Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaloryfer - kupno, na co zwracać uwagę

wojtekkaminski

Recommended Posts

Witam,

kupiłem niedawno w mieszkanie, które posiada jeden pokój ok 15m przeznaczony na sypialnię. W pokoju tym były dwa kaloryfery, które zdemontowałem i planuję zainstalować jeden dekoracyjny. Z tego co czytałem w necie, przyjmuje się, że na 1m trzeba liczyć ok 100W, co daje 1,5kW. To jest zrozumiałe, jednak w pokoju jest ogromne okno narożne, praktycznie na całą*wysokość ściany (ok 2.5m) i po 1.2m na każdą ze ścian. Czy ma ktoś doświadczenie czy w podobnej konfiguracji 1.5kW wystarczy na ogrzanie takiego pokoju ?

Teraz kolejne pytanie, na co trzeba zwracać uwagę podczas kupna kaloryfera ?

Nie chcę dużo skuwać ścian, także wiem, że muszę szukać,*aby wlot/wylot kaloryfera był od dołu (zgodnie z umiejscowieniem rur), jednak na coś jeszcze trzeba zwrócić*uwagę ?

Czy kupując kaloryfer wymagane są*dodatkowe komponenty? Podejrzewam, że potrzebny będzie zawór do regulacji temperatury, odpowietrzniki.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Witam. Na pytanie odpowiem pytaniem ;) Okno jest drewniane czy plastikowe? Ile ma warstw szyb? Ma jakieś przedmuchy? Ile jest cm pomiędzy podłogą a parapetem? To jest ważne do doboru mocy grzejnika. Rurki od dołu czyli potrzebny jest grzejnik w układzie "V", osprzęt podłączenia grzejnika jest zależny od rodzaju rur. Układ V jest droższą wersją, Tańszy jest układ "C" - podłączenie z boku grzejnika ale można podjechać rurą dołem np do lewego dolnego narożnika grzejnika zasileniem a powrotem wyjść prawym dolnym rogiem lub odwrotnie, do tego na zasilaniu albo zwykły zawór kulowy albo droższa głowica termostatyczna.

Trochę mnie tu nie było z racji awarii łącza internetowego. Nie wiem czy problem z grzejnikami już został rozwiązany. Z opisu pomieszczenia wynika że nie ma potężnych strat ciepła więc można spokojnie sobie dobrać grzejnik. Jest to nowe budownictwo więc ze stropami też powinno być ok. Martwi mnie tylko te 20 cm od parapetu do podłogi, wciskając tam grzejnik który ma 20 cm wysokości nie będzie działał prawidłowo i jego moc będzie bardzo ograniczona ponieważ grzejnik działa jak pompa ssąca, zasysa powietrze przy podłodze a wypuszcza górną częścią, parapet się wysuwa nad grzejnik do połowy aby skierować powietrze na pomieszczenie zamiast na sufit. lecz do tego potrzebne jest minimum 10 cm wolnej przestrzeni od podłogi i min 7-8 cm od górnej krawędzi do parapetu więc tutaj to nie zda egzaminu ;/ ja bym pomyślał nad przeniesieniem grzejników na inną ścianę, będą efektywniej pracowały lub nad ogrzewaniem podłogowym. z racji finansowej lepiej jest przenieść grzejnik na inną ścianę, dać jeden zamiast dwóch, z ok 20% zapasem mocy, zawsze lepiej skryzować głowicę niż marznąć w duże mrozy. z racji na wysokie pomieszczenie ok 2.5 metra, ok 15 metrów powierzchni i ok 6 metrów kwadratowych przeszklenia zamontował bym tam grzejnik o mocy ok 2 kW