janm 20.06.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Witam wszystkich, już jakiś czas czytam nieco o budowie domu ale nie wszystkie potrzebne rzeczy są opisane w artykułach i poradnikach. Stąd pytanie do - ludzi... i to w dość niszowej kwestii.Wymyśliłem sobie dom z elewacją imitującą mur pruski. Ale wiem, że to nie jest to temat jedynie elewacji - zahacza o ocieplenie więc i o ściany.Znalazłem poradnik, który tłumaczy jak zrobić taką elewację na warstwie styropianu http://muratordom.pl/budowa/elewacje/elewacja-domu-jak-mur-pruski,20_8247.htmlPomysł z deskami imitującymi mur pruski - o to chodzi, ale pomysł z wycinaniem styropianu, siatką przyklejaną na tyle załamań itd... generalnie masa roboty. Ogólnie trochę zrażony jestem do prac nad ociepleniem w takim wariancie, a dom mam zamiar budować metodą gospodarczą i staram się wybierać takie rozwiązania, które zmniejszają pracochłonność, czasochłonność stosowanych rozwiązań no i pieniądze oczywiście (czyli szukanie rozsądnego kompromisu pomiędzy tanio, ciepło, estetycznie, łatwo itd). Wyjątkiem jest właśnie elewacja, która wszystko komplikuje i nie chcę z niej rezygnować.I tu wymyśliłem motyw, który może okazać się nieco prostszy a co za tym idzie tańszy i szybszy niż ten opisany w artykule - ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 48, na to deski (nie trzeba będzie wydziwiać z wycinaniem w styro tych wgłębień) a pomiędzy deskami... chyba zaprawę tynkarską termoizolacyjną.Tak to sobie w głowie ułożyłem i mam prośbę do Was - możecie ocenić to rozwiązanie i ewentualnie podpowiedzieć co można tu zmienić, co lepiej się sprawdzi..? Najważniejsze jest dla mnie to, aby można było całość wykonać z jednym fachowcem (mowa o ewentualnej izolacji + elewacji a nie o samych ścianach), oraz by rozwiązanie było tanie (pewnie kosztem lepszych parametrów innych rozwiązań) ale też aby miało dobry współczynnik przenikania ciepła. Dodam, że dom będzie parterowy. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 20.06.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Mur pruski najładniej wygląda jak jest wypełniony cegłą. Więc proponowałbym między deski elewację wyłożyć płytkami ceramicznymi imitującymi cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 21.06.2015 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 tak, bardzo estetyczne to jest ale mi znacznie bardziej odpowiada biały tynk pomiędzy brunatnym drewnem. Ale moje pytanie bardziej dotyczyło tego czy lepiej wykonać to na ścianie jednowarstwowej czy w ociepleniu dwuwarstwowej ściany wycinać styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.06.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Prusacy używali cegły. Czyli jak chcesz na biało to albo mur pruski otynkowany, albo szachulec...To w kwestii "formalnej". Bez znaczenia natomiast jest co zrobisz na ścianie z suporeksu 48 cm. Sprawdź najpierw, czy taka ściana spełnia słynne "U". Dechy można przymocować na styro, bez wcinania. Będą trochę wystawać po nałożeniu siatki i tynku. Inne rozwiązanie to montaż desek 25-30 mm na suporku, a miedzy dechy 2 cm styropian + siatka klej i tynk. Będziesz mieć równo, jednocześnie "U" się do ciebie uśmiechnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 21.06.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Witam wszystkich, już jakiś czas czytam nieco o budowie domu ale nie wszystkie potrzebne rzeczy są opisane w artykułach i poradnikach. Stąd pytanie do - ludzi... i to w dość niszowej kwestii. Wymyśliłem sobie dom z elewacją imitującą mur pruski. Ale wiem, że to nie jest to temat jedynie elewacji - zahacza o ocieplenie więc i o ściany. Znalazłem poradnik, który tłumaczy jak zrobić taką elewację na warstwie styropianu http://muratordom.pl/budowa/elewacje/elewacja-domu-jak-mur-pruski,20_8247.html Pomysł z deskami imitującymi mur pruski - o to chodzi, ale pomysł z wycinaniem styropianu, siatką przyklejaną na tyle załamań itd... generalnie masa roboty. Ogólnie trochę zrażony jestem do prac nad ociepleniem w takim wariancie, a dom mam zamiar budować metodą gospodarczą i staram się wybierać takie rozwiązania, które zmniejszają pracochłonność, czasochłonność stosowanych rozwiązań no i pieniądze oczywiście (czyli szukanie rozsądnego kompromisu pomiędzy tanio, ciepło, estetycznie, łatwo itd). Wyjątkiem jest właśnie elewacja, która wszystko komplikuje i nie chcę z niej rezygnować. I tu wymyśliłem motyw, który może okazać się nieco prostszy a co za tym idzie tańszy i szybszy niż ten opisany w artykule - ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 48, na to deski (nie trzeba będzie wydziwiać z wycinaniem w styro tych wgłębień) a pomiędzy deskami... chyba zaprawę tynkarską termoizolacyjną. Tak to sobie w głowie ułożyłem i mam prośbę do Was - możecie ocenić to rozwiązanie i ewentualnie podpowiedzieć co można tu zmienić, co lepiej się sprawdzi..? Najważniejsze jest dla mnie to, aby można było całość wykonać z jednym fachowcem (mowa o ewentualnej izolacji + elewacji a nie o samych ścianach), oraz by rozwiązanie było tanie (pewnie kosztem lepszych parametrów innych rozwiązań) ale też aby miało dobry współczynnik przenikania ciepła. Dodam, że dom będzie parterowy. Z góry dzięki za pomoc Ściana jednowarstwowa z BK 48cm na pewno nie będzie tańsza, a do tego masa mostków termicznych. Jeżeli nie chcesz bawić się w wycinanie w styropianie miejsca na deski to może ściana 3 warstwowa (bk 24cm, styropian, bk12cm, a na to deski i pomiędzy deskami tynk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 22.06.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Taki "Fachwerk" jest teraz bardzo popularny w Niemczech. Oni to robią jako ściana dwuwarstwowa - materiał konstrukcyjny, potem 5-6 cm pustki i cegły (najlepiej rozbiórkowe). Do tego mocowane są deski, a przestrzeń pomiędzy deskami wypełnia się elewacją (wapno). W tym rozwiązaniu nie ma izolacji termicznej, bo tam stosuje się materiały konstrukcyjne z "trochę" lepszym U niż u nas. Żeby zrobić taką klasyczną ścianę u nas to chyba tylko z betonu komórkowego albo z Porothermu T. Zdjęcia z budowy takiego domu w DE są na przykład tu: http://community.fachwerk.de/upload/orginal/fachwerk-I310_2014713165918.jpg P.S. mi też się taka ściana na maksa podoba i gdyby nie koszty to pewnie bym sobie też coś takiego zafundował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 23.06.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 widzę, że w kwestii estetyki się zgadzamy ja się po prostu zastanawiam jak wykonać to najkorzystniej cenowo. Właściwie jak na to patrzę to chyba jednak będzie lepiej to na ścianie dwuwarstwowej zrobić. Problem z U pojawia się na miejscach gdzie jest wycięty styropian. Najlepiej będzie więc zrobić te ściany z czegoś innego niż silka, która wymaga najwięcej ocieplenia. Ściana z BK + 20cm styro opierniczony o te 3-5cm to nie będzie problem, z silką już bym musiał myśleć o grubszej warstwie izolacyjnej. Znalazłem taki nóż termiczny do styropianu, który ma nakładki specjalne pozwalające wycinać rowki. Więc nie powinno być z tym aż tak dużego problemu. Wiem, że najłatwiej byłoby zrobić szkielet drewniany a wewnątrz niego (wewnątrz domu) ściany, a przestrzeń pomiędzy belkami wypełnić styropianem (wariant z ceglaną elewacją mnie tak nie jara). Ale tu koszty są jednak większe. Rozwiązania z RFNu są fajne tylko oni robią coś porządnie, bez takiego panicznego trzymania się za portfel. Ja muszę trochę inaczej - kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.06.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Zrób zwykłą ścianę 2 warstwową i użyj cienkich paneli imitujących drewno. lub Może i te panele nie będą najtańsze w zakupie, Ale montaż tego będzie prostszy i mniej pracochłonny. Kosbud nawet chwali się realizacją dokładnie tego co chcesz wykonać: http://kosbud.com.pl/wp-content/uploads/2015/03/TABULO-zdjecia-z-realizacji-03.jpg Edytowane 25 Czerwca 2015 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts