rafalisko30 20.06.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Zauważyłem dzisiaj, że murłata spoczywająca na wieńcu ściany kolankowej, z jednej strony poddasza podniosła się o ok 1cm od wewnątrz budynku. Nakrętki mocujące murłatę mogłem do kręcić palcami. Zdaję sobie sprawę, że drewno schnie i mogą pojawiać się luzy na śrubie mocującej murłatę ale mam obawy, czy czasem dach mi się nie rozjeżdża. Czy to może zwiastować jakieś większe problemy z dachem? Dach dwuspadowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Należy dokręcić wszystkie nakrętki. Trudno ocenić na podstawie tego opisu stan więźby. Być może jest to naturalne skręcenie drewna. Wrzuć zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalisko30 21.06.2015 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 załączam zdjęcia Byłem na budowie dzisiaj i dokręciłem nakrętki, niektóre były luźne, inne ledwo co przekręciłem. Podkładki zaczęły wchodzić w drzewo, więc mocniej dokręcać chyba nie ma sensu Czy z powyższych zdjęć można dojść do sensownych wniosków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 21.06.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Nie każdy dach dwuspadowy jest dachem rozporowym(rozjeżdża się).Skala podnoszenia się murłaty od strony wewnętrznej budynku była by mniejsza gdyby drewno na więźbę było sezonowane lub suszone i lepszej jakości oraz gdyby murłata była o przekroju prostokątnymi a osie śrub były przesunięte od osi murłaty w kierunku do wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.06.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Garść cennych uwag docenta wyjaśnia sprawę. Dodam tylko, że drewno musiało być dość mokre bo widać pęknięcia powstałe w trakcie schnięcia. Wydaje mi się też, że wieniec jest mało starannie wylany bo murłata styka się z nim miejscami ale to może tylko takie złudzenie. Gdyby jednak tak było to murłatę należy podbić betonem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts