Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu a wentylacja mechaniczna jak najlepiej zaplanowac?

Recommended Posts

Nie wprowadzaj w błąd, bo żadne przepisy nie zabraniają posiadania zaślepionych przewodów wentylacji grawitacyjnej, przy użytkowaniu WM.

Jest to sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem, ot tyle...

Sprzeczne z rozsądkiem, bo nieekonomiczne.

W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej.

Kwestia interpretacji przepisów.

Zaślepione przewody nadal są istniejącą instalacją, tylko niesprawną.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu akurat przepisy są jednoznaczne, bo instalacji wentylacyjna z zaślepionymi kanałami nie da się stosować (używać). Kominiarz jej nie odbierze ;)

Co z istniejącymi budynkami ? Żeby zrobić tam WM trzeba wypruć ze ścian kanały WG ?

Nie, wystarczy zaslepić.

Charakterystyka Energetyczna Budynku dotyczy całego okresu użytkowania obiektu. Zdjęcie zaślepek z grawitacji powodowałoby prawdopodobnie nie spełnienie wymagań minimalnych określonych przepisami budowlanymi ( Art. 5. 1. Prawa Budowlanego : Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:

1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:

a) bezpieczeństwa konstrukcji,

b) bezpieczeństwa pożarowego,

c) bezpieczeństwa użytkowania,

d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,

e) ochrony przed hałasem i drganiami,

f) odpowiedniej charakterystyki energetycznej budynku oraz racjonalizacji użytkowania energii; "

- jw ( f ) dotyczy NOWYCH PROJEKTOWANYCH i REALIZOWANYCH obiektów ( wg daty wprowadzenia tego zapisu do PB )

- dla budynków ISTNIEJĄCYCH przebudowywanych - zapisy odnoszą się do izolacyjności cieplnej przegród budowlanych ( zgodnie z obowiązującymi przepisami ), nie do wartość wskaźnika EP budynku.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Tylko, że WM z odzyskiem ciepła nie jest póki co wymógiem i warunki spełniają też nowe budynki z WG

Jest na tym forum kilku inwestorów, którzy wybudowali dom do stanu SSO, później dopiero zdecydowali sie na WM, maja wiec niepotrzebne, zaślepione kanały wentylacji grawitacyjnej. Jest to nieuzasadnione ekonomicznie, ale nie jest to wbrew przepisom budowlanym.

OK :)

- jeśli przy WG dom nowo - projektowany i realizowany osiąga zakładaną maksymalną wartość EP = 120 ( co wymagałoby obliczeń ) - to super :)

- przy WM i rekuperacji - " w ciemno " można założyć osiąganie lepszego parametru, który przekłada się oczywiście na całość użytkowania budynku.

- "zaślepienie" otworów WG w ISTNIEJĄCYCH budynkach jest mniej kosztowne, niż wyburzanie całych pionów kominowych ;)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Cześć.

A ja zapytam o taką kwestię.

Strop nad parterem będzie monolityczny.

Jeśli nie zaplanujemy otworów pod WM w stropie przed jego wylaniem, to wtedy trzeba będzie wiercić dziury. A co z przejściem przez zbrojenie takiego stropu? Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, że naruszanie zbrojenia jest niedopuszczalne...

• 1 year później...
Faktycznie jest lepiej od razu usunąć szachty wentylacyjne

NIe zgadzam się z takim podejściem. Koszty pustaków wentylacyjnych są niewielkie (nie mylić ich z kosztem kominów) a przydają sie potem choćby do poprowadzenia kabli etc.

Otóż usłyszałem że lepiej jest zostawić wszystkie szachty czy kominy wentylacyjne i zrobić zaślepki gdyby pewnego dnia cos uległo uszkodzeniu lub na dłuższy okres czasu brakło prądu? czy to jest dobre rozwiązanie?

To jest właściwe podejście:)

Polecam wszystkim robienie kominków wentylacyjnych (choć bez wyprowadzania na dach). Zakończyć je na strychu aby w razie czego moząna było połączyć do kominków na dachu lub zatkać

Edytowane przez Adam626

Strop nad parterem będzie monolityczny.

Jeśli nie zaplanujemy otworów pod WM w stropie przed jego wylaniem, to wtedy trzeba będzie wiercić dziury. A co z przejściem przez zbrojenie takiego stropu? Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, że naruszanie zbrojenia jest niedopuszczalne...

Wywiercą otwornicą (beton + pręty) zrobią piękne otwory i nic się nie bedzie dziać

Panowie podępnę się.

Mam w projekcie domku (myśle że jak u dużej części budujących) kocioł gazowy przewidziany w łazience.

Chce zrobić WM ale natrafiłem na artykuł który moje zakusy troche krzyżuje, mianowicie:

wm.jpg

czyli musiałbym zapewnic wentylacje grawitacyjną w tej łazience co psuje cały sens tej inwestycji z WM.

Oczywiście ktoś mogłby powiedzieć że można to olać ale jednak potrzebuje podpis kominiarza przed odbiorem domu a on tego nie przepusci raczej.

Proszę o radę ! Zaczynam budowę domu i przed wylaniem stropu chciałabym wiedzieć gdzie i jakie zrobić przepusty w stropie do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ! Rekuperator będzie w pom. gospodarczym na parterze ! Gdzie poprowadzić przewody - na poddaszu czy pod sufitem . Dziękuje i pozdrawiam !

dla ochrony ciepła zimą lepiej rur nie mieć na strychu. Natomiast ukrycie ich w kondygnacji ogrzewanej moze być problemem (podwieszane sufity techniczne?) oraz może to hałasować. Przepustów nie trzeba zostawiać, firma od wentylacji wywierci gdzie będzie potrzeba.

Umieszczenie rekuperatora w kotłowni jest dobrym pomysłem. NIe wiem czy jakkolwiek to koliduje z kotłem otwartym(którego nikt nie robi raczej juz teraz). rekuperator z założenia powinien być szczelny wiec nie powinien zabierać powietrza z kotłowni

kocioł w łazience? to co to jest domek letniskowy? Wyślij projektanta w kosmos

A gdzie miał go dać ? w salonie? W budynku nie ma innych pomieszczeń na kocioł. Wole łazienkę niż garaż. Wszystkich ludzi którzy mają w mieszkaniach w łazienkach kotły też byś w kosmos wysyłał ?

Edytowane przez cactus

Jeśli projektant projektował to mógł zrobić pomieszczenie choćby 2,5m2 z przeznaczeniem na kotłownię/pralnię. W domu 1 rodzinnym to nie jest sam kocioł ale zwykle kotłownia - pompy, grupy bezpieczeństwa, zawory, mieszacze, komin etc. Całość potrafi hałasować, ogólnie posiadanie czegoś takiego w łazience nie jest dobrym pomysłem. Edytowane przez Adam626

Jeśli projektant projektował to mógł zrobić pomieszczenie choćby 2,5m2 z przeznaczeniem na kotłownię/pralnię. W domu 1 rodzinnym to nie jest sam kocioł ale zwykle kotłownia - pompy, grupy bezpieczeństwa, zawory, mieszacze, komin etc. Całość potrafi hałasować, ogólnie posiadanie czegoś takiego w łazience nie jest dobrym pomysłem.

Wole mieć o 2.5m2 wiekszy pokoj niż niepotrzebną kotłownie. Mieszkałem wiele lat z piecykiem w łazience i minimalny hałas jaki mozna usłyszeć przez ten kilka minut dziennie jakie zwykle spędza sie włazience jest dla mnie akceptowalny, chyba zresztą jak dla wiekszości społeczenstwa...