Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mo?e SAMA ZROBI? KOBIETA !? :-) a mo?e wiele ...

osowa

Recommended Posts

witam serdecznie :p

Chciałabym by w tym podtemacie pisały i wklejały fotki kobiety i nie tylko :wink: o swoich samodzielnych pracach związanych z budową i upiększaniem domu , mieszkań , ogrodów i czego tam tylko komu przyjdzie do głowy

( bez podtekstów panowie ... :wink: )

Na dobry początek zacznę takim małym przykładem ZRÓB TO SAM

liczę , że i inni się dołączą ze swoimi pomysłami ...

ROLETA RZYMSKA

Zdradzę Wam mój sposób , a co mi tam.... w końcu niech wszyscy mają radość

-Kup suchutkie listewki , takie do kwiatków

-rozplanuj sobie jak gęsto chcesz by były i przeszyj w tych miejscach tuneliki ; tam wsuniesz własnie te listewki

-kup sobie odpowiednią ilość oczek do staników ; takich od ramiączek kółeczek

-śliski sznureczek ale taki dość gruby , około 1-2mm ;musisz go policzyć dwa razy długość rolety plus raz szerokość plus dwa razy ramię do podciągania - średnio długość rolety i troszke na uszka do kółeczek

- do każdego tunelika oraz na górnej części wszyj od podspodu po obu stronach szerokości gdzieś mniej więcej 2-3 cm od brzegu materiału uszka przez które od razu przełóż kółeczka

-przekładanie sznurka ( zawiąż na dolnym kółeczku ) zacznij od strony przeciwnej niż będzie część do podciągania

-przełoż przez górę i wyciągnij tyle po drugiej stronie ile potrzeba by była długość do podciągania i wróć tą samą długością z powrotem do oczka w dół po drugiej stronie rolety i zawiąż również na dolnym kółeczku

I GOTOWE

Musisz tylko pamiętać , że odległość od jednej listewki do drugiej przy podciąganiu dzieli się na pół tworząc ozdobną falę , tak więc wymiar tej odległości musi być proporcjonalny do szerokości i być w miarę duży by mogła powstać właśnie ta fala ...

Są prostsze sposoby ale mniej efektowne - można kupić specjalną taśmę do rolet rzymskich w ikea , mam też jedne w tej wersji ale nie polecam ze względów estetycznych - od strony zewnętrznej domu widok nie jest załadny , ponieważ ta taśma jest dość szeroka i niestety biała - wygląda to okrutnie na kolorowych materiałach... no i nie układa się tak ładnie

Mam nadzieję , że choć trochę zrozumiałaś/łeś moje zawiłe objaśnienia :wink:

fotki do wglądu na dolnym linku pod moim podpisem

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam ekstremalny przykład tego co może zrobić kobieta sama na budowie. Zona mojego kolegi z byłej pracy. Mieliśmy napięty harmonogram pracy więc przez tydzień nie było nas w domach, a na moje kolegę czekało kopanie szamba. i żona tego kolegi, przy uzyciu prostych narzędzi -szpadel, łopata, taczka i kilof to szambo wykopała, nawet większe niż planowano. I Zdziwiłby się każdy widzą c ją - drobna niewysoka blondyneczka, bardzo zresztą sympatyczna.

Kobiety na traktory :wink:

Pozdrawiam.

Mam ekstremalny przykład tego co może zrobić kobieta sama na budowie. Zona mojego kolegi z byłej pracy. Mieliśmy napięty harmonogram pracy więc przez tydzień nie było nas w domach, a na moje kolegę czekało kopanie szamba. i żona tego kolegi, przy uzyciu prostych narzędzi -szpadel, łopata, taczka i kilof to szambo wykopała, nawet większe niż planowano. I Zdziwiłby się każdy widzą c ją - drobna niewysoka blondyneczka, bardzo zresztą sympatyczna.

Kobiety na traktory :wink:

Pozdrawiam.

Ojjj, duużo może: zasypywanie wykopów pod kanalizację, pod prąd (płytsze, to szybciej poszło :D ) i ostatnio malowanie unigruntem wylewek.

No bo o takich drobnostkach jak sprzątanie placu budowy czyli pobojowiska po budowlańcach (przenoszenie porozrzucanych pustaków, desek, palet itp) nie wspominam, bo przecież to rzecz oczywista.

I jeszcze koszenie mojego trawniczka - prawie 30 arów :x , ale w zasadzie to już mogę traktować jako relaks na budowie (tylko problem co z tym cholernycm trawskiem robić???? :-? .

I do tego okiem wyobraźni dorzućcie cztery laski w wieku 7 lat, 3 lata i 16-stomiesięczne bliźniaki, do których czasem se skołuję pomoc, a czasem nikt się nie chce dać wrobić.

• 3 weeks później...
Ja jako kobitka z krwi i kości załatwiam całe zaplecze finansowe budowy, dzięki czemu mój szanowny małżonek nie ma pojęcia co, gdzie i ile kosztuje :wink: . Wcale się tym zresztą nie martwię- on zarabia (ja oczywiście też) ale mi jakoś lepiej wychodzą wszelkie zakupy- ach te kobietki umią czarować :p

• 3 weeks później...

Osowa - a czy nie zamieściłabyś na FORUM krótkiego opisu (dla kobiet, rzecz jasna :wink: ) pn. :"Jak się kładzie kafle"?

Będę to zapewne robić niedługo - mowa tu o kafelkowaniu "dekoracyjnym" częsci powierzchni ściany czy blatu, jako dodatku do juz położonej przez fachowca glazury. Nie chcę wzywać kafelkarza do przyklejenia 10 czy 20 płytek... I nie chcę mu też tłumaczyć jak to ma być i dlaczego (bo na pewno słysząc moje pomysły osłabłby albo pękał ze śmiechu - jedno z dwojga :D ) rozumiesz zapewne co mam na myśli bo widziałam Twoje wnętrza i i robisz to ślicznie!

To co - można prosić o taki krótki kursik? Co kupić, ile, jak rozcieńczać kleje (czy co tam trzeba) no i samo klejenie. A! No i fugowanie......?

Pozdrawiam!!!

• 1 month później...
Odświeżam wątek i dopisuję me najnowsze dzieło: odprowadzenie deszczówki w ogród. Niby nic nadzwyczajnego, ale... 80m wykopu na głębokość ponad 50 cm - tu muszę oddać sprawiedliwość mojemu tacie, który ze mną kopał te "rowy" oraz mamie, która dzielnie biegała za bliźniaczkami po tych naszych 30arach. Dwa dni nam zeszło z kopaniem, trzeci dzień zajęło wymierzenie, zakupienie i poskładanie rur do kupy, a czwartego dnia dokonano przy pomocy małża osobistego i teścia, zasypania wykopów (nooo, nie całkiem, zostało z 15 m do przysypania).

Witam budujące kobiety! Mój wkład w budowę:

- dołki pod słupki na ogrodzenie (na razie 15)

- kopałam, deskowałam fundamenty

- murowanie dwóch warstw ścianki wewnętrznej w zastępstwie małża, który pojechał w siną dal a została kuweta zaprawy - wyszło super, nawet zafugowałam! I jest to najładniejszy fragment murowanej ściany, szkoda że wkrótce zostanie otynkowany!

- nosiłam zaprawę, cegły oraz pustaki na pszyszłe poddasze oraz podawałam facetom dachówki z parteru. Niezła siłownia, mam bicepsy i zgrabne nóżki od wchodzenia po schodach z ciężarami.

- byłam pomocnikiem od wszystkiego dla małża i jeszcze szykowałam papu na budowie

- kładłam folię dachową, ale tylko do połowy dachu, dalej się bałam.

Uff, chyba szybciej byłoby powiedzieć czego nie robiłam.

Właśnie tak myślę, czego nie robiłam i... nie wiem!