coachu13 28.07.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Tylko co z garażem ?Do niego mam też prowadzić instalację WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.07.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Zdecydowanie najlepiej wszystko (nie tylko WM) konsultować z wykonawcami.Z reguły uprzedzają o ewidentnych "babolach" Wszystko, ale to wszystko jest później wykonalne, tylko kwestia...kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.07.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ja też się mierzę z WM już zamówiłem projekt i z tego co wiem garaż i kotłownia (na paliwo stałe, gazowe) nie powinny posiadać wentylacji mechanicznej a naturalną potocznie zwaną grawitacyjną pomieszczenia powinny być oddzielone buforem i szczelnymi drzwiami. To samo ponoć tyczy się kuchni ... ale jaki sens będzie miała WM z rekuperacją skoro taką ilość ciepła podczas gotowania wypuścimy w komin zamiast ją odzyskać. Owszem wilgoci jest wtedy dużo, w tym tłuszczów w zawiesinie. To będzie brudziło kanały. Ale co stoi na przeszkodzie by zamontować filtr (np węglowy) przy wyciągu i wymieniać. Swoją drogą świetne pomysły wyczytałem i zamierzam je uwzględnić w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.07.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Zdecydowanie najlepiej wszystko (nie tylko WM) konsultować z wykonawcami.y Tylko niestety swoją wiedzę trzeba mieć, bo wykonawcy często robią robotę a nie wiedzą jak to powinno działać i dają złe rady (bo tak zawsze panie my robili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.07.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Było wiele razy... Tak! Rezygnować. Nie miesza się różnych rodzajów wentylacji. NIe podpiszę się pod tym, bo kanały wentylacyjne warto robić a nie wybijac w nich dziur. Za parę lat(a może miesięcy) mogą się przydać jako szacht instalacyjny np do puszczenia rur od paneli na dachu, od rurek miedzianych do pompy ciepła, do kabli i wielu innych zastosowań których dziś nie znamy a w czasie życia domu mogą się pojawić. Koszt żaden a zysk spory w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.07.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Czy przy WM całkowicie rezygnować z tradycyjnych kanałów wentylacyjnych ? Chodzi mi np o okap w kuchni czy garaż. Zdecydowanie warto robić a w szczególności w kuchni i garażu. Garaż powinna zostać wentylacja grawitacyjna a w kuchni np latem możesz sobie podpiąć wyciąg z okapu (przez pół roku mozesz korzystać) Zimą nie można mieć okapu podłączonego do wyrzutu nad dach. Powinno być zamknięte i tylko wm/pochłaniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.07.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Wole mieć o 2.5m2 wiekszy pokoj niż niepotrzebną kotłownie. Mieszkałem wiele lat z piecykiem w łazience i minimalny hałas jaki mozna usłyszeć przez ten kilka minut dziennie jakie zwykle spędza sie włazience jest dla mnie akceptowalny, chyba zresztą jak dla wiekszości społeczenstwa... oczywiście to wybór indywidualny i też zależny od wielkości domu. jeśli dom 70m2 to dylemat ma sens. Zwykle ludzie budują dom aby podnieść sobie standard życia. A więc bez kotła w łazience, bez pralki w kuchni/łazience. Mi kiedyś też się wydawało ze po co mi pralnia skoro pralkę mam w bloku w łazience i jest OK. Na szczęście ktoś mi w porę wbił że pralnię warto mieć. Teraz to jedno z bardziej wykorzystywanych pomieszczeń. I lepiej mieć nawet te 4m2 na pralnię i jednocześnie kotłownię i pierdolnik do trzymania odkurzacza, kubłów z brudami, suszarek niż mieć 4m2 więcej w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.07.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 .... Na szczęście ktoś mi w porę wbił że pralnię warto mieć. . O to właśnie mi chodzi. Lub odwrotna sytuacja gdzie Inwestor jest "alfa i omega" a jego pomysl jest wykonalny, owszem ale absurdalnie drogi. Gdzies mam zdjecie basenu w hotelu w chinach. Wysunięty jak szuflada z budynku..... na 50 piętrze. Co sie nie da jak sie da.... (wiadomo ze o cos innego chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 A sprawdzałeś koszt tego wysuniętego basenu na 50 piętrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Zdecydowanie warto robić a w szczególności w kuchni i garażu. Garaż powinna zostać wentylacja grawitacyjna a w kuchni np latem możesz sobie podpiąć wyciąg z okapu (przez pół roku mozesz korzystać) Zimą nie można mieć okapu podłączonego do wyrzutu nad dach. Powinno być zamknięte i tylko wm/pochłaniacz No to pomyśl co się stanie latem jak włączysz wyciąg z okapu latem ( podpięty do kanałów wentylacji grawitacyjnej ) ? Zrobisz podciśnienie i ciepłe powietrze z zewnątrz wejdzie ci do domu każdą szczeliną ( z pominięciem reku ) i po co ci rekuperator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.07.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Nic bo mam otwarte okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts