Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z imitacją muru pruskiego - jakie ściany

Recommended Posts

Witam wszystkich,

już jakiś czas czytam nieco o budowie domu ale nie wszystkie potrzebne rzeczy są opisane w artykułach i poradnikach. Stąd pytanie do - ludzi... i to w dość niszowej kwestii.

Wymyśliłem sobie dom z elewacją imitującą mur pruski. Ale wiem, że to nie jest to temat jedynie elewacji - zahacza o ocieplenie więc i o ściany.

Znalazłem poradnik, który tłumaczy jak zrobić taką elewację na warstwie styropianu http://muratordom.pl/budowa/elewacje/elewacja-domu-jak-mur-pruski,20_8247.html

Pomysł z deskami imitującymi mur pruski - o to chodzi, ale pomysł z wycinaniem styropianu, siatką przyklejaną na tyle załamań itd... generalnie masa roboty. Ogólnie trochę zrażony jestem do prac nad ociepleniem w takim wariancie, a dom mam zamiar budować metodą gospodarczą i staram się wybierać takie rozwiązania, które zmniejszają pracochłonność, czasochłonność stosowanych rozwiązań no i pieniądze oczywiście (czyli szukanie rozsądnego kompromisu pomiędzy tanio, ciepło, estetycznie, łatwo itd). Wyjątkiem jest właśnie elewacja, która wszystko komplikuje i nie chcę z niej rezygnować.

I tu wymyśliłem motyw, który może okazać się nieco prostszy a co za tym idzie tańszy i szybszy niż ten opisany w artykule - ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 48, na to deski (nie trzeba będzie wydziwiać z wycinaniem w styro tych wgłębień) a pomiędzy deskami... chyba zaprawę tynkarską termoizolacyjną.

Tak to sobie w głowie ułożyłem i mam prośbę do Was - możecie ocenić to rozwiązanie i ewentualnie podpowiedzieć co można tu zmienić, co lepiej się sprawdzi..? Najważniejsze jest dla mnie to, aby można było całość wykonać z jednym fachowcem (mowa o ewentualnej izolacji + elewacji a nie o samych ścianach), oraz by rozwiązanie było tanie (pewnie kosztem lepszych parametrów innych rozwiązań) ale też aby miało dobry współczynnik przenikania ciepła. Dodam, że dom będzie parterowy.

Z góry dzięki za pomoc

Prusacy używali cegły. Czyli jak chcesz na biało to albo mur pruski otynkowany, albo szachulec...To w kwestii "formalnej".

Bez znaczenia natomiast jest co zrobisz na ścianie z suporeksu 48 cm. Sprawdź najpierw, czy taka ściana spełnia słynne "U".

Dechy można przymocować na styro, bez wcinania. Będą trochę wystawać po nałożeniu siatki i tynku.

Inne rozwiązanie to montaż desek 25-30 mm na suporku, a miedzy dechy 2 cm styropian + siatka klej i tynk. Będziesz mieć równo, jednocześnie "U" się do ciebie uśmiechnie...

Witam wszystkich,

już jakiś czas czytam nieco o budowie domu ale nie wszystkie potrzebne rzeczy są opisane w artykułach i poradnikach. Stąd pytanie do - ludzi... i to w dość niszowej kwestii.

Wymyśliłem sobie dom z elewacją imitującą mur pruski. Ale wiem, że to nie jest to temat jedynie elewacji - zahacza o ocieplenie więc i o ściany.

Znalazłem poradnik, który tłumaczy jak zrobić taką elewację na warstwie styropianu http://muratordom.pl/budowa/elewacje/elewacja-domu-jak-mur-pruski,20_8247.html

Pomysł z deskami imitującymi mur pruski - o to chodzi, ale pomysł z wycinaniem styropianu, siatką przyklejaną na tyle załamań itd... generalnie masa roboty. Ogólnie trochę zrażony jestem do prac nad ociepleniem w takim wariancie, a dom mam zamiar budować metodą gospodarczą i staram się wybierać takie rozwiązania, które zmniejszają pracochłonność, czasochłonność stosowanych rozwiązań no i pieniądze oczywiście (czyli szukanie rozsądnego kompromisu pomiędzy tanio, ciepło, estetycznie, łatwo itd). Wyjątkiem jest właśnie elewacja, która wszystko komplikuje i nie chcę z niej rezygnować.

I tu wymyśliłem motyw, który może okazać się nieco prostszy a co za tym idzie tańszy i szybszy niż ten opisany w artykule - ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 48, na to deski (nie trzeba będzie wydziwiać z wycinaniem w styro tych wgłębień) a pomiędzy deskami... chyba zaprawę tynkarską termoizolacyjną.

Tak to sobie w głowie ułożyłem i mam prośbę do Was - możecie ocenić to rozwiązanie i ewentualnie podpowiedzieć co można tu zmienić, co lepiej się sprawdzi..? Najważniejsze jest dla mnie to, aby można było całość wykonać z jednym fachowcem (mowa o ewentualnej izolacji + elewacji a nie o samych ścianach), oraz by rozwiązanie było tanie (pewnie kosztem lepszych parametrów innych rozwiązań) ale też aby miało dobry współczynnik przenikania ciepła. Dodam, że dom będzie parterowy.

Z góry dzięki za pomoc

Ściana jednowarstwowa z BK 48cm na pewno nie będzie tańsza, a do tego masa mostków termicznych.

Jeżeli nie chcesz bawić się w wycinanie w styropianie miejsca na deski to może ściana 3 warstwowa (bk 24cm, styropian, bk12cm, a na to deski i pomiędzy deskami tynk)

Taki "Fachwerk" jest teraz bardzo popularny w Niemczech. Oni to robią jako ściana dwuwarstwowa - materiał konstrukcyjny, potem 5-6 cm pustki i cegły (najlepiej rozbiórkowe). Do tego mocowane są deski, a przestrzeń pomiędzy deskami wypełnia się elewacją (wapno). W tym rozwiązaniu nie ma izolacji termicznej, bo tam stosuje się materiały konstrukcyjne z "trochę" lepszym U niż u nas. Żeby zrobić taką klasyczną ścianę u nas to chyba tylko z betonu komórkowego albo z Porothermu T.

Zdjęcia z budowy takiego domu w DE są na przykład tu: http://community.fachwerk.de/upload/orginal/fachwerk-I310_2014713165918.jpg

P.S. mi też się taka ściana na maksa podoba i gdyby nie koszty to pewnie bym sobie też coś takiego zafundował... :)

widzę, że w kwestii estetyki się zgadzamy :)

ja się po prostu zastanawiam jak wykonać to najkorzystniej cenowo.

Właściwie jak na to patrzę to chyba jednak będzie lepiej to na ścianie dwuwarstwowej zrobić. Problem z U pojawia się na miejscach gdzie jest wycięty styropian. Najlepiej będzie więc zrobić te ściany z czegoś innego niż silka, która wymaga najwięcej ocieplenia. Ściana z BK + 20cm styro opierniczony o te 3-5cm to nie będzie problem, z silką już bym musiał myśleć o grubszej warstwie izolacyjnej.

Znalazłem taki nóż termiczny do styropianu, który ma nakładki specjalne pozwalające wycinać rowki. Więc nie powinno być z tym aż tak dużego problemu.

Wiem, że najłatwiej byłoby zrobić szkielet drewniany a wewnątrz niego (wewnątrz domu) ściany, a przestrzeń pomiędzy belkami wypełnić styropianem (wariant z ceglaną elewacją mnie tak nie jara). Ale tu koszty są jednak większe.

Rozwiązania z RFNu są fajne tylko oni robią coś porządnie, bez takiego panicznego trzymania się za portfel. Ja muszę trochę inaczej - kombinować :)

Zrób zwykłą ścianę 2 warstwową i użyj cienkich paneli imitujących drewno.

lub

Może i te panele nie będą najtańsze w zakupie,

Ale montaż tego będzie prostszy i mniej pracochłonny.

Kosbud nawet chwali się realizacją dokładnie tego co chcesz wykonać:

http://kosbud.com.pl/wp-content/uploads/2015/03/TABULO-zdjecia-z-realizacji-03.jpg

Edytowane przez _John