Beja 02.07.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Ciągle w głowie mam tą wypowiedź z innego tematu: "W złożach biologicznych - ale takich zwyczajnych, a nie zanurzonych, które teraz są z upodobaniem nazywane "złożami biologicznymi" " No i co w tym niewłaściwego? "Złoże biologiczne" zawsze było synonimem "złoża zraszanego" i jego odmian. Złoże zatopione, zanurzone, fluidalne itp. to inna technologia i uważam, że powinno to być wyraźnie zaznaczane. Czemu ci to przeszkadza? Dajesz linka, który nie odnosi się do złoża zraszanego, a przepływowego doczyszczania Poza tym brak w nim osadnika wstępnego, który tak zaciekle forsujesz! Czytaj uważnie: na złożu zatopionym masz "osiadły osad czynny". I od razu zabezpieczam się przed twoim atakiem stosownym przykładem: http://rewos.pl/index.php?id=3 w którym poprawnie opisano technologię. Skoro dyskutujemy o złożach, to daję przykład ze złożem zatopionym i terminem "osad czynny osiadły (immobilizowany)", w odróżnieniu od "biofilmu", którego raczej używa się w złożach zraszanych. Oczywiście, nie są to nazwy zastrzeżone, ale ich konsekwentne stosowanie pozwala orientować się, co jest co. Przykład jest akurat pierwszy lepszy, z wyszukiwarki. Do tego zawartość strony nie bardzo potwierdza Twoje słowa - "osad czynny zawieszony i osad czynny osiadły lub immobilizowany na specjalnych złożach zanurzonych" NV ma zarówno osad zawieszony, jak i osiadły lub immobilizowany na złożu (jeszcze lepiej). I jakich moich słów to nie potwierdza? Znowu pudło! Bo właśnie potwierdza! Mamy "osad czynny osiadły lub immobilizowany na specjalnych złożach zanurzonych". Złoże zanurzone - osad immobilizowany. Co ci nie pasuje? To właśnie ty wcześniej napisałeś: Dlatego w zlozach zraszanych masz tylko biofilm, a w mojej oczyszczalni poza złożem jest także osad czynny. To sugeruje, jakoby w technologii NV było takie "2 w 1". I mikroorganizmy ze złoża zraszanego, i z osadu czynnego. A to jest błąd! Ta technologia to odmiana osadu czynnego i występują tam mikroorganizmy charakterystyczne dla osadu czynnego. Bo NV jest porządną oczyszczalnią skoro działa dobrze I życzę ci, żeby twoja NV jak najdłużej nie sprawiała ci kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wal-ker 02.07.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Przyznaje się, że nie do końca zrozumiałem Twój zamysł. Chociaż pozostanę przy stwierdzeniu, że połączenie osadu zawieszonego i immobilizowanego jest bardziej wydajne i daje większe gwarancje co do efektwności oczyszczania, co chciałem przekazaćć w poprzednim wpisie, ale nie wyszło. Dla mnie złoża bioogiczne, to takie, które są 'zamieszkiwane przez organizmy żywe - po prostu. Nie ma w tym wielkiej filozofii. No, ale tu się różnimy jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts