dziurek" ). Grubość, przy pomiarze ponad 10 cm powinna się zawierać "symetrycznie" w przedziale +/- 2 cm od kontraktu. Odbiór to również. Wybranie w sposób losowy miejsc z których wycinane są fragmenty pianki, w celu sprawdzenia jednorodnosci struktury pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 26.06.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Odbiór to również. Wybranie w sposób losowy miejsc z których wycinane są fragmenty pianki, w celu sprawdzenia jednorodnosci struktury pianki. To akurat nie do końca prawda. Wcale nie musi być niszczona/naruszana wykonana izolacja. Można wykonywać próbki kontrolne obok pola roboczego. Należy sporządzać podczas natrysku. Najlepiej przy zaawansowaniu 10,50,90 %. W normie nie jest dokładnie określone, że ma to być z pola roboczego i nie widzę takiej potrzeby. Ważne żeby były wykonane z urządzenia i materiału podczas pracy i na nastawach. Coraz więcej mam sygnałów o "pompowaniu" pianki. Co do jednorodności. Napompowana pianka będzie napompowana jednorodnie To że przy okazji będzie miała znacznie gorsze parametry... Edytowane 26 Czerwca 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 27.06.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 To akurat nie do końca prawda. Wcale nie musi być niszczona/naruszana wykonana izolacja. Można wykonywać próbki kontrolne obok pola roboczego. Należy sporządzać podczas natrysku. Najlepiej przy zaawansowaniu 10,50,90 %. W normie nie jest dokładnie określone, że ma to być z pola roboczego i nie widzę takiej potrzeby. Ważne żeby były wykonane z urządzenia i materiału podczas pracy i na nastawach. Coraz więcej mam sygnałów o "pompowaniu" pianki. Co do jednorodności. Napompowana pianka będzie napompowana jednorodnie To że przy okazji będzie miała znacznie gorsze parametry... Bzdura, temperatury nie muszą być takie same jak temperatury elementów pola roboczego. O przekretach nie mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.07.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Bzdura, temperatury nie muszą być takie same jak temperatury elementów pola roboczego. O przekretach nie mówię. Przyznam, że nie rozumiem uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts