dubi1985 18.06.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam serdecznie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w doradzeniu wymiaru okien do domku jedorodzinnego. W projekcie mamy wymiar okien do dwóch pokoi 150x180 cm, w sypialni dwa takie okna. Zastanawiamy sie jednak nad zmiana na takie jak w załączniku.... problem polega na tym że sasiada ciężko spotkać,,,, a czas nagli bardzo z decyzją... prosze o opinię, jaki moze byc to wymiar okna ? i czy takieokno jest praktyczne? nie za małe do pokoju ? Pozdrawiam, Piotrek http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=321274&d=1434650907&thumb=1&stc=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.06.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nie spotkałem sie jeszcze z projektem który by dużo nie stracił wizualnie po zmniejszeniu okien aż o tyle ja ty chcesz. U sąsiada jest chyba 120x120 - wiec dorzo mniejsze niż twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi1985 18.06.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 rozumiem, a gdyby zastosować kwadrat 150x150, okno nie dzielone, czy spelnia swoja funkcję? otwieranie takiego okna jest bardzo uciążliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacperekbialy 18.06.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dlatego takie sprawy trzeba rozważać przed zakupem projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Dlatego takie sprawy trzeba rozważać przed zakupem projektu domu. Ponieważ gdyż???Autor podpatrzył u sąsiada,chce mieć podobne i pyta o konkrety.Masz już okna w chałupie??? Jak wybierałeś projekt to wiedziałeś jakie one będą docelowo???. Jeśli nie to nie doradzaj bo wprowadzasz w błąd autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 rozumiem, a gdyby zastosować kwadrat 150x150, okno nie dzielone, czy spelnia swoja funkcję? otwieranie takiego okna jest bardzo uciążliwe ? Zapytam dlaczego stawiasz problem także na otwieranie okien?Mieszkam już długo i okna otwieram bardzo rzadka a nawet w ogóle.Natomiast otwieram wejściowe duże na taras juz nie okno ale drzwi.Bardzo często wymieniam powietrze uchylając właśnie tylko te tarasowe.Mam w wykuszu 145/145 niedzielone i uchyla-otwiera się bez problemowo i ten wymiar robi już wrażenie gdy jemy niedzielne obiadki przy dużym stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 19.06.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 powierzchnia okna powinna stanowić 1/6 do 1/8 powierzchni podłogi pokoju. dotyczy to razem wszystkich okien w danym pokoju. czyli pokoj 6 m2 może mieć 1 okno o pow 1m2 lub 2 o pow 0,5 m2. lub mniej, o powierzchni min 0,75 m2 1 okno i 0,33 2 okna. powierzchnie okien liczymy bez ram. sam sprawdź czy okno nie jest za duże. jak za trudne to do architekta z tym... ponadto proponuję mimo wszystko pozostanie przy jak najwierniejszym trzymaniu się projektu gotowego. Spodobał ci sie bo całość miała urok. robiąc zmiany ryzykujesz utratę tego uroku i wiele innych błędów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) powierzchnia okna powinna stanowić 1/6 do 1/8 powierzchni podłogi pokoju. dotyczy to razem wszystkich okien w danym pokoju. czyli pokoj 6 m2 może mieć 1 okno o pow 1m2 lub 2 o pow 0,5 m2. lub mniej, o powierzchni min 0,75 m2 1 okno i 0,33 2 okna. powierzchnie okien liczymy bez ram. sam sprawdź czy okno nie jest za duże. jak za trudne to do architekta z tym... ponadto proponuję mimo wszystko pozostanie przy jak najwierniejszym trzymaniu się projektu gotowego. Spodobał ci sie bo całość miała urok. robiąc zmiany ryzykujesz utratę tego uroku i wiele innych błędów... Matko córko nie wprowadzaj go w zakłopotanie bo się załamie ,a termin go przecież goni.Komu te wyliczanki przedstawiasz???Jemu??? Proszę bym sam nie szukał wskaż linka do strony z której to ściągnąłeś bo sam tego nie wymyśliłeś.Bardzo mnie ciekawią te wyliczanki.Czy wiesz co to są domy energooszczędne np.3, 5 litrowe???Poczytaj w nich o oknach.:bye: powierzchnia okna powinna stanowić 1/6 do 1/8 powierzchni podłogi pokoju. Już znalazłem np tu.http://www.dfbokna.pl/index.php?action=porady_kryteria_doboru_okien Maksymalna powierzchnia okien nie jest określona i dlatego mogą one zajmować nawet całą ścianę. Jednak w praktyce zaleca się, żeby powierzchnia okien była nie większa niż 1/6 powierzchni podłogi Edytowane 19 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi1985 19.06.2015 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) rozumiem ze kazda zmiana w projekcie moze wpłynać na zupelnie inny obraz... pokoje są 13m2, i zamiast okna 150x180 dzielonego, chcialbym zastsowac 150x150 nie dzielone. Dlaczego pytam o trudności w otwieraniu takiego okna? takie są zastrzeżenia użytkowników, z doswiadczenia wiem, że okna wyłacznie uchylam... otwieram je wyąłcznie podczas mycia a i problem z przestawieniem kwiatka z parapatu mnie nie przekonuje Edytowane 19 Czerwca 2015 przez dubi1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 rozumiem ze kazda zmiana w projekcie moze wpłynać na zupelnie inny obraz... pokoje są 13m2, i zamiast okna 150x180 dzielonego, chcialbym zastsowac 150x150 nie dzielone. Dlaczego pytam o trudności w otwieraniu takiego okna? takie są zastrzeżenia użytkowników, z doswiadczenia wiem, że okna wyłacznie uchylam... otwieram je wyąłcznie podczas mycia a i problem z przestawieniem kwiatka z parapatu mnie nie przekonuje Jaka zmiana w projekcie jaśniej napisz konkretnie.Jakie są i których użytkowników te zastrzeżenia? Uchylanie i otwieranie już przerobiliśmy i wiesz.I jeszcze , co z tym przestawianiem kwiatka bo cię nie przekonuje??? Napisałem ci ,że mam w wykuszu i nie tylko 145/145 nie dzielone i uchylają i otwierają jeśli już w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 19.06.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 niktspecjalny: może Ty wszystko wiesz z internetu ale ja akurat nie. na 1/8 jest przepis warunki techniczne a 1/6 to wiedza za studiów. czasami dopuszcza się 1/4 np przy wielkich szkleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) niktspecjalny: może Ty wszystko wiesz z internetu ale ja akurat nie. na 1/8 jest przepis warunki techniczne a 1/6 to wiedza za studiów. czasami dopuszcza się 1/4 np przy wielkich szkleniach. Co ty wypisujesz??? Jaki internet??? Napisałem jakie mam okna,Jakich wymiarów.......... autora interesujących.Co mają studia do tych okien??? Mamuniu.co ty studiowałeś jeśli już???.Mam w domu okna i niektóre na zamówienie bo się standardy nie mieściły.Przyjechali wstawili dali gwarancje i pojechali.W DB kierbud zmianę naniósł i po sprawie.O co ci chodzi??? jak już tak straszysz autora to powiedz mu jak ta miara 1/8 ma się do 1/6.Jak się to mierzy przynajmniej z tej wyliczanki będzie jakiś skutek. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi1985 19.06.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) zmiana dotycząca rozmiaru okien w projekcie mamy 150x180 spotkałem sie z opinią że za każdym razem kiedy otwieramy takie okno, musimy zdejmować wszystko z parapetu jak pisalem, lubię minimalizm i u mnie leżeć nic nie powinno zastrzezenia uzytkowników udzieljacych sie na forum, takie jak to. mianowicie częstsza regulacja takiego okna ( 150x150 ) Dziś odwiedziłem dwie firmy od okien. Pierwsza, na dzień dobry odradziła mi takie rozwiązanie... (PCV 3 szybowe ) ze względu na ciężkie okno bedą problemy... druga firma, znana na rynku - robią takie okna i nie ma z nimi problemu.Gwarancja 5letnia. To samo dotyczy się okna stałego 240x230, w pierwszej firmie do wyboru, słupek w środku lub mniejsze okno , druga firma , okno 6 szybowe - bez problemu.CO do cen, dostanę wycenę do poniedzialku. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez dubi1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.06.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Witam serdecznie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w doradzeniu wymiaru okien do domku jedorodzinnego. W projekcie mamy wymiar okien do dwóch pokoi 150x180 cm, w sypialni dwa takie okna. Zastanawiamy sie jednak nad zmiana na takie jak w załączniku.... problem polega na tym że sasiada ciężko spotkać,,,, a czas nagli bardzo z decyzją... prosze o opinię, jaki moze byc to wymiar okna ? i czy takieokno jest praktyczne? nie za małe do pokoju ? Panie Piotrze, rady co do "praktyczności" konstrukcji okiennych są tymi z gatunku "ja ci radzę rób jak chcesz". Tylko Pan wedle własnych oczekiwań może określić co dla Pana jest i będzie praktyczne, a co niepraktyczne i tych subiektywnych przekonań najlepiej się trzymać. Z technicznego punktu widzenia zarówno okno 1500 x 1800, jak i 1500 x 1500 szczególnie jeśli ma być jedno albo dwustronnie "kolorowe" jest konstrukcją wykonalną lecz wysoce wątpliwą jeżeli weźmiemy pod uwagę trwałość właściwości użytkowych. Osobiście nie polecam. Pan zrobi jak zechce. Oprócz praktyczności pozostaje jeszcze do rozważenia kwestia praw autorskich. Zmniejszenie wymiaru okna wymaga ingerencji w konstrukcję obiektu, a konkretnie w wymiar ościeża. Z technicznego punktu widzenia to żaden problem, zatem wystarczy jak pod zmianą podpisze się osoba z uprawnieniami o ile działa Pan na podstawie projektu powtarzalnego. Ich autorzy niejako od razu dają nabywcom możliwość nieograniczonej prawem autorskim adaptacji. Jeżeli jednak buduje Pan w oparciu o projekt indywidualny, prawo i przyzwoitość nakazują dokonywać zmian w uzgodnieniu z autorem dzieła o ile nie przekazał Panu wraz projektem pełni praw autorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.06.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 autor projektu indywidualnego na pewno nie przekazał praw autorskich inwestorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Panie Piotrze, rady co do "praktyczności" konstrukcji okiennych są tymi z gatunku "ja ci radzę rób jak chcesz". Tylko Pan wedle własnych oczekiwań może określić co dla Pana jest i będzie praktyczne, a co niepraktyczne i tych subiektywnych przekonań najlepiej się trzymać. Z technicznego punktu widzenia zarówno okno 1500 x 1800, jak i 1500 x 1500 szczególnie jeśli ma być jedno albo dwustronnie "kolorowe" jest konstrukcją wykonalną lecz wysoce wątpliwą jeżeli weźmiemy pod uwagę trwałość właściwości użytkowych. Osobiście nie polecam. Pan zrobi jak zechce. Oprócz praktyczności pozostaje jeszcze do rozważenia kwestia praw autorskich. Zmniejszenie wymiaru okna wymaga ingerencji w konstrukcję obiektu, a konkretnie w wymiar ościeża. Z technicznego punktu widzenia to żaden problem, zatem wystarczy jak pod zmianą podpisze się osoba z uprawnieniami o ile działa Pan na podstawie projektu powtarzalnego. Ich autorzy niejako od razu dają nabywcom możliwość nieograniczonej prawem autorskim adaptacji. Jeżeli jednak buduje Pan w oparciu o projekt indywidualny, prawo i przyzwoitość nakazują dokonywać zmian w uzgodnieniu z autorem dzieła o ile nie przekazał Panu wraz projektem pełni praw autorskich. Normalnie u ciebie przepisy się zmieniły jak nigdy dotąd.Skąd wy to czerpiecie???Mamy projekt ,mądrego kierbuda,kierbud i projektant ,kontakt=rozwiązanie problemu,płace kierbudowi to niech moje widzimisię zgodnie ze sztuką budowlaną i przepisami do odbioru budynku włącznie wychodzi u projektanta.Piszesz mu jakby nic nie mógł zrobić jak w projekcie tak ma.Głupota.Pisze się o nich ,że są zmianami nieistotnymi,nie potrzeba żadnych zmian w projekcie li tylko konsultacji z projektantem.W pozwoleniu na budowę jeżeli dobrze pamiętam także nic się nie zmienia,NB chce je tylko widzieć jak będzie oddawany dom.Finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.06.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Normalnie u ciebie przepisy się zmieniły jak nigdy dotąd.Skąd wy to czerpiecie???Mamy projekt ,mądrego kierbuda,kierbud i projektant ,kontakt=rozwiązanie problemu,płace kierbudowi to niech moje widzimisię zgodnie ze sztuką budowlaną i przepisami do odbioru budynku włącznie wychodzi u projektanta.Piszesz mu jakby nic nie mógł zrobić jak w projekcie tak ma.Głupota.Pisze się o nich ,że są zmianami nieistotnymi,nie potrzeba żadnych zmian w projekcie li tylko konsultacji z projektantem.W pozwoleniu na budowę jeżeli dobrze pamiętam także nic się nie zmienia,NB chce je tylko widzieć jak będzie oddawany dom.Finito. Szanowny Panie niktspecjalny. Po pierwsze Pańska wypowiedź nijak się ma do mojej, to po pierwsze. Po drugie, Pańską i jakże polską specjalnością jest brak szacunku dla prawa, szczególnie autorskiego. No cóż, taki kraj. W imię prywaty wielu gotowych jest chodzić na skróty, bo taniej. A potem zdziwko, że umowy śmieciowe i niskie płace:-). Tusku wracaj, będziesz winny, bo gdzie by tam armia niktspecjalnych doradców na naszych forach i budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Szanowny Panie niktspecjalny. Po pierwsze Pańska wypowiedź nijak się ma do mojej, to po pierwsze. Po drugie, Pańską i jakże polską specjalnością jest brak szacunku dla prawa, szczególnie autorskiego. No cóż, taki kraj. W imię prywaty wielu gotowych jest chodzić na skróty, bo taniej. A potem zdziwko, że umowy śmieciowe i niskie płace:-). Tusku wracaj, będziesz winny, bo gdzie by tam armia niktspecjalnych doradców na naszych forach i budowach. Nie rozumiem ,ze jest gorąco ale Panie "T" wytłumacz mi Pan o co Panu chodzi???.O jakiej Pan prawisz prywacie i chodzeniu na skróty.Wiem ,że takie mądrości niemerytoryczne niepotrzebnie wprowadzają w błąd czytającego.Może jak ciepło to tylko sok.Dużo soku.Wszystkie okna mam wstawione zgodnie z prawem.O czym Pan piszesz, po co Pan Tuska wzywasz???.Zawsze odmieńcom zadaje pytanie na koniec.Jakie masz Pan okna u siebie i jak składał Pan papiery czy nic nie przykuło uwagi inspektorów z NB???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 20.06.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Wiesz Nikoś co to jest prawo autorskie ? Bo o tym kolega pisze a do tego zajmuje się oknami zawodowo a ty go pytasz czy ma okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.06.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Wiesz Nikoś co to jest prawo autorskie ? Bo o tym kolega pisze a do tego zajmuje się oknami zawodowo a ty go pytasz czy ma okna . Dzięki za wsparcie:-), ale ja w tym wątku jestem "przejazdem" i w werbalne przepychanki z lokalnym trollem wdawać się nie mam zamiaru. Więcej takich niespecjalnych doradców i więcej dla nich posłuchu, a przybędzie forumowiczom domków co to już na starcie gotowe są do remontu. Miłego forumowania życzę, a jakby coś w kwestii okien, to jestem do dyspozycji:-). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts