Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drzwiami przesuwnymi

Recommended Posts

Witam oliwiłem elementy ruchome w drzwiach przesuwnych i teraz ten bolec z prawej strony nie jest blokowany przez tę sprężynującą blaszkę i dół drzwi uderza mi w ościeże. Muszę coś dokręcić? blaszkę bardziej wygiąć? Drugie pytanie do czego służy ten czerwony element z lewej strony? Aha ostatnio już dwa razy wypadł mi pręt łączący dwa takie okucia ja na zdjęciu. Ja go przykręcam w momencie gdy drzwi są w pozycji zamkniętej. Czy dobrze to robię?

Okucie Winkhaus. Proszę o pomoc.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c5d84485fbd0192.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/715eb24547c991f5.html

Jeśli wózek łamie się sam bez uderzenia w zwalniacz to znaczy że sprężyna zupełnie nie trzyma tego ramienia z bolcem. Nie wiem czy uda się ją jakoś poprawić, nigdy nie próbowałem. Samej sprężynki nie da się kupić nowej, wymienia się wózek.

Czerwone elementy to blokady zabezpieczające wózki przed "zeskoczeniem" z prowadnicy. Na fotce jest odbezpieczona, wciśnij ją w stronę prowadnicy, musi się przesunąć 6-7 mm z wyraźnym kliknięciem. Pręt łączący wózki synchronizuje ich ruch aby skrzydło zawsze było równolegle do ościeżnicy. Jeśli przykręcisz na zamkniętym sprawdź na otwartym odległości. Powinny być jednakowe ew. może być na wózku sterującym (tym pod klamką) 1-2 mm więcej, odwrotnie lepiej nie.

Dzięki za odpowiedź. To jeszcze zapytam o szyld w drzwiach. Poluzował mi się szyld w drzwiach. Problem taki, że nie widzę śrub, które miałbym dokręcić. Szyld już ledwo wisi tak, że widzę śruby wewnątrz... ale nie mam pomysłu jak to dokręcić. wydaje mi się, że szyld nie jest rozbieralny. Przy klamce też nie widzę, żadnego bolca.

Drzwi Oknoplusa, więc zapewne okucie Winkhaus.

Dzięki za odpowiedź. To jeszcze zapytam o szyld w drzwiach. Poluzował mi się szyld w drzwiach. Problem taki, że nie widzę śrub, które miałbym dokręcić. Szyld już ledwo wisi tak, że widzę śruby wewnątrz... ale nie mam pomysłu jak to dokręcić. wydaje mi się, że szyld nie jest rozbieralny. Przy klamce też nie widzę, żadnego bolca.

Drzwi Oknoplusa, więc zapewne okucie Winkhaus.

jeśli chodzi o drzwi przesuwne to klamka ma taka maskownice nasuwana i pod nią są śrubki musisz ja sunąć