Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt salonu 18m2

Gnacki

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Szukam inspiracji do projektu salonu o wymiarach jak w temacie. Podoba mi się styl minimalistyczny, jednakże w projekcie będę musiał umieścić też gdzieś szafę.

Wstępnie zrobiłem sobie taki rozkład, jak na obrazku - po prawej stronie są drzwi - najbardziej odpowiadałby mi rozsuwane, aby zaoszczędzić miejsce - po lewej okna wraz z balkonem.

Wspomniana szafa najlepiej jakby miała szuflady na dole, jednakże nie wiem jak to będzie komponować się z resztą, wydaje mi się, że nie za bardzo... :confused:

Kolor ścian - myślę, że najlepszy będzie po prostu biały, nie wiem jeszcze co zrobić z oświetleniem.

Możecie coś doradzić, zmienić, zaproponować?

http://s2.postimg.org/g1stqh6wp/projekt.jpg

projekt.jpg

Odnoszę wrażenie-nie wykluczam, że mylne- że nie zmieścisz w jednym rzędzie fotela, stolika, fotela. Trzeba pamiętać o swobodnym korzystaniu z foteli- musi być miejsce na ich odsunięcie dosunięcie, odstępy tez muszą być między stolikiem a sofą, o bezkolizyjnym otwarciu drzwi balkonowych, swobodnego dojścia do regału narożnego. Sofa nie ma być rozkładana?

Najlepiej na pustej podłodze zaznacz sobie żółtą taśma kontury sprzętów i wtedy uwidocznisz sobie ich rozmieszczenie czy się wszystko zgadza, nie jest za ciasno i kolizyjnie.

Ciekawą opcją byłaby zamiana miejscami zabudowy oraz wypoczynku. Nie ma wszystkich wymiarów więc nie jestem pewny czy to byłoby możliwe. Fotel na wejściu nie ułatwi Ci życia, dodatkowo pokój będzie wydawał się bardziej ciasny. Nie wiem czemu szuflady miałyby się nie komponować z resztą, wystarczy umiejętnie dobrać proporcje oraz linie frontów. Oświetlenie centralne oraz lampa podłogowa lub kinkiety przy wypoczynku w zupełności wystarczą.

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!

Sprawa wygląda tak, że chcę kompletnie wyremontować salon, obecnie jest w bardzo kiepskim stanie, łącznie z podłogą / panelami, ale mam już odpowiednią sofę i fotele. Pozostałe rzeczy, czyli meble, również chcę całkiem wymienić - także stolik, który obecnie niby jest, ale ma już swoje lata.

Stąd też wiem, jak taki układ się sprawdza. Szczerze mówiąc jestem z niego średnio zadowolony, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. Fotele są ustawione w ten sposób, jak dodałem na rysunku.

Im dłużej o tym myślę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że na tej powierzchni chyba niczego innego nie zmieszczę - jeśli chodzi o układ. Może się mylę?

Być może faktycznie dobrym pomysłem byłoby przesunięcie sofy i foteli wraz ze stolikiem na tę stronę, gdzie są meble, ale wtedy "wchodziłoby się" na wspomniane meble.

http://s3.postimg.org/7ocx9lghv/Projekt1_2.jpg

Szafa na ubrania ma 60cm głębokości, do drzwi masz 18 cm zapasu, dużo więcej niż myślałem, nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "wchodziłoby się na meble", przecież nie musiałbyś ich omijać. Od drzwi wejściowych do tarasowych masz wygodne przejście, nie robisz żadnych slalomów wchodząc za każdym razem do pokoju. Dziwie się, że od początku meble tak nie stoją;)

Skoro meble już masz, to nie widzę problemu aby przestawić i sprawdzić jak to będzie funkcjonowało.

Witam

tak arek570 zasugerował lepiej zamienić sofę z tv (A2)- wtedy fotel nie stoi w drzwiach.

Na pewno szafa powinna stać na krótszej ścianie - możesz uzupełnić nawet zabudowe pod sufit i w kącie za drzwiami.

Nie wiem które drzwi są balkonowe (chyba nie wszystkie?) - więc niektóre warianty pewnie nie pasują.

Gnacki salon copy.jpg

Edytowane przez 2013arch