Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin do wkładu kominkowego

Siwyluk

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy i kompletnie nie mam pojęcia o kominkach. Mieszkam w Danii i zamierzam kupic tutaj dom który nie ma niestety komina. Chciałbym zabudować w nim wkład kominkowy podłączony do komina jak w filmiku

Czyli komin byłby bezpośrednio nad wkładem komórkowym. W opisie komina na stronie sklepu pisze ze pasuje do wsYstkich typów kominków. Co o tym sądzicie?

Lepiej jak komin jest za lub obok wkładu kominkowego

Hmm to juz sam nic nie rozumie. Na niektorych stronach o kominkach i kominach piszą że najlepiej jak komin zamontowany jest nad kominem. Ja chciałbym zrobić zabudowany wkład kominkowy w rogu domu. Nie ma możliwości innej jak dać komin nad wkładem kominkowym w stropie. Pytanie tylko jak wykonać wtedy zabudowe?? tzn chodzi mi o komore dekompresyjna? przecież przechodzić będzie przez nią przewód dymowy. Proszę o jakieś rady jak to wykonać.

Komorę dekompresyjną z kominem w niej, budujesz tak samo jak bez komina. Tyle że element izolowany komina schodzi niżej, do poziomu dolnej płyty komory dekompresyjnej.

Pierwsza sprawa to prawidłowe przejście kominem przez strop (y) i konstrukcję dachową. Jeśli masz strop drewniany, nie kombinuj bez pomocy specjalisty. Specjalisty wysokiej klasy....

To moze napisze jakie sa plusy i minusy. Ja nie mam innej opcji jak dać nad wkładem lecz teraz to sam juz niewiem co robić

Rób nad, tylko z głową.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka&highlight=kominek+jaki+komin+gdzie+wyczystka