Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu a wentylacja mechaniczna jak najlepiej zaplanowac?

Recommended Posts

Witam. Jestem zielony w temacie wentylacji mechanicznej, znajduje się na etapie adaptacji projektu domu piętrowego w którym zdecydowałem się na rekuperacje. Moje pytanie jest następujące czy już na etapie stawiania murów należało by przygotować grunt pod rekuperacje czyli pozostawiać otwory i tym podobne? Czy można to wykonać na spokojnie gdy budynek będzie już stal? I dopiero wtedy zwrócić się do firmy która zajmuję się fachowym montażem? Kolejne pytanie to czy trzeba nanosić jakieś zmiany do projektu, czy należy to zrobić na etapie adaptacji? Prosiłbym o przybliżenie tej sprawy i jakieś jasne porady jak to ugryźć i jak najlepiej sobie z tym poradzić aby zrobić to rozsądnie i bez dodatkowych nakładów finansowych. Pozdrawiam:D

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy już na etapie stawiania murów należało by przygotować grunt pod rekuperacje czyli pozostawiać otwory i tym podobne?

NIE

Czy można to wykonać na spokojnie gdy budynek będzie już stal? I dopiero wtedy zwrócić się do firmy która zajmuję się fachowym montażem?

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY - WTEDY WCHODZĄ ELEKTRYCY, HYDRAULICY, WENTYLACJA

Kolejne pytanie to czy trzeba nanosić jakieś zmiany do projektu, czy należy to zrobić na etapie adaptacji?

NO, MUSISZ MIEĆ PROJEKT PRZEWIDUJĄCY WENTYLACJĘ MECH. - np. NIE BUDUJESZ KOMINÓW WENTYLACYJNYCH

Prosiłbym o przybliżenie tej sprawy i jakieś jasne porady jak to ugryźć i jak najlepiej sobie z tym poradzić aby zrobić to rozsądnie i bez dodatkowych nakładów finansowych.

WEŹ FIRMĘ KTÓRA ZAMONTUJE CI WSZYSTKIE KANAŁY W ŚCIANACH I SUFITACH - TAK ŻEBY NIC NIE WYSTAWAŁO (DA SIĘ)

Musisz trochę poczytać, jest sporo wątków. Tu masz świeżą dyskusję na temat

Wentylacja mechaniczna daje komfort użytkowania. Budowa dodatkowych dwóch kominów z kanałami wentylacyjnymi (przy wentylacji zwykłej - grawitacyjnej) by mnie kosztowała więcej. Polecam (przy wentylacji mechanicznej) dodatkowy wyciąg z szafki z koszem na śmieci - działa i wszystkie smrody wyciąga. Szkoda że nie kazałem zrobić takiego też z pod szafy pod którą stoją buty (szafa w przedpokoju jest 25 cm nad podłogą).

Witam

Na etapie adaptacji projektu można (trzeba) pousuwać zbędne kominy wentylacyjne, oraz wpisać o zastosowaniu wentylacji mechanicznej zrównoważonej, nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła zamiast wentylacji grawitacyjnej. Przed wylaniem stropów warto posiadać już projekt wentylacji mechanicznej żeby zostawić w stropie odpowiednie otwory pod nawiewy i wywiewy. W razie pytań proszę dzwonić (na priv przesyłam nr tel).

NIE

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY - WTEDY WCHODZĄ ELEKTRYCY, HYDRAULICY, WENTYLACJA

NO, MUSISZ MIEĆ PROJEKT PRZEWIDUJĄCY WENTYLACJĘ MECH. - np. NIE BUDUJESZ KOMINÓW WENTYLACYJNYCH

WEŹ FIRMĘ KTÓRA ZAMONTUJE CI WSZYSTKIE KANAŁY W ŚCIANACH I SUFITACH - TAK ŻEBY NIC NIE WYSTAWAŁO (DA SIĘ)

Musisz trochę poczytać, jest sporo wątków. Tu masz świeżą dyskusję na temat

Wentylacja mechaniczna daje komfort użytkowania. Budowa dodatkowych dwóch kominów z kanałami wentylacyjnymi (przy wentylacji zwykłej - grawitacyjnej) by mnie kosztowała więcej. Polecam (przy wentylacji mechanicznej) dodatkowy wyciąg z szafki z koszem na śmieci - działa i wszystkie smrody wyciąga. Szkoda że nie kazałem zrobić takiego też z pod szafy pod którą stoją buty (szafa w przedpokoju jest 25 cm nad podłogą).

Dzieki za szybka odpowiedz:yes: Czyli mam rozumieć to tak iż, muszę się udać do firmy aby zrobiła mi projekt rekuperacji dla mojej chatki, a następnie ten projekt dać projektantowi aby go zaadoptował do projektu domu żeby zbędnie nie robić kominów wentylacyjnych?? Rozumiem też że mimo projektu wentylacji mechanicznej który należy zrobić, nie muszę od zaraz robić dziur itp tylko poczekać jak będzie stan surowy zamknięty tak jak mi napisałeś i wtedy wpuścić ekipę montażową??

... napisałeś, że jesteś na etapie "adaptacji" gotowca, tj. opracowania Projektu Budowlanego !

- Projekt Budowlany ( w dużym skrócie ) składa się z :

1. Projektu Zagospodarowania Działki

2. Projektu Architektoniczno Budowlanego budynku w zakresie pracy : Architekta + Konstruktora + Projektanta Instalacji.

- jeśli decydujesz się na WM ( lub wynika ona z Projektowanej Charakterystyki Energetycznej budynku ) to Projektant powinien "wydać" taką dokumentację w ramach Projektu i uzgodnionego zakresu jego pracy projektowej.

- jeśli nie uwzględnisz WM na etapie projektu budynku, to może się okazać, że np. wysokość pomieszczeń jest za mała na prowadzenie instalacji WM, tym samym możliwe są ( na etapie projektu ) zmiany wysokości kondygnacji, i tym samym zmiana schodów, przekrojów, elewacji, ... a za tym idzie kubatura, wysokość budynku itd, itd.

- ... lepiej to przewidzieć na etapie wielobranżowego projektu :) tym bardziej, że WM to tylko jeden z "elementów" stanowiący o budynku energooszczędnym.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

... napisałeś, że jesteś na etapie "adaptacji" gotowca, tj. opracowania Projektu Budowlanego !

- Projekt Budowlany ( w dużym skrócie ) składa się z :

1. Projektu Zagospodarowania Działki

2. Projektu Architektoniczno Budowlanego budynku w zakresie pracy : Architekta + Konstruktora + Projektanta Instalacji.

- jeśli decydujesz się na WM ( lub wynika ona z Projektowanej Charakterystyki Energetycznej budynku ) to Projektant powinien "wydać" taką dokumentację w ramach Projektu i uzgodnionego zakresu jego pracy projektowej.

- jeśli nie uwzględnisz WM na etapie projektu budynku, to może się okazać, że np. wysokość pomieszczeń jest za mała na prowadzenie instalacji WM, tym samym możliwe są ( na etapie projektu ) zmiany wysokości kondygnacji, i tym samym zmiana schodów, przekrojów, elewacji, ... a za tym idzie kubatura, wysokość budynku itd, itd.

- ... lepiej to przewidzieć na etapie wielobranżowego projektu :) tym bardziej, że WM to tylko jeden z "elementów" stanowiący o budynku energooszczędnym.

Dzieki za fachowa porade. Wiec czeka mnie w przyszlym tygodniu wizyta u fachowcow☺ postaram sie napisac co uradzilem. Pozdrawiam

Oczywiście, że WM warto uwzgladnić juz na etapie projektu, czy ewentualnie budowy SSO.

Wysokość pomieszczeń, przejścia przez stropy - o tym wszystkim warto pomyśleć na tym etapie, aby nie okazało się, ze pózniej trzeba kombinować np. z kanałami płaskimi, czy obudowywać kanały w rogach, czy pod sufitem.

..., aby nie okazało się, ze pózniej trzeba kombinować np. z kanałami płaskimi, czy obudowywać kanały w rogach, czy pod sufitem.

Wszystkie kanały można wbudować w ściany i podłogi. Część kanałów mam w styropianie pod ogrzewaniem podłogowym (kanały płaskie) i wcale nie wymagało to kombinacji.

"Wbudować w ścianę" - czyli wkuć ? W stropie też kuć ?

Dlaczego kuć, skoro można to zaprojektować i uwzględnić na etapie wykonawstwa ?

Teoretycznie można by było to zaprojektować i uwzględnić na etapie wykonawstwa. Ale rozbieżność pomiędzy teoretyczną wiedzą projektanta a działaniami przyszłego wykonawcy w "realu" jest chyba zbyt duża. Przynajmniej u mnie wentylacja na projekcie dość znacząco się różniła od rozwiązań wykonawcy. Wszystko sobie wykuł i wywiercił otwory w stropach bez marudzenia.

Oczywiście, że nie marudził, bo za to skasował.

Inna jest wycena, kiedy podejście są przygotowane, inna, kiedy trzeba kuć.

Nie trzeba polegać na "teoretycznej wiedzy projektanta", tylko odpowiednio wcześniej wybrać i skonsultować się z wykonawcą.

Właśnie po to jest faza projektowa.

Teoretycznie można by było to zaprojektować i uwzględnić na etapie wykonawstwa. Ale rozbieżność pomiędzy teoretyczną wiedzą projektanta a działaniami przyszłego wykonawcy w "realu" jest chyba zbyt duża. Przynajmniej u mnie wentylacja na projekcie dość znacząco się różniła od rozwiązań wykonawcy.

Dlatego najlepszą opcją jest wybierać firme, która ma zaplecze projektowe.

Wtedy wykonawca z projektantem uzgadniają projekt i praktyka od teorii nie odbiega.

Witam ponownie. Jestem po kontakcie telefonicznym z pewna firma która zajmuje się wentylacja mechaniczna. Faktycznie jest lepiej od razu usunąć szachty wentylacyjne to zmniejsza koszty budowy i warto jest już na etapie adaptacji uwzględnić pewne rzeczy. Tak jak pisaliście wcześniej można także zacząć działać później gdy już stoją mury i stropy ale gdy wejdzie ekipa będzie to generować dodatkowe koszty także lepiej jest wykonać pewne zabiegi już na etapie stawiania murów i wylewania stropów. Pan od rekuperacji powiedział mi pewna rzecz i chciałbym zobaczyć jaka jest wasza opinia i jak wy widzicie podejście do sprawy. Otóż usłyszałem że lepiej jest zostawić wszystkie szachty czy kominy wentylacyjne i zrobić zaślepki gdyby pewnego dnia cos uległo uszkodzeniu lub na dłuższy okres czasu brakło prądu? czy to jest dobre rozwiązanie?

Otóż usłyszałem że lepiej jest zostawić wszystkie szachty czy kominy wentylacyjne i zrobić zaślepki gdyby pewnego dnia cos uległo uszkodzeniu lub na dłuższy okres czasu brakło prądu? czy to jest dobre rozwiązanie?

Kanały wentylacji grawitacyjnej wymagają budowy komina który kosztuje parę tysięcy (w zależności od wersji) i zabiera przestrzeń wewnątrz domu.

Czyli ktoś ci proponuje samochód z dodatkowymi pedałami, gdyby brakło paliwa? :eek:

Beznadziejny pomysł.

brzozas

" W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. " ( Warunki Techniczne )

.. i to chyba zamyka temat " 5-tego ( niepotrzebnego ) koła u wozu " czy też eksperymentów.

- pisząc o Projekcie Budowlanym i architekturze, konstrukcji oraz instalacji - miałem na myśli PROJEKTANTÓW ! z uprawnieniami, którzy zaprojektują Ci obiekt stanowiący całość pod kątem rozwiązań projektowych, w tym technicznych !

- jeśli Pan od rekuperacji takie rzeczy Ci mówi to poproś uprzejmie o uprawnienia, które między innymi wiążą rozwiązania projektowe ( i to co wstępnie mówi ) z odpowiedzialnością zawodową, której tutaj ewidentnie brakuje.

- i jeszcze jedna drobna uwaga : w budownictwie jest odpowiedzialność osobowa ! za rozwiązania projektowe nie odpowiada firma, pracownia, ... tylko konkretna osoba.

Czegoś nie rozumiem.

Raz mówią tak:

jest lepiej od razu usunąć szachty wentylacyjne to zmniejsza koszty budowy

A raz tak:

lepiej jest zostawić wszystkie szachty czy kominy wentylacyjne i zrobić zaślepki gdyby pewnego dnia cos uległo uszkodzeniu

To w końcu co wg nich jest lepsze ? :)

fotohobby

- pierwsze cytowane zdanie jest poprawne ( przy WM w budynku )

- drugie - niezgodne ze sztuką budowlaną i aktualnymi przepisami budowlanymi ;)

aczkolwiek sam system WM z rekuperacją jest droższy od "grawitacji" ( kominów ), ale też daje zdecydowania lepsze zyski energetyczne w trakcie użytkowania obiektu ( w tym gwarantuje spełnienie wymagań minimalnych związanych z wymaganą do Projektu Budowlanego : Projektowaną Charakterystyką Energetyczną Budynku )

fotohobby

- pierwsze cytowane zdanie jest poprawne ( przy WM w budynku )

- drugie - niezgodne ze sztuką budowlaną i aktualnymi przepisami budowlanymi ;)

Nie wprowadzaj w błąd, bo żadne przepisy nie zabraniają posiadania zaślepionych przewodów wentylacji grawitacyjnej, przy użytkowaniu WM.

Jest to sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem, ot tyle...