Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Dajecie tylko 8 cm ? To jak 16 wełny skalnej :( Mało, o połowę za mało.

Mówię z własnego „wełnianego” doświadczenia. Wiem jak było gdy leżało tylko 17 cm wełny, czyli jakby te 8 PIR. A teraz mamy w sumie 32 cm wełny. Właściwie nawet więcej, ale mineralna musiała się zmieścić między krokwiami więc ją trochę upchali, bo była 20 cm gruba. Dopiero jak sami położyliśmy te dodatkowe 15 cm skalnej, to poczuliśmy co to jest dobra izolacja.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na krokwiach kładziesz deski. A dopiero na deskowaniu płyty i mocuje się je przez deski do krokwi. Po prostu tzw. śruby mocujące muszą być dłuższe jeśli będzie grubiej.

Popatrzyłam na te PIRy i one mają niemal dwukrotnie lepszy współczynnik przewodzenia ciepła niż wełna skalna. Nie sprawdzałam i nie porównywałam cen.

Ale skoro u mnie spełnia swoje zadanie 17 cm welny mineralnej i 15 cm skalnej, to przypuszczam (bo ja przecież tylko na babski rozum), że 17-20 cm grubości PIR genialnie zadziała. I tyle położyłabym na deskowaniu nad krokwiami.

Wcale nie piszą, że to konieczność pchać wełnę między krokwie. To moim zdaniem nie jest dobry pomysł. Nie mówiąc już o tym, że zapomnij wtedy o krokwiach na suficie. będziesz musiała robić nakładki udające krokiew jak ja muszę :(

To jest rysunek ze strony http://www.plytypoliuretanowe.pl/zalety-plyt-warstwowych-poliuretanowych-pir.html

Tu wyraźnie piszą, ze można wykorzystać właściwości tej plyty tak, żeby mieć pięknie widoczne krokwie i w ogóle nie stosować wełny między krokwiami. To jest na tym rysunku też widoczne.

[ATTACH=CONFIG]356153[/ATTACH]

Przerobiłam rysunek i zaznaczyłam deskowanie - czerwone; PIR – żółty; wełna – zielona. Myślę, że tak też można bez problemu

[ATTACH=CONFIG]356154[/ATTACH]

Dzięki za zaangażowanie, jesteś wielka :)

Wiem, że można nie stosować wełny przy płytach, ale płyta 12cm nakrokwiowo + 15cm wełny między krokwiami i współczynnik przenikania ciepła wynosi dla skosów 0,1 W/(m2*K) :cool: Płyty będziemy mieć 12cm, Thermano chyba nawet nie ma grubszych w ofercie na dach.

Twoja propozycja z wełną pod płytami PIR a na krokwiach chyba nie jest możliwa - wełna jest zbyt miękka, dach nie byłby stabilny. Poza tym nie chcę izolować wełną całego dachu - na strychu wystarczą PIR, a przy wełnie na krokwiach byłaby różnica w grubości dachu - trzeba by to jakoś niwelować. No i dach były strasznie gruby z dwiema warstwami izolacji na krokwiach.

Na pewno nie będę robić nakładek udających krokwie, bo nie o to mi chodzi, więc albo widoczne krokwie+deski/boazeria albo krokwie schowane (jeśli będą płyty k-g, bo nie podoba mi się połączenie krokwie+karton-gips). Widoczne miały być przede wszystkim jętki - chcę na nich powiesić huśtawki, lampki itp.

Generalnie ta boazeria/deski to nie jest mój priorytet, a raczej marzenie :) Bardziej zależy mi na dobrym ociepleniu, które pozwoli na kupno PC o mniejszej mocy, temat świeży, więc do przetrawienia.

Rozumiem :) Myślałam, że szukasz sposobu na krokwie na sufficie :)

Rozważ bielone deski od środka. KG trudno się kładzie i jest taki zbyt gładki, sztuczny. Zobacz u Julianny16 jak ładnie wyszła sypialnie z bielonymi deskami.

Dajecie tylko 8 cm ? To jak 16 wełny skalnej :( Mało, o połowę za mało.

Mówię z własnego „wełnianego” doświadczenia. Wiem jak było gdy leżało tylko 17 cm wełny, czyli jakby te 8 PIR. A teraz mamy w sumie 32 cm wełny. Właściwie nawet więcej, ale mineralna musiała się zmieścić między krokwiami więc ją trochę upchali, bo była 20 cm gruba. Dopiero jak sami położyliśmy te dodatkowe 15 cm skalnej, to poczuliśmy co to jest dobra izolacja.

8 cm tych płyt, a do tego będzie jeszcze właśnie 15-20cm wełny albo styropianu :) już pod krokwie, czy tam między... nawet nie wiem jak to małżonek ustalił ;)

Dzięki Pestko, zajrzałam do Julianny, ale znalazłam tylko 2 zdjęcia ze szpachlowania skosów. Po poprawkach wyglądają całkiem fajnie, robiłabym! Czekam w takim razie na aktualizację u Julianny, żeby podejrzeć je w pełnej krasie :)

Dzięki za kciuki, sprawa z bankiem załatwiona, możemy spokojnie czekać na 30 maja i powrót ekipy :)

edit:

dopiero teraz dostałam zdjęcia z zasypywania/układania drenażu:

mms_img-1243764767.jpg

mms_img950150645.jpg

mms_img-2065024552.jpg

Edytowane przez Niechaj

Mały biały domku dzięki :) Zbyt czysto to teraz nie jest, ale będziemy nad tym pracować;)

Wczoraj wreszcie było ładnie, glina trochę podeschła, panowie i koparka wrócili na jeden dzień, by dokończyć drenaż i podsypać trochę wokół domu. Teraz czekamy aż glina wyschnie i stwardnieje, by zasypać ją cienką warstwą żwiru i humusem.

Ale możemy uznać, że 20.05 osiągnęliśmy wreszcie stan 0 :wave:

Przy okazji strop został częściowo rozszalowany, sufit w piwnicy wygląda jak zrobiony z poszarzałych desek :D

-> 20160520_185329.jpg

Przed nami ostatni tydzień przerwy i zaczynamy murować parter:)

Mother_nature dzięki, ach już mi się dłuży straszliwie!

Mały biały domku dzięki :)

Tsunami chyba zostajemy przy silikatach :D Inwestor ma zamawiać dziś albo jutro.

Iscro dzięki, zdjęcia mam jeszcze tylko dwa

widok ze schodów na "kotłownię" czyli mój magazynek/pokój dla PC i garaż - baaaardzo jesteśmy z siebie zadowoleni, że zdecydowaliśmy się dodać okna, inaczej byłby klimat jak w katakumbach

20160522_173327.jpg

z garażu na schody i spiżarkę pod schodami - będą tam lądowały zgrzewkowe/zapasowe zakupy prosto z samochodu

20160522_172949.jpg