Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, w takim razie tymczasowe drzwi wejściowe też zamówię u taty:)

Aniko ups, zapomnieliśmy o kaskach! :D Dla Młodej na razie główną atrakcją jest miotła, oby jej zostało :p

Majówka na budowie

DSC_0145%25281%2529.JPG

20160502_195312.jpg

Wczoraj ekipa skończyła murować ściany, wszystko zalane, od jutra jedziem z wieńcem i stropem :wiggle: o ile pogoda pozwoli :rolleyes:

Pestko no większa od naszego mieszkania, ale na zdjęciach widać w sumie sam garaż ok 4 czy 5m na 7 metrów

U nas, tfu tfu, słońce, dzisiaj prawie 20 stopni, ale chyba zbiera się na burzę :sick:

Strop się szaluje :wiggle:

Byliśmy zobaczyć moje wymarzone drzwi zewnętrzne, niestety w zakładzie nie mieli tego konkretnego modelu, ale to co mieli to :jawdrop:

Nie dziwota, że terminy realizacji mają na sierpień-wrzesień (my i tak będziemy wstawiać po wylewkach i tynkach, więc później), no cuda, cudeńka!

Nasze będą takie, już wklejałam w galerii, wiem ->

http://www.waclawik-okna.pl/images/drzwi_retro4_1.jpg

ale raczej z prostszym dołem, bo na ganku chcę wycinanki w drewnie i byłoby za dużo dobrego. No i nie wiem, w jakim kolorze, bo albo ganek kolor a drzwi białe albo na odwrót. I ta klamka trochę za bardzo stylizowana, ale da się załatwić:)

źródło

Niechaj u nas też jakieś ciemne chmury... ale dzień był piękny :)

Drzwi śliczne! :lol: My drzwi będziemy mieć narazie techniczne, po wszystkim będą właściwe. Tak samo z garażowymi... a cena, powiedziałabym nie zbyt wysoka.. biorąc pod uwagę drewno :) często drzwi mają cenę od 3-4 tys.. niestety :( to już cena z 2 miejsc.

Liliputku ech, dzisiaj to już na pewno lunie :( ;) Też uważam, że cena jak za ręcznie robione drewniane drzwi wcale nie jest wygórowana. Te produkowane seryjnie i niekoniecznie drewniane potrafią kosztować podobnie.

miss_piggy dzięki i zapraszam :)

Od wczoraj mamy las :wiggle:

DSC_0215.JPG

DSC_0199.JPG

"kotłownia" czyli pokój dla PC, CWU i mój magazyn

DSC_0205.JPG

i zaczynały się schody

DSC_0211.JPG

widok ze schodów na garaż:

DSC_0204.JPG

Plan na najbliższe dni: dzisiaj zbrojenie, jutro zalewanie, a w poniedziałek drenaż i izolacja (jeśli nie będzie padać), zbliżamy się wreszcie do stanu 0 :wiggle:

Aniko ach, nie wiem, z praktycznego punktu widzenia wolę białe drzwi, bo przyjmą każdy kolor wianka, które uwielbiam robić i wieszać :D

A co do ganku - będzie z boku domu, do granicy działki od drzwi ok 5m, więc wejście na ganek z boku, dwa boki - dłuższy i krótszy zabudowane raczej nisko. Ławeczka na krótszym boku. Na dachu blacha na rąbek (jeszcze nie wiem, czy czarna czy szara). Zabudowa "barierek" ganku z desek powycinanych w jakieś naiwne wzorki - serduszka, tulipany coś w ten deseń.

Taki balkon jest w domu rodzinnym mojej babci i chciałabym iść w te klimaty:

ganek.png

a taki ganek jest przy zabytkowej willi na mojej ulicy (zdecydowanie zbyt ciężki wizualnie, ale motyw wycinanki lokalny do przemycenia)

1453289_917639871688557_8162065407714925304_n.jpg

i jeszcze trochę klimatu:

12715781_809633449141944_2498722788324630424_n.jpg?oh=5c5e50077335d685dce067bf28f41381&oe=57A5BF20 -> https://www.facebook.com/Agroturystyka-Na-skraju-czasu-560731100698848/?fref=photo

Iscro las w domu, las za domem :)

Dzisiaj Bollywood - czasem słońce, czasem deszcz, ale panowie trwali na posterunku i zbrojenie prawie skończone, betoniarka zamówiona na jutro, wiecha już zapowiedziana :) Deszczu proszę poczekaj tak do połowy przyszłego tygodnia! :p

20160505_175506.jpg

20160505_175437.jpg

20160505_175129.jpg

Jeśli pogoda dopisze w poniedziałek ruszamy z drenażem i izolacją strefy podziemnej - czyli najbardziej kluczowymi elementami naszej budowy. Tyle decyzji do podjęcia, spraw do dogadania i dopilnowania, materiałów do wybrania, już niby wszystko było jasne, ale im bliżej tym więcej wątpliwości :(

Na dziś mamy plan na rury drenażowe na dwóch wysokościach, żwir w workach jutowych, hydroizolacja podwójna papa, izolacja cieplna 8cm EPS, a reszta szczegółów będzie się klarować.

To podobne klimaty co moje (alleeee nowość ;) )

Wianków nigdy nie robiłam a też mi się podobają. Mąż natomiast zupełnie inaczej i nie pozwolił mi ani na boże narodzenie ani na wielkanoc bo niby drzwi popsuję.

Co do kolorów to w ogóle uwielbiam Zalipie i najchętniej to w tym klimacie dom bym zrobiła ;) i moje drzwi to jeszcze bym pomalowała

A co do ganków to tutaj głównie są przy opuszczonych starych domach. TAAAKIE piękne aż nas korci by w nocy przyjechać, rozebrać i do siebie zabrać :p I pytanie czy to kradzież czy ratowanie tego cuda bo widać że to ostatnie lata przed zawaleniem się i nikt go już nigdy nie pokocha jak my ;)

Niechaj, nieustannie trzymam kciuki za pogodę!

Piwnica wyszła Wam pierwsza klasa! Jaką macie powierzchnię zabudowy?

Drzwi - genialne! Aż przejadę się któregoś dnia pooglądać na żywo, bo drewniane bardzo mi się podobają, mamy elewację z drewna wokół drzwi i aż żal byłoby iść w stalowe... :/ Także skorzystam z namiarów!