cardu 18.06.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Mam płytę Samsunga CTN464 i wydaje mi się że coś z nią nie tak. Zaobserwowałem obniżenie się mocy grzania jednego pola po włączeniu drugiego pola mimo braku zmiany jej na wyświetlaczu. Ustawiam pierwsze pole na 10 czyli ok 2/3 mocy (zakres regulacji od 1 do 15 + buster) a drugie pole na 1 czyli minimów i woda na pierwszym przestaje mi się gotować ! Oba pola po tej samej stronie kuchenki. Czy ktoś z forumowiczów może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ? Też tak macie ? Infolinia i serwisant twierdzą że tak działają wszystkie indukcje i po włączeniu drugiego pola w parze trzeba sobie podnieść moc na tym pierwszym żeby podtrzymać gotowanie / smażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil74 18.06.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie trzeba sobie podnieść mocy w parze ( czyli dwa lewe lub dwa prawe), po prostu nie da się korzystać z dwóch lewych lub prawych jednocześnie z najwyższą mocą, to za duże obciążenie i muszą się one podzielić między sobą, stąd to obniżenie jednego z nich. Wszystko jest w porządku- prawidłowa praca, jak chcesz korzystać z dwóch na maxa to po przekątnej możesz. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardu 18.06.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 To nie chodzi o pracę obu pól na maxa, jedno 2/3 mocy drugie minimum i już zaczyna się zmniejszanie mocy.Moc maksymalna mojej płyty to 7,2kW czyli 3,6kW na parę lewą i tyle samo na parę prawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 19.06.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Moc maksymalna mojej płyty to 7,2kW czyli 3,6kW na parę lewą i tyle samo na parę prawą. Tak to jest w teorii... W praktyce płyty indukcyjne bardzo często mają problem z obsłużeniem dwóch palników na dużej mocy jednocześnie. U mnie - tak jak kolega wcześniej napisał - możliwe jest grzanie na maxa tylko przy palnikach po przekątnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 19.06.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Całkiem niezależna teoria - może napięcie zasilające "siada" po zwiększeniu obciążenia a co za tym moc na pojedynczym palniku spada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardu 19.06.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Całkiem niezależna teoria - może napięcie zasilające "siada" ... Nowe przyłącze, pion blisko, w pionach sektorowy bat. Ponadto nie zauważyłam żadnego przygasania światła gdy włączam "duże" odbiorniki. Mam część żarówek żarowych i halogenowych, było by widać. Zresztą siadało by po włączeniu drugiego pola na minimum, tak jak opisywałem wcześniej. Może forumowicze / forumowiczki które gotują na indukcjach podzielą się spostrzeżeniami z praktyki. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez cardu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil74 21.06.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Nowe przyłącze, pion blisko, w pionach sektorowy bat. Ponadto nie zauważyłam żadnego przygasania światła gdy włączam "duże" odbiorniki. Mam część żarówek żarowych i halogenowych, było by widać. Zresztą siadało by po włączeniu drugiego pola na minimum, tak jak opisywałem wcześniej. Może forumowicze / forumowiczki które gotują na indukcjach podzielą się spostrzeżeniami z praktyki. Na prawdę śpij spokojnie i nie nabijaj sobie głowy, ,,, cztery pola w twojej płycie obsługiwane są przez dwa moduły , jeden pól lewych a drugi pól prawych. Zauważ jeszcze że jak grzejesz na dwóch np lewych to nie grzeją one jednocześnie, tylko raz jedno raz drugie (takie charakterystyczne cykanie i bzyczenie) Chcesz szybciej - rób gotuj po przekątnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prowne 22.06.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Dokładnie, zgadzam się z poprzednikiem, nie masz się czym przejmować bo wszystko działa tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.06.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 No świetnie. Strasznie precyzyjna jest taka kuchenka. Przynajmniej teraz wiem dlaczego "zawodowi" kucharze gotują dalej na gazie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardu 23.06.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 No świetnie. Strasznie precyzyjna jest taka kuchenka. Przynajmniej teraz wiem dlaczego "zawodowi" kucharze gotują dalej na gazie:bash: Właśnie to mnie zabolało, w środku sterowanie mikrokontrolerem przecież mogli zrobić korekcję. Skoro to norma a instrukcja o tym milczy to dla mnie to naciąganie klienta. Dziękują wszystkim za odpowiedzi ale humoru mi nie poprawiliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bings 13.07.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Na prawdę śpij spokojnie i nie nabijaj sobie głowy, ,,, cztery pola w twojej płycie obsługiwane są przez dwa moduły , jeden pól lewych a drugi pól prawych. Zauważ jeszcze że jak grzejesz na dwóch np lewych to nie grzeją one jednocześnie, tylko raz jedno raz drugie (takie charakterystyczne cykanie i bzyczenie) Chcesz szybciej - rób gotuj po przekątnej. a płytami flexi power (ma coś takiego Electrolux).. Nie wymagają one 2 faz do rozruchu. Czy tam też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts