Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna w praktyce

cardu

Recommended Posts

Mam płytę Samsunga CTN464 i wydaje mi się że coś z nią nie tak.

Zaobserwowałem obniżenie się mocy grzania jednego pola po włączeniu drugiego pola mimo braku zmiany jej na wyświetlaczu. Ustawiam pierwsze pole na 10 czyli ok 2/3 mocy (zakres regulacji od 1 do 15 + buster) a drugie pole na 1 czyli minimów i woda na pierwszym przestaje mi się gotować !

Oba pola po tej samej stronie kuchenki. Czy ktoś z forumowiczów może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ? Też tak macie ?

Infolinia i serwisant twierdzą że tak działają wszystkie indukcje i po włączeniu drugiego pola w parze trzeba sobie podnieść moc na tym pierwszym żeby podtrzymać gotowanie / smażenie.

Nie trzeba sobie podnieść mocy w parze ( czyli dwa lewe lub dwa prawe), po prostu nie da się korzystać z dwóch lewych lub prawych jednocześnie z najwyższą mocą, to za duże obciążenie i muszą się one podzielić między sobą, stąd to obniżenie jednego z nich. Wszystko jest w porządku- prawidłowa praca, jak chcesz korzystać z dwóch na maxa to po przekątnej możesz. Pozdr

Moc maksymalna mojej płyty to 7,2kW czyli 3,6kW na parę lewą i tyle samo na parę prawą.

Tak to jest w teorii... W praktyce płyty indukcyjne bardzo często mają problem z obsłużeniem dwóch palników na dużej mocy jednocześnie. U mnie - tak jak kolega wcześniej napisał - możliwe jest grzanie na maxa tylko przy palnikach po przekątnej...

Całkiem niezależna teoria - może napięcie zasilające "siada" ...

Nowe przyłącze, pion blisko, w pionach sektorowy bat. Ponadto nie zauważyłam żadnego przygasania światła gdy włączam "duże" odbiorniki.

Mam część żarówek żarowych i halogenowych, było by widać.

Zresztą siadało by po włączeniu drugiego pola na minimum, tak jak opisywałem wcześniej.

Może forumowicze / forumowiczki :) które gotują na indukcjach podzielą się spostrzeżeniami z praktyki.

Edytowane przez cardu

Nowe przyłącze, pion blisko, w pionach sektorowy bat. Ponadto nie zauważyłam żadnego przygasania światła gdy włączam "duże" odbiorniki.

Mam część żarówek żarowych i halogenowych, było by widać.

Zresztą siadało by po włączeniu drugiego pola na minimum, tak jak opisywałem wcześniej.

Może forumowicze / forumowiczki :) które gotują na indukcjach podzielą się spostrzeżeniami z praktyki.

Na prawdę śpij spokojnie i nie nabijaj sobie głowy, ,,, cztery pola w twojej płycie obsługiwane są przez dwa moduły , jeden pól lewych a drugi pól prawych. Zauważ jeszcze że jak grzejesz na dwóch np lewych to nie grzeją one jednocześnie, tylko raz jedno raz drugie (takie charakterystyczne cykanie i bzyczenie) Chcesz szybciej - rób gotuj po przekątnej. :stirthepot:

No świetnie. Strasznie precyzyjna jest taka kuchenka. Przynajmniej teraz wiem dlaczego "zawodowi" kucharze gotują dalej na gazie:bash:

Właśnie to mnie zabolało, w środku sterowanie mikrokontrolerem przecież mogli zrobić korekcję. Skoro to norma a instrukcja o tym milczy to dla mnie to naciąganie klienta.

Dziękują wszystkim za odpowiedzi ale humoru mi nie poprawiliście :(

• 3 weeks później...
Na prawdę śpij spokojnie i nie nabijaj sobie głowy, ,,, cztery pola w twojej płycie obsługiwane są przez dwa moduły , jeden pól lewych a drugi pól prawych. Zauważ jeszcze że jak grzejesz na dwóch np lewych to nie grzeją one jednocześnie, tylko raz jedno raz drugie (takie charakterystyczne cykanie i bzyczenie) Chcesz szybciej - rób gotuj po przekątnej. :stirthepot:

a płytami flexi power (ma coś takiego Electrolux).. Nie wymagają one 2 faz do rozruchu. Czy tam też tak jest?