Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu a wentylacja mechaniczna jak najlepiej zaplanowac?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też się mierzę z WM już zamówiłem projekt i z tego co wiem garaż i kotłownia (na paliwo stałe, gazowe) nie powinny posiadać wentylacji mechanicznej a naturalną potocznie zwaną grawitacyjną :) pomieszczenia powinny być oddzielone buforem i szczelnymi drzwiami. To samo ponoć tyczy się kuchni ... ale jaki sens będzie miała WM z rekuperacją skoro taką ilość ciepła podczas gotowania wypuścimy w komin zamiast ją odzyskać. Owszem wilgoci jest wtedy dużo, w tym tłuszczów w zawiesinie. To będzie brudziło kanały. Ale co stoi na przeszkodzie by zamontować filtr (np węglowy) przy wyciągu i wymieniać. Swoją drogą świetne pomysły wyczytałem i zamierzam je uwzględnić w projekcie :)

Było wiele razy...

Tak! Rezygnować.

Nie miesza się różnych rodzajów wentylacji.

NIe podpiszę się pod tym, bo kanały wentylacyjne warto robić a nie wybijac w nich dziur. Za parę lat(a może miesięcy) mogą się przydać jako szacht instalacyjny np do puszczenia rur od paneli na dachu, od rurek miedzianych do pompy ciepła, do kabli i wielu innych zastosowań których dziś nie znamy a w czasie życia domu mogą się pojawić. Koszt żaden a zysk spory w przyszłości

Czy przy WM całkowicie rezygnować z tradycyjnych kanałów wentylacyjnych ?

Chodzi mi np o okap w kuchni czy garaż.

Zdecydowanie warto robić a w szczególności w kuchni i garażu. Garaż powinna zostać wentylacja grawitacyjna a w kuchni np latem możesz sobie podpiąć wyciąg z okapu (przez pół roku mozesz korzystać) Zimą nie można mieć okapu podłączonego do wyrzutu nad dach. Powinno być zamknięte i tylko wm/pochłaniacz

Wole mieć o 2.5m2 wiekszy pokoj niż niepotrzebną kotłownie. Mieszkałem wiele lat z piecykiem w łazience i minimalny hałas jaki mozna usłyszeć przez ten kilka minut dziennie jakie zwykle spędza sie włazience jest dla mnie akceptowalny, chyba zresztą jak dla wiekszości społeczenstwa...

oczywiście to wybór indywidualny i też zależny od wielkości domu. jeśli dom 70m2 to dylemat ma sens.

Zwykle ludzie budują dom aby podnieść sobie standard życia. A więc bez kotła w łazience, bez pralki w kuchni/łazience. Mi kiedyś też się wydawało ze po co mi pralnia skoro pralkę mam w bloku w łazience i jest OK. Na szczęście ktoś mi w porę wbił że pralnię warto mieć. Teraz to jedno z bardziej wykorzystywanych pomieszczeń. I lepiej mieć nawet te 4m2 na pralnię i jednocześnie kotłownię i pierdolnik do trzymania odkurzacza, kubłów z brudami, suszarek niż mieć 4m2 więcej w pokojach.

.... Na szczęście ktoś mi w porę wbił że pralnię warto mieć. .

O to właśnie mi chodzi.

Lub odwrotna sytuacja gdzie Inwestor jest "alfa i omega" a jego pomysl jest wykonalny, owszem ale absurdalnie drogi.

Gdzies mam zdjecie basenu w hotelu w chinach. Wysunięty jak szuflada z budynku..... na 50 piętrze.

Co sie nie da jak sie da.... (wiadomo ze o cos innego chodzi)

Zdecydowanie warto robić a w szczególności w kuchni i garażu. Garaż powinna zostać wentylacja grawitacyjna a w kuchni np latem możesz sobie podpiąć wyciąg z okapu (przez pół roku mozesz korzystać) Zimą nie można mieć okapu podłączonego do wyrzutu nad dach. Powinno być zamknięte i tylko wm/pochłaniacz

No to pomyśl co się stanie latem jak włączysz wyciąg z okapu latem ( podpięty do kanałów wentylacji grawitacyjnej ) ? Zrobisz podciśnienie i ciepłe powietrze z zewnątrz wejdzie ci do domu każdą szczeliną ( z pominięciem reku ) i po co ci rekuperator ?