Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom z bala do przenienienia

hoo8a

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar złożyć dom z bala który został w tamtym roku przeze mnie i mojego teścia rozebrany

Domek stał na działce za blisko planowanego domu rodzinnego więc musiałem go rozebrać

W przyszłym roku chciałbym go reaktywować jako budynek gospodarczy i postawić w bardziej ustronnym miejscu na działce

Elementy domku zostały oznaczone i schowane do budynku gospodarczego

Bale są zdrowe poza podwaliną , belkami z okolic okien i wiezbą która trzeba postawić na nowo IMG_00000382.jpgIMG_00000368.jpgIMG_00000383.jpgIMG_00000385.jpgIMG_00000389.jpg

Chciałbym się zapytać jak najlepiej to zrobić ... I od czego tu zacząć ...

Na działce mam wszystkie media oprócz kanalizy

W następnym poście wkleje zdjęcia z rozbiórki domku

Proszę o wszelkie porady osób które maja wiedzę w tym zakresie

Dziękuje i pozdrawiam

Hubert

no na początek podstawa , fundamenty później robisz podwalinę dobrze jeśli masz starą na wzór chodzi o zamki narożne , jeśli ich nie ma to musisz ustalić jakie jest przesunięcie belek , czyli belka ściany wzdłużnej powinna być przesunięta o pół do belki ściany szczytowej ale czasem bywa inaczej jak już zrobisz podwalinę jedziesz do góry według numerków , pilnuj odległości między ścianami by ci się nie rozjechały bo belka oczepowa nie będzie pasować i trzeba będzie pasami ściągać .

Temat trudny do opisania bo każdy dom jest inny i niesie inne niespodzianki .