Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja naczynia wzbiorczego cwu

scav

Recommended Posts

Witam,

Podłączono mnie ostatnio do sieci wodociągowej (wcześniej własna studnia + pompa). Na przyłączu zainstalowałem reduktor ciśnienia. Przy okazji wymieniłem cieknący podgrzewacz wody na Galmeta 200l. Ciśnienie wody z wodociągów na manometrze wejściowym to 4.5 bara. Zredukowane na reduktorze do 2.9bara. Manometr wyjściowy na reduktorze podczas pracy(odkręcony kran) pokazuje 2.5bara a w stanie spoczynku 3bary(zakręcony kran).

I teraz problem: zauważyłem, że podczas ogrzewania wody w podgrzewaczu przez piec CO ciśnienie na manometrze wyjscowym(tym za reduktorem) skacze do 4.1bara. W mojej instalacji występuje naczynie wzbiorcze(Refix d12) na wlocie zimnej wody do podgrzewacza. Wiem, że reduktor działa w zasadzie jak zawór zwrotny i podczas pogrzewania woda zwiększa swoją obiętność zwiększając ciśnienie i przez to nie ma gdzie uciec do instalacji. Dziwi mnie jednak to, że nie jest to kompensowane przez naczynie wzbiorcze (a może jest ale nie w takim stopniu jak powinno być). Podejrzewam, że jest w nim ustawione złe ciśnienie (początkowe?) Zmierzyłem ciśnienie na naczyniu wzbiorczym i wynosi 3.75bara (mierzone w momencie jak ciśnienie wody w instalacji wynosi 4.1bara.)

Pytanie czy należy upuścić czy dopompować powietrza do naczynia wzbiorczego ? W ogole wydaje mi się, że naczynie wzbiorcze jest puste.