Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Emilo, Pestko, Iskro dzięki :)

Alewe na razie białe są częściowo krokwie i nadbitka na zewnątrz, do środka nie znalazłam jeszcze odpowiedniego preparatu (MałyDomekPodŁodzią ługowała - wyszło fajnie). Na zewnątrz mamy Tikkurilę Valtti Color Aqua (transparentny, na nadbitce) i Osmo Olej Kryjący (jak nazwa wskazuje;) na krokwiach)

dzięki dziewczyny :)

mamiku dach już jest ocieplany, nakrokwiowo, po całości (także okapy).

Przy ocieplaniu ściany może wytniemy otwory w boazerii, ale to jeszcze nie jest pewne, bo można po prostu dojechać do boazerii styropianem od dołu (byłby styropian- ok 1cm drewna-płyta pir).

Jedziemy z dachem, z małymi przestojami

Jutro wracam znad Bałtyku :cry: więc zrobię trochę dokładniejsze zdjęcia aparatem ;)

Tymczasem telefonowe:

w środku już skończone - podobno zrobiło się bardzo ciemno :D

29331706911_868be7dd15_b.jpg

28786938904_0dd888ee78_z.jpg

Panowie robią warstwami na gotowo - boazeria - płyty pir - membrana - kontrłaty i łaty.

28789429263_cf08f08f1a_b.jpg

i styropian położony i zaciągnięty przez Inwestora (żeby można było zrobić obróbki blacharskie przy ganku na gotowo)

28786933834_ea983fc43f_b.jpg

Edytowane przez Niechaj

Wracam do Twoich sufitów dzisiaj już któryś raz :D bardzo klimatyczne :yes:

Chyba dodatkowo dzięki temu rozwiązaniu masz większą powierzchnię, bo sufit wyżej :-)?

czy planujesz dać tam jeszcze sufit i wydzielić strych, czy zostawisz takie wysokie pomieszczenia?

Tak, skosy wyższe o grubość krokwi 15cm + stelaż + dwie warstwy k-g - ale właściwie nie braliśmy tego pod uwagę/nie zdawaliśmy sobie z tego sprawy - zwyciężyły kwestie estetyczne i moja niechęć do k-g :)

Sufity też wyższe, bo na jętkach a nie pod nimi. Właśnie rozważamy, czy sufity z desek (jestem za) czy z k-g, na to styropian i płyty osb (żeby zaizolować i zrobić stabilną podłogę). Strych wydzielamy ze względów praktycznych - mniej do ogrzania i miejsce na rekuperator. Nad pokojami dziecięcymi planujemy antresolę/wyjście na strych, prawdopodobnie z opcją zamknięcia sufitu/wyjścia na strych.

Pestko, anullo dzięki :) z tym pędzeniem się nie zgadzam, bo mamy już właściwie 2 miesiące w plecy ;)

Moja córka nie ma litości i wstała po 6, niepomna tego, że matka nie zdążyła odespać 8h jazdy samochodem. Aaaaby nie obudzić reszty domowników ewakuowaliśmy się więc na budowę ;)

Wrzucam kilka zdjęć z inspekcji, do zanudzenia :D

29364879811_0c91206117_b.jpg

szczegół okapu - deska czołowa z OSB będziemy obijać boazerią albo blachą albo malować :) Część nadbitki pomalowana na gotowo, resztę (plus murłaty i płatwie) pomalujemy przy ocieplaniu/tynkowaniu (przynajmniej taki jest plan). Na Thermano membarana Dupont Tyvek Supro - niezbyt gruba, ale o niezłych właściwościach, wytrzymuje do 100C - przy ciemnej blasze może się przydać ;)

29155963470_b807fd5eb2_b.jpg

28820453764_79fba91118_b.jpg

29364492051_2679f3ccc4_b.jpg

29336534912_cd5f405a08_b.jpg

29444741515_02de97e606_b.jpg

Nad jętkami, czyli na strychu, nie mamy na skosach boazerii, tylko gołe thermano. By grubość dachu była tam taka sama jak w pokojach boazeria nabita jest tylko wzdłuż krokwi.

29410010526_1c231488a7_b.jpg

Rynny zamówione. BIAŁE! :wave:

Najnowszy dylemat - dach czarny czy ciemnoszary (grafitowy?) - do tej pory nastawialiśmy się na czarny, ale trochę mam pietra czy nie będzie za gorąco i czy nie przytłoczy za bardzo domu.

TKep 23 kontra Tkep 33

29157444880_e7598f083d_c.jpg

Najbliżsi sąsiedzi mają dachy czarny i antracytowy (trochę ciemniejszy od "naszego" szarego), więc oba rozważane przez nas kolory będą wyglądały z daleka ok. Z drugiej strony ten grafitowy jakoś nie gra z moją koncepcją/wyobrażeniem klimatu domu, widziałam go tylko w "nowoczesnych" aranżacjach z ciepłym/pomarańczowym/egzotycznym drewnem, a mnie ciągnie do skandynawskich i lokalnych willi z czarnym//zszarzałym/białym drewnem. #jakżyć

Bajeczną antresolę dla dzieci można zobaczyć w "wesołej stodole", ale skoro planujesz, to zapewne wątek znasz :D

sufit będzie już bez krokwi? Same dechy? Czy z dech, czy z gk będzie wyjątkowo :yes:

wrzucanie zdjęć zajęło mi tyle czasu, że nie zauważyłam, że odpisałaś;)

bez krokwi, ale na jętkach

tak, Wesołą Stodołę znam i uwielbiam, też planowałam zjeżdżalnię na schodach, ale wyszły nam zabiegowe i będziemy kombinować z nią dopiero gdy pomieszkamy :)

Dach szary, nawet ciemny, może wyglądać w słońcu na jasny, więc chyba bezpieczniejszy jest jednak wersja czarna, podkreśli jeszcze kolor podbitki

Boazeria w części, gdzie będzie antresola też tylko do wysokości jętek, czy tam do samej góry?

Ja bardzo żałuję, że nie zrobiłam antresoli w pokojach dla dzieci. Strych jest duży, ale ta przestrzeń i powierzchnia zdecydowanie bardziej przydałaby się w pokojach, a strych nad połową domu byłby akurat.

zdjęcia bardzo ładne :D, szczególnie wyjątkowe jest to z trójkątną opaską nieba pomiędzy ścianą a nadbitką :yes:

PIĘKNIE :wiggle: Ależ Ci zazdroszczę tych krokwi.

Dach zrobiłabym antracyt, ewentualnie grafit. Nawet jak słońce zaświeci, to co najwyżej ciut będzie jaśniejszy. Bez słońca natomiast kolor nie będzie taki ciężki.

A jeśli zdecydujecie się jednak na Shu-Sugi-Ban na elewacji, to lepiej się zgra, bo taka deska odbijając światło leciutko się srebrzy.

Jeśli chodzi o nagrzewanie dachu – czarny, czy antracytowy, lub grafitowy – to nie ma żadnego znaczenia. Grzeje się jednakowo.

Pięknie wygląda dach :wiggle::wiggle::wiggle: sufit zrobiłabym deskowany...

z kolorem dachu nie pomogę, bo nie wiem jak wyglądają te czarno-podobne kolory :p ale dałabym chyba czysto-czarny.

co to za dach będzie, i jakie okna. Dzwi kolorowe chyba mają być? do nich lepiej będzie pasować czerń.

dzięki, wolałabym deskowany, ale to Inwestor będzie robił, więc niechaj wybiera czy mu się chce :)

dach - blacha na rąbek, okna oczywiście! :p białe (pcv) a drzwi kolorowe, ale jeszcze nie wiem, jaki kolor :) No właśnie do czarnego więcej kolorów drzwi i desek (planujemy w pionie od połowy do góry) pasuje

Dach szary, nawet ciemny, może wyglądać w słońcu na jasny, więc chyba bezpieczniejszy jest jednak wersja czarna, podkreśli jeszcze kolor podbitki

Boazeria w części, gdzie będzie antresola też tylko do wysokości jętek, czy tam do samej góry?

Ja bardzo żałuję, że nie zrobiłam antresoli w pokojach dla dzieci. Strych jest duży, ale ta przestrzeń i powierzchnia zdecydowanie bardziej przydałaby się w pokojach, a strych nad połową domu byłby akurat.

zdjęcia bardzo ładne :D, szczególnie wyjątkowe jest to z trójkątną opaską nieba pomiędzy ścianą a nadbitką :yes:

nad jętkami w ogóle nie będzie boazerii, antresola będzie robiona po kosztach, może osb ją obijemy na krokwie albo zostawimy niewykończone skosy :)

nad jętkami w ogóle nie będzie boazerii, antresola będzie robiona po kosztach, może osb ją obijemy na krokwie albo zostawimy niewykończone skosy :)

A może w tej części, która będzie antresolą położyć na krokwie sklejkę? Nie mam pojęcia, czy się nadaje, przyszła mi do głowy jako "szlachetniejsza" odmiana osb, są duże arkusze, więc położenie nie będzie pracochłonne, jednak to bardziej drewno niż osb, są rożne grubości, więc można dopasować wg potrzeb

taki luźny pomysł :-)