ajgor1977 21.06.2015 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Witam na starym budynku nadbudowałem pięterko kolankowe...60 m2 ogrzewanie ma być z dołu ale widze że za bardzo wspólnego języka nie mogę znaleźć z sąsiadami....czy jestem w stanie tak zrobić instalację grzewczą że bedzie podłączona pod dół a jak by się pogorszyło to kupię gazowy piec wiszący i sie od nich odłączę? dziękuje za jakieś przykłady jak to zrobić bo w projekcie mam tylko "istniejące " na wszystko ogrzewanie gaz wode itd...Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.06.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Jesteś w stanie, taką instalację projektuje uprawniony projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 21.06.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 a koszt przybliżony?różnica w cenie zwykłej i takiej z wersją awaryjną?ogrzewanie kaloryfery konwektorowe rurki pex i rozgałęźnik....tak to sobie wykombinowałem,wszystko w posadzce(dokładniej w styropianie )więc o jakieś zmiany ciężko będzie póżniej...a taki kompleksowy projekt ile może kosztować i gdzie szukać fachowca?przepraszam że tyle pytań ale już fundusze mi się kończą a im bliżej końca tym więcej problemów mam z tą nadbudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 21.06.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) a jaki piec na taki mały metraż?ile kw...junkers już mam ze starego domu... jakiś przykładowy schemat takiej instalacji? Edytowane 21 Czerwca 2015 przez ajgor1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 25.06.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Szkoda że nikt nie chce pomóc... Pex rurki można wyginać w łuk w jakim zakresie?tzn jaki promień najmniejszy zrobię z 16mm rurki bez uszkadzania jej? i ten nieszczęsny kocioł...jaka moc?dwu funkcyjny czy jedno?junkers boscha mam ze starego mieszkania...więc czy jest sens kupowania dwu funkcyjnego? pzdr Marcin Edytowane 25 Czerwca 2015 przez ajgor1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.06.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Szkoda że nikt nie chce pomóc... Pex rurki można wyginać w łuk w jakim zakresie?tzn jaki promień najmniejszy zrobię z 16mm rurki bez uszkadzania jej? Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 28.06.2015 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 zainteresowanie tematem nie powala na kolana woj wielkopolskie Swarzędz potrzebuje projekt ogrzewania co...do kogo sie zgłośić ..poproszę o namiary a może ktoś korzystał z mojej okolicy z usług projektanta co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.06.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 zainteresowanie tematem nie powala na kolana Szkoda że nikt nie chce pomóc... Pex rurki można wyginać w łuk w jakim zakresie?tzn jaki promień najmniejszy zrobię z 16mm rurki bez uszkadzania jej? i ten nieszczęsny kocioł...jaka moc?dwu funkcyjny czy jedno?junkers boscha mam ze starego mieszkania...więc czy jest sens kupowania dwu funkcyjnego? pzdr Marcino pexach Ci napisałem, chyba wyczytałes z tabelki? Co do reszty, to jestem przeciwnikiem gazu w domu, więc nie napiszę bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.06.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 jakiego kotła byś nie wybrał to i tak będzie miał opcje grzania cwu, chyba ze specjalnie będziesz wyszukiwał takiego gdzie trzeba dokupić zawór trojdrogowy za 400zł, więc nie ma to znaczenia, więc "junkers" i tak sie nie przydaprojekt dla urzedu czy dla siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 01.07.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 projekt dla siebie.. miałem juz dwóch "fachowców" ale podejście do tematu jak dla mnie beznadziejne...weszli do mieszkania pooglądali pogadali i powiedzieli że koszt to 2500 za robote a drugi 3000 rurki na wierzchu o kuciu ścian nie ma wogóle mowy ....żadnych pomiarów pomieszczeń,nawet nie sprawdzili mocy kotła w piwnicy...podejście do klijenta po chuchu fes obydwóch z internetu jutro ma być ktoś z polecenia od budowlańców...zobaczymy jak mu pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 01.07.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) Sławko123 dziękuje za odpowiedz ....czasem człowiek musi a nie chce prądu się boję ja więc wybieram gaz a instalację chyba zlecę fachowcom jednak(jak ich znajde) te cztery grzejniki na górze to chyba za dużo mnie nie wyjdą a co fachowcy to fachowcy Edytowane 1 Lipca 2015 przez ajgor1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.07.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 jak na wierzchu to najlepiej miedz, przyklei sie do rurek listwe podlogowa i w miare bedzie wygladac, rurki mozna też pomalowac co do kładzenia w scianie to bym sie martwil o przecieranie a jakas warstwa ochronna to już głęboko trzeba wejść, więc w posadzcepewnie lepiej lepiej o ile nie bedzie awarii ogólnie to ja się zajmuje kotłami wiec o instalacji dużo nie napiszę, przy małym zapotrzebowaniu to lepiej miec wspolny kociol ale jak sie meczyc z rozliczaniem kosztów to lepiej miec osobno, inna sprawa to jak wyglada instalacja na dole, bo byc może przy wspolnej kotłowni najlepiej byłoby dać osobne pompy na poziomy z ceną roboty to chyba przesadzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 01.07.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 jak na wierzchu to najlepiej miedz, przyklei sie do rurek listwe podlogowa i w miare bedzie wygladac, rurki mozna też pomalowac co do kładzenia w scianie to bym sie martwil o przecieranie a jakas warstwa ochronna to już głęboko trzeba wejść, więc w posadzcepewnie lepiej lepiej o ile nie bedzie awarii ogólnie to ja się zajmuje kotłami wiec o instalacji dużo nie napiszę, przy małym zapotrzebowaniu to lepiej miec wspolny kociol ale jak sie meczyc z rozliczaniem kosztów to lepiej miec osobno, inna sprawa to jak wyglada instalacja na dole, bo byc może przy wspolnej kotłowni najlepiej byłoby dać osobne pompy na poziomy z ceną roboty to chyba przesadzili od kotła nowe rury...instalacja ma już kilkadziesiąt lat....tak więc wychodzi że całkowicie od nowa będzie zrobiona,miejscami pójdzie pod nide miejscami w podłodze (tak ja bym to widział)natomiast fachowcy:jeden wszystko po wierzchu z kotła miedz potem pex (3500) drugi cała miedz i wszystko po wierzchu 2500(tylko te koszty..na dole mam ze 180 metrów rurek do grzejników) dół 10 grzejników na górze 4(z tym że góry nie liczyli bo tylko piony mieli wyciągnąć) cena jak dla mnie też troszku za wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.07.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 dużo tych grzejników, pewnie stąd ta cena, może masz na jakiś korytarzach gdzie nie są potrzebneja za wymianę gazowego podgrzewacza przepływowego wziąłem 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 01.07.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 potrzebne są wszystkie....stare budownictwo i klitki porobione...korytarze, osobno kibelek..nie chcę ingerować w ściany bo dopiero co nadbudowałem górę...więc musi być jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 12.07.2015 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 A może ktoś polecić ekipę z okolic Poznania?sprawdzonych i dobrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.07.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 a będziesz potrzebował jakiś kocioł? bo od tego zależy czy ma mieć jakies autoryzacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 12.07.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 kocioł już jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.07.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 jak nikogo nie znajdziesz to na priv moge podeslac numer do serwisanta, który ma ekipę od instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajgor1977 17.07.2015 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 dziekuje za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts