Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarpa - pozbycie się na stałe trawy

Recommended Posts

Cześć!

Za moim płotem przy drodze jest niewielka skarpa około 1,5-2m szerokości i długości łącznie ~100m. Skarpa zakończona jest korytkiem przy drodze. Wzdłuż płotu posadzone mam tuje równo z płotem więc jestem odgrodzony od drogi. Chcę pozbyć się trawy bo mam serdecznie dość co tydzień/dwa chodzić i ją kosić. Chcę to zrobić szybko i tanio ale na wieki - raz a konkretnie. W niedalekiej przyszłości przy tujach chcę zastosować agrowłókninę + otoczaki na chwasty.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jak skoszę bardzo nisko trawę, zgrabię ją z tej skarpy i na to założę agrotkaninę to wystarczy czy muszę wyrwać trawę do zera?

Takie pomysły które na razie wymyśliłem:

1. Założyć agrotkaninę i zostawić takie coś bez ruszania

2. Założyć agrotkaninę i zasadzić jakieś pnącza, nic wielkiego, po prostu żeby mi to zarosło.

3. Agrotkanina na to geokrata / kratka trawnikowa i nasypać na to otoczaki drenażowe a przy korytku założyć plastikowe obrzeże 5cm wysokie.

Pozdrawiam!! (:

Cześć!

Za moim płotem przy drodze jest niewielka skarpa około 1,5-2m szerokości i długości łącznie ~100m. Skarpa zakończona jest korytkiem przy drodze. Wzdłuż płotu posadzone mam tuje równo z płotem więc jestem odgrodzony od drogi. Chcę pozbyć się trawy bo mam serdecznie dość co tydzień/dwa chodzić i ją kosić. Chcę to zrobić szybko i tanio ale na wieki - raz a konkretnie. W niedalekiej przyszłości przy tujach chcę zastosować agrowłókninę + otoczaki na chwasty.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jak skoszę bardzo nisko trawę, zgrabię ją z tej skarpy i na to założę agrotkaninę to wystarczy czy muszę wyrwać trawę do zera?

Takie pomysły które na razie wymyśliłem:

1. Założyć agrotkaninę i zostawić takie coś bez ruszania

2. Założyć agrotkaninę i zasadzić jakieś pnącza, nic wielkiego, po prostu żeby mi to zarosło.

3. Agrotkanina na to geokrata / kratka trawnikowa i nasypać na to otoczaki drenażowe a przy korytku założyć plastikowe obrzeże 5cm wysokie.

Pozdrawiam!! (:

No uczciwe postawienie sprawy !! Zabetonować, to od czasu do czasu zamiatamy aby ziemia się nie tworzyła.

Pomysły ok.

Ale

1 paskudnie będzie wyglądać zakurzone , brudne po deszczu etc.

2 trawa będzie i tak rosnąć wśród tych roślin okrywowych , takie otoczenie , A te ekspansywne będą pchały się na działkę

3 trochę grosza zje a i tak po latach ziemia w otoczakach się utworzy i wyrośnie najprawdopodobniej trawa

Chemia z osławionym glifosfatem na czele ale łyso tak z jałowa ziemią

Pomysł z mojego ogrodu to poziomka baron sol... bestia tak się rozkrzaczyła że trawie szans pod żywopłotem nie dawała . Jak droga o niewielkim ruchu to w sumie wszystkie pomysły ok. ale od czasu do czasu pracy się nie uniknie