Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa ciepla PW 8 kW będzie dobra do mojego domku?

silno

Recommended Posts

Witam.

czy pompa ciepla (8 kw) pw będzie dobrym rozwiązaniem w moim przypadku?

projekt anatol parterowy 105m2 (okolice torunia)

1.płyta fundamentowa – wymiana gruntu 50 cm i zagęszczona piaskiem ,folia wodoszczelna, 20 cm styropian twardy na folii U= 0.036 i 10 cm na obrzeżach, 20 cm betonu B20 zbrojonego podwójną kratą, 5 cm styropianu twardego na płycie , 6 cm betonu na posadzce. ( 1 m izolacja w której w skład wchodzi 25 cm styropianu i 25 cm betonu)

2. Okna trójszybowe veka U=0.8 z ciepłym montażem. (teśma paraizolacyjna)

3. ściany konstrukcyjne (zewnętrzne) beton komórkowy Solbet o gr. 24 cm P+W ( pióro-wpust)

4. Styropian 20 cm 0.40 5. Strop ocieplony wełną mineralną 30cm 0.39

5. Ogrzewanie podlogowe

6. Drzwi wejsciowe Gerda u=1.3

7. Podłoga ocieplona styropianem twardym o gr. 10 cm

Czy pompa ciepla 8 kw pw sprawdzi się? Developer mi poleca alfea extensa+ . Będzie też kominek. Dzięki

O, nie wiedziałem że tam na płycie budują? To standard czy tylko u Ciebie?

Pompa jak pompa, sprawdzi się. Ma przecież grzałki jakby co.

Można wiedzieć ile taki domek kosztuje pod klucz i jaki deweloper?

Na Twoim miejscu pompą bym się nie przejmował tylko kurzym sąsiedztwem, codziennie tamtędy przejeżdżam i latem to masakra na osiedlu, zależy też od kierunku wiatru....

Musisz poszukać w projekcie rocznego zapotrzebowania na ciepło (kWh/rok).

Na przykład dla wartości 10000kWh pompa zużyje energii elektrycznej na ogrzewanie odpowiednio:

5000kWh przy COP=2

4000kWh przy COP=2,5

3333kWh przy COP=3

Tę wartość mnożysz przez cenę 1kWh prądu i masz szacunkowy koszt ogrzewania.

Ale w ciemno bez liczenia będzie taniej niż 2000zł dla domu 105m2, ludzie za ponad 200m2 płacą np. 1600zł (co prawda przy gruntowej i w większość w "2 taryfie") - musisz tylko programowo wyeliminować niepotrzebne załączanie grzałek.

O, nie wiedziałem że tam na płycie budują? To standard czy tylko u Ciebie?

Pompa jak pompa, sprawdzi się. Ma przecież grzałki jakby co.

Można wiedzieć ile taki domek kosztuje pod klucz i jaki deweloper?

Na Twoim miejscu pompą bym się nie przejmował tylko kurzym sąsiedztwem, codziennie tamtędy przejeżdżam i latem to masakra na osiedlu, zależy też od kierunku wiatru....

Z tego co pamiętam A standardowo nie ma grzałek - trzeba dokupić.

Gość Arturo72
Witam.

czy pompa ciepla (8 kw) pw będzie dobrym rozwiązaniem w moim przypadku?

projekt anatol parterowy 105m2 (okolice torunia)

1.płyta fundamentowa – wymiana gruntu 50 cm i zagęszczona piaskiem ,folia wodoszczelna, 20 cm styropian twardy na folii U= 0.036 i 10 cm na obrzeżach, 20 cm betonu B20 zbrojonego podwójną kratą, 5 cm styropianu twardego na płycie , 6 cm betonu na posadzce. ( 1 m izolacja w której w skład wchodzi 25 cm styropianu i 25 cm betonu)

2. Okna trójszybowe veka U=0.8 z ciepłym montażem. (teśma paraizolacyjna)

3. ściany konstrukcyjne (zewnętrzne) beton komórkowy Solbet o gr. 24 cm P+W ( pióro-wpust)

4. Styropian 20 cm 0.40 5. Strop ocieplony wełną mineralną 30cm 0.39

5. Ogrzewanie podlogowe

6. Drzwi wejsciowe Gerda u=1.3

7. Podłoga ocieplona styropianem twardym o gr. 10 cm

Czy pompa ciepla 8 kw pw sprawdzi się? Developer mi poleca alfea extensa+ . Będzie też kominek. Dzięki

Masz podobne parametry domu do mnie,ja mam dom większy o 10m2,zmień wentylację grawitacyjną na mechaniczną,najlepiej z odzyskiem,obciążenie cieplne mam 3,5kW czyli taka pompka w zupełności powinna styknąć.

Mam pompę p-w,zużycie energii na ogrzewanie za poprzednie dwa sezony to odpowiednio 1900kWh i 1700kWh,w pierwszym miałem taryfę G11 czyli za ogrzewanie wyszło mi ok.1000zł,w obecnym sezonie mam taryfę G12W czyli za ogrzewanie wyszło mi ok.500zł.

Czy zamknę się w kwocie 2000 rocznie za ogrzewanie przy temp okolo 21 stopni?

Masakra ;)

W domu utrzymuje 22,5-23st.C,ile za to masz wyżej.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Tak Arturo ale Ty masz grafit na ścianach a u mnie deweloper się bardzo opiera bo niby grafit trzeba w nocy kłaść. Poza tym masz proszek PUR a ja go mieć nie będę. W Twoim opisie widzę ze masz COP1?

COP1 to dla pewnego moda,który ześwirował ;)

Jak Cię stać pakuj grafit,deweloper w ciula gra,ja kleiłem swój we dnie :)

Po PUR ustaw się w kolejce i będziesz miał gratis ;)

Edytowane przez Arturo72