Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podlogowe wodne w systemie suchym. Doradzcie

kamikadzee

Recommended Posts

Witam. Zwracam się o pomoc gdyż marzy mi się ogrzewanie podlogowe lecz nie mam możliwości (ze względu na stropy) wykonania ogrzewania podlogowego w systemie tradycyjnym. Natknęłam się na system suchy z zastosowanirm suchego jastrychu. Powiedzcie mi czy pełni ono takie same właściwości jak system mokry? Jak wygląda cenowo, czy jest drozszy? O czym nalezy pamietac I ogolnie czy jest gorszy w uzytkowaniu czy nie ma roznicy? Pomóżcie

Ogrzewanie podłogowe w systemie suchym można wykonać w jednym z systemów który posiadamy w ofercie, nazywamy go System KAN-therm TBS.

Dokładny opis systemu jest w poradniku Ogrzewania Podłogowego: http://pl.kan-therm.com/download/poradniki.html

Ceny dostępne w katalogu Ogrzewanie Podłogowe, system suchy na pewno będzie stosunkowo droższy ale najlepiej przekalkulować to na konkretnym przykładzie.

Z uwagi na konstrukcję płyty izolacyjnej (styropianu), System ten ma ograniczone/narzucone rozstawy rur: min. 167 mm, 250 mm lub 333 mm.

W porównaniu do systemu tradycyjnego (mokrego) może charakteryzować się mniejszą bezwładnością (w zależności od jakości suchego jastrychu), ale to można traktować jako plus i minus.

Bezwładność czyli szybkość reakcji posadzki na temp. źródła ciepła - obrazowo mówiąc, podłoga szybciej będzie się nagrzewała i szybciej stygła.

Na drewniane konstrukcje jest to praktycznie jedyna metoda ułożenia OP z uwagi na niskie obciążenie konstrukcji.

W praktyce daje taki sam efekt jak OP wykonane metodą mokrą - oczywiście o ile jego moc jest odpowiednio dobrana do pomieszczenia/budynku.

• 4 years później...
Z tego co wiem, to są już takie systemy nawet bez suchych jastrychów. Na przykład tu: :spam:

Ktoś może ma jakąś opinię? Mój znajomy mi to pokazał, zrobił taki system chyba u mamy w domu i są zadooleni. Ja aktualnie też się nad tym zastanawiam

Ciekawe..